مقاله ای از دامینیک دادلی در فوربس
تولید ناخالص ملی ۲۱ اقتصاد سراسر خاورمیانه و شمال آفریقا مجموعا حدود ۳ هزار میلیارد دلار است. جمعیت کل این کشورها نزدیک به ۴۵۴ میلیون نفر تخمین زده می شود. این مهم فرصت های تجاری بسیاری را فراهم می کند، اما گزارش تازه «سهولت انجام تجارت» که توسط «بانک جهانی» منتشر شده نشان می دهد که تجارت در این منطقه با دشواری هایی روبرو است.
خاورمیانه توامان شهرهای بلندپروازانه ای مانند دوبی و دوحه با زیرساخت هایی در سطح جهانی و مخروبه های جنگ زده ای در سوریه و یمن را در بر می گیرد.
امارات متحده عربی در این گزارش جدید در رتبه ۲۱ در میان ۱۹۰ کشور جهان قرار دارد و نسبت به سال گذشته پنج پله در «سهولت انجام تجارت» بالا رفته و از اقتصادهای بزرگتری مانند فرانسه و اسپانیا پیشی گرفته است.
امارات متحده عربی در سهولت دریافت مجوز ساخت و ساز در جهان پس از دانمارک در رتبه دوم قرار دارد. امارات از منظر دریافت برق و پرداخت مالیات برای کسب و کارها در رتبه اول جهان است.
دیگر کشورهای منطقه خلیج فارس وضعیتی به این خوبی ندارند، اما بیشتر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در نیمه بالایی گزارش بانک جهانی قرار گرفته اند. در میان ۱۹۰ کشور جهان بحرین در رتبه ۶۶، عمان ۷۷، قطر ۸۳، عربستان سعودی با دو پله نزول ۹۲ و کویت با شش پله نزول در رتبه ۹۶ قرار دارند.
گزارش بانک جهانی عربستان سعودی را بیستمین کشور عمده جهان در مسیر اصلاحات معرفی می کند.
ایران در گزارش تازه «سهولت انجام تجارت» در میان ۱۹۰ کشور جهان در رتبه ۱۲۴ قرار دارد. سطح بالای فساد و خطر تحریم های بین المللی ناشی از تجارت با شرکت ها و موسسات وابسته به سپاه پاسداران از ایران کشوری با محیطی پر چالش برای تجارت ساخته است. با وجود لغو بخش عمده ای از تحریم های بین المللی در ژانویه ۲۰۱۶ ایران چهار پله نسبت به سال قبل نزول کرده است.
اسراییل در رتبه ۵۴ قرار گرفته است و در ارتباط با حمایت از سرمایه گذاران اقلیت و حل و فصل ورشکستگی ها سابقه خوبی دارد.