لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۳

رودخانه مکونگ با چالش های توسعه روبروست


ماهیگیران ویتنامی از رودخانه مکونگ در نزدیکی پنوم پن (کامبوج) صید جمع آوری می کنند – ۱۷ بهمن ۱۳۹۲ (۶ فوريه ۲۰۱۴)
ماهیگیران ویتنامی از رودخانه مکونگ در نزدیکی پنوم پن (کامبوج) صید جمع آوری می کنند – ۱۷ بهمن ۱۳۹۲ (۶ فوريه ۲۰۱۴)
نشست سران چهار کشور هم مرز با رودخانه مکونگ، در جنوب شرقی آسيا، خواستار همکاری بیشتر در مدیریت منابع حیاتی آب رودخانه شد.

کمیسیون رودخانه مکونگ (MRC)، که شامل کامبوج، لائوس، تایلند و ویتنام است، نیز به این نتیجه رسیده است که درباره چالش های افزایش رشد جمعیت، نیاز به آب و اثرات تغییر آب و هوا در اين حوزه نیاز به مطالعه بیشتری وجود دارد.

نخست وزیر ویتنام، نگوین تن دانگ، در اين نشست گفت برای اطمینان از توسعه پایدار در امتداد مکونگ تقویت همکاری های منطقه ای مورد نیاز است. او نسبت به اثرات شدیداً منفی که اين منطقه با آن مواجه است هشدار داد و به فشاری که برمنابع آب و ساير منابع مربوط به حوضه رودخانه مکونگ وارد می آيد اشاره کرد. ۶۰ ميليون نفر در حاشیه این حوضه زندگی می کنند.

ویتنام، به دلیل فشار اندک جریان آب تازه، که ظرف سه دهه اخير ۱۰ درصد کاهش يافته است، با افزایش نفوذ آب شور به منطقه دلتای مکونگ مواجه است.

وزیر منابع طبیعی و محیط زیست ویتنام، نگوین مین کوانگ، از لائوس خواست، پيش از تکميل ساخت دو سد بر قسمت پايين دست مکونگ، با کشورهای دیگر مجاور رودخانه مکونگ مشورت کند.

اما لائوس همه تلاش خود را برای تکميل سد ۱۲۸۵ مگاواتی «سين يابولی» به کار برده است. کارشناسان محیط زیست می گویند سد ۲۶۰ مگاواتی «دان ساهانگ»، در نزدیکی مرز لائوس با کامبوج، نيز تاثیر قابل توجهی بر ماهيان مهاجر خواهد گذاشت، که برای تغذيه ميليونها نفر، به ويژه در کامبوج، حياتی است.

گروه غیر دولتی مستقر در ایالات متحده موسوم به «رودخانه های بین المللی» می گوید کار بر روی اين دو پروژه باید فورا متوقف گردد. پينپورت ديتس، فعال عضو رودخانه های بین المللی، می گوید رهبران کشورهای ذينفع باید ساخت سدها را محکوم می کردند.

وی گفت، «هیچ حرفی در مورد وضعیت ساخت و ساز دست کم دو سد که در حال ساختمان بر روی رودخانه است زده نمی شود، و این ناامید کننده است. اما رودخانه مکونگ نیاز به اقدام عاجل و تصمیم و عمل فوری همه رهبران دارد. آنچه که بسیار مهم است کشورهای عضو آن را به رسمیت بشناسند اين است که مکونگ واقعا یک رودخانه بین المللی است – و اين موضوع یک مشکل بین المللی است.»

بدون اختيار اجرايی
اما کمیسیون رودخانه مکونگ، که در سال ۱۹۹۵ به عنوان مکانی برای تحقیقات علمی تشکيل شد، هيچگونه اختيار اجرايی ندارد، و بر عهده کشورهای عضو است تا نسبت به وعده هايی که در جلسات نشست می دهند عمل کنند.

سنگ لانگ يوک، سخنگوی «تيم ائتلافی اقدام ماهيگيران»، می گويد کميسيون رودخانه مکونگ بايد اصلاح يابد و به توصيه ها و درخواست های جامعه مدنی گوش کند.

او گفت، «کمیسیون رودخانه مکونگ باید اصلاح شود. اين کميسيون مانند يک ببر کاغذی است، مثل يک مامور اداره پست است، و اصلا قدرت ندارد. از اقتداری برای فشار آوردن بر کشورها برخوردار نيست، به خصوص کشوری مانند لائوس که سرخود تصميم به ساختن سد های سين يابولی و دان ساهانگ گرفته است.»

فعالان محیط زیست در حال آمادگی برای تشديد مبارزه به منظور تاخير در ساخت سد دان ساهانگ هستند، که برای تکميل نياز به تصویب مجلس شورای ملی لائوس دارد. انتظار می رود مجلس شورای ملی لائوس در ماه دسامبر آينده در اين مورد رای خود را صادر کند.

لائوس در نشست کمیسیون رودخانه مکونگ گفت نگرانی در مورد تاثیر احداث سد را به دقت در نظر خواهد گرفت.
XS
SM
MD
LG