لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۳۵

آیا مگاسونامی ۷۳ هزار سال پیش بار دیگر تکرار می‌ شود


امواج عظیم و غول‌پیکر شاید تنها در فیلم‌ها دیده شده باشد اما دانشمندان می‌گویند تحقیق تازه‌شان حاکی است مگاسونامی‌ها پدیده‌ای واقعی هستند.

آنان می‌گویند ۷۳ هزار سال پیش یک تکه عظیم از جزیره آتشفشانی فوگو واقع در مجموعه جزایر کیپ ورد در نزدیکی سواحل غربی آفریقا به درون اقیانوس اطلس سقوط کرد و باعث بوجود آمدن امواج عظیمی شد که به معنای واقعی کلمه قادر به جابه‌جایی کوه‌ها بودند.

دانشمندان از روی مطالعه بستر دریای مجاور که شواهدی از برخورد صخره‌ای عظیم به دست می‌دهد، می‌دانستند که هزاران سال پیش حجم بزرگی از زمین به درون اقیانوس اطلس سقوط کرده است. آنان این احتمال را هم می‌دادند که این سقوط موجب وقوع سونامی در فاصله سی مایلی و در جزیره سانتیاگو شده باشد ولی بر سر بزرگی امواج آن اختلاف نظر داشتند.

تا به حال دانشمندان گمان می‌کردند که سقوط صخره به آب در چند مرحله صورت گرفته و موجب چند سونامی کوچک شده اما تحقیقات تازه نشان می‌دهد که سلسله امواجی به بزرگی ۴۵ متر ارتفاع رخ داده است.

محققان در تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۷ در جزیره سانتیاگو انجام دادند به تفاوت جنس صخره‌های آتشفشانی عظیم و بستر اقیانوس که از جنس صخره‌های دریایی بود و همچنین نحوه قرار گرفتن آن‌ها توجه کردند.

به گفته دانشمندان تنها یک نیروی عظیم برای تکان دادن این صخره‌های هشتصد فوتی از جای اصلی کفایت می‌کند‌: مگاسونامی.

دانشمندان سپس با آزمایش ایزوتوپ‌های روی صخره‌ها عمر آن‌ها را تا زمان سقوط صخره آتشفشانی فوگو تخمین زدند. از سویی فسیل‌های موجود بر هزاران فوت بالای سطح آب دریا نیز اثباتی است برای وقوع موج‌هایی غول‌پیکر که توانسته حیوانات دریایی را تا آنجا منتقل کند.

نشریه آمریکایی کریستین ساینس مانیتور سپس این سوال را مطرح می‌کند که آیا ممکن است کره زمین شاهد وقوع پدیده‌ای مشابه باشد؟

دانشمندان در تحقیق جدیدی که در نشره "پیشرفت‌های علم" منتشر کرده‌اند احتمال فوق را دلیل اصلی و انگیزه عمده تحقیقشان می‌دانند. آنان می‌گویند یافته‌هایشان نشان می‌دهد که سقوط صخره‌های عظیم می تواند فاجعه بار باشد و سونامی‌هایی با ابعاد و انرژی بسیار بالا را موجب شود.

این تئوری را دانشمندان دیگر زیر سوال برده‌اند. آنان به این که آتشفشان‌های امروزی ناگهان سقوط کنند شک دارند و می‌گویند احتمال رانش زمین و وقوع سونامی‌های کوچکتر احتمال بیشتری دارد.

کریستین ساینس مانیتور می‌گوید کوچک یا بزرگ، سونامی مخرب است و آماده شدن برای مقابله با آن دشوار. هرچند بیشتر شهرهای بزرگ جهان نزدیک اقیانوس قرار دارند دانشمندان هنوز برای پیش‌بینی دقیق زمان و مکان وقوع سونامی دچار چالش هستند.

XS
SM
MD
LG