لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۱۰

پایان فرهنگ لغات، آغاز آزادی


برخی برآنند که کتاب چون چکش و قاشق و چرخ، غیرقابل تغییر است و آنگاه که پا به عرصۀ وجود گذارد، ثابت می ماند. طبیعت فرهنگ لغات اما، با هر نوع کتاب دیگری متفاوت است. فرهنگ لغات برخلاف دیگر انواع کتاب، چون داستان یا انواع نشریات چون روزنامه، قابل تغییر و تحول است.

شماری از ناشرانی که فرهنگ لغات نیز در میان کتابهایشان منتشر می کنند، تصمیم گرفته اند که بر نگارش و ویرایش فرهنگ لغات دیجیتال تمرکز کنند. شرکت نشر معتبر و با سابقۀ مک میلان در میان این ناشران است و مصمم است که فرهنگ لغات چاپی را کنار بگذارد و بر منابع اینترنتی سرمایه گذاری کند.

اینترنت در دنیای امروز بهترین جایگاه ارائۀ فرهنگ لغات است. تغییر و تحولات زبان، واژه های تازه، واژه هایی که در اخبار روز و سیاست مطرح یا معمول می شوند، تغییرات دستورزبان، همه و همه در میان تغییراتی هستند که به راحتی از راه اینترنت قابل نشرند.

دربسیاری از موارد، به محض رواج واژگان تازه، این واژه ها به دنیای مجازی وارد می شوندی و آرام آرام راه خود را به کامپیوتر و ذهن و زبان کاربران بازمی کنند. گونه ای از فرهنگ لغات که نشر مک میلان برآن تمرکز و سرمایه گذاری کرده، «فرهنگ لغات باز» نام یافته که راه را برای انعطاف و تغییرمنابع لغات هموار کرده است و با آرشیوی که به طور مرتب روزآمد می شود، قابلیت انتقال تغییرات لغات رایج را به کاربران دارد؛ آن هم روزانه.

با بهره گرفتن از بازی های کلامی و صدا، اطلاعات مربوط به تحولات روزآمد واژه ها بی درنگ به علاقمندان انتقال می یابد و فن آوری را در خدمت واژگان قرار می دهد. این تحول، تغییرات پی گیر واژه ها را با سرعتی بیش از توئیتر و فیس بوک که وسیلۀ ارتباط کاربران با یکدیگر است، دراختیار خوانندگانی می گذارد که این دست تغییرات را دنبال می کنند.

اغلب فرهنگ های لغات سنتی (چاپی)، هر سه تا چهار سال یک بار روزآمد می شوند. اما فرهنگ واژگان دیجیتالی، قابلیت آن را دارد که حتی هر ساعت روزآمد شود و واژه هایی را که به فرهنگ لغات روزمره، محاوره ای، دیجیتالی، اقتصادی یا سیاسی افزوده می شوند، بی درنگ به خزانۀ لغات خود بیافراید.

سه دهه پیش، ظهورپدیده ای که در زبان شناسی پیکرۀ اطلاعات واژگان نام گرفت، سرآغاز تحولاتی اساسی در زبان شناسی و فرهنگ لغات شد. این روزها، عرصۀ اینترنت است که مایۀ تحولات عمدۀ عرصۀ ادبیات، مطبوعات و نشر است.

چند هفتۀ پیش، نشریۀ نیوزویک اعلام کرد که از آغاز سال آیندۀ میلادی(یعنی تنها دو ماه دیگر)، دیگر به شکل چاپی منتشر نخواهد شد و تنها به شکل دیجیتال دردسترس خواهد بود.

نیوزویک این خبر را با تأسف اعلام کرده بود و افزوده بود که جدایی از چاپ، برای تحریریۀ آن نشریه دشوار است. برخی ناشران چون مک میلان اما، معتقدند که جدا شدن از نشر چاپی ، لحظۀ آزادی است، چرا که فرهنگ واژگان با دیجیتالی شدن، رسانۀ مطلوب خود را ی می یابد.
XS
SM
MD
LG