به گزارش تارنمای «هالیوود رپورتر»، ملوین ون پیبلز سینماگر آمریکایی آفریقاییتبار که نقش مهمی در پیدایش موج نو سینمای سیاهپوستان در دهه هفتاد میلادی داشت، درگذشت.
ماریو، پسر آقای ون پیبلز با انتشار بیانیهای در شبکههای اجتماعی از مرگ این سینماگر نامدار آفریقاییتبار در ۸۹ سالگی در روز سه شنبه خبر داد.
او که به عقیده بسیاری، پدرخوانده سینمای مدرن سیاهپوستان محسوب میشود، در منزل خود در منطقه منهتن نیویورک درگذشت.
ملوین ون پیبلز در شیکاگو متولد شد و علاوه بر سینما، در زمینه داستاننویسی، تهیهکنندگی تأتر، موسیقی، و نقاشی نیز فعال بود.
او به دلیل دید و نگاه خاص هنری، و رویکرد نامتعارف و جسورانه سینمایی خود، الهامبخش نسل جوانی از کارگردانهای آفریقاییتبار مانند اسپایک لی یا جان سینگلتون بود که بعدها به ستارههای بزرگی در این عرصه تبدیل شدند.
ملوین ون پیبلز هنگامی که ساکن پاریس بود، نخستین فیلم خود با عنوان «داستان یک گذر سه روزه» را ساخت که بسیار موفق بود و به عنوان یک سینماگر مستعد شناخته شد.
او در سال ۱۹۷۰ فیلم «مرد طالبی» را برای استودیو کلمبیا ساخت و یکی از معدود سینماگران آفریقاییتباری بود که در آن دوران در هالیوود کارگردانی کرد.
اکثر آثار این هنرمند بر مسائل نژادی، زندگی آمریکاییان آفریقاییتبار، و ناهنجاریهای اجتماعی تمرکز داشت که سوژههای مورد علاقه شرکتهای بزرگ فیلمسازی هالیوود نبود و به همین از حمایت چندانی برخوردار نشد.
یکی از ویژگیهای مهم فیلمسازی ملوین ون پیبلز، تأمین بودجه تولید آثارش به صورت مستقل بود، و برخی فیلمهای خود را فقط به صورت محدود در سینماهای کوچک نمایش داد.
با این حال به دلیل استقبال گسترده آفریقاییتبارها، فیلمهای کم بودجه او در گیشه پرفروش بود و از آثار موفق سینمای مستقل محسوب میشوند.
به نوشته نیویورک تایمز، ملوین ون پیبلز «نخستین مرد آفریقاییتباری است که توانست در صنعت هنر و سرگرمی، مرد سفیدپوست را در بازی که متعلق به خود اوست، شکست دهد.»
این فرمول را در دهههای بعد بسیاری از سینماگران مستقل آفریقاییتبار ادامه دادند و دستاوردهای ارزندهای کسب کردند.
ملوین ون پیبلز تا اواخر دهه نود میلادی در عرصه هنر فعال بود و پس از آن به صورت محدود در تولید پروژههای مختلفی مشارکت داشت، و در چند مورد نیز با پسرش ماریو ون پیبلز همکاری کرد.