تاریکی تنها با نورپایان می یابد. عشق یگانه نیروی نبرد با نفرت است --مارتین لوترکینگ (۱۹۶۳)
این جمله، یکی از ۱۴ گفته ای است که برتندیس یادبود مارتین لوترکینگ در پایتخت آمریکا نقش بسته. دکتر لوترکینگ، کشیشی سیاهپوست بود که جنبش برابری خواهی سیاهان آمریکا را هدایت کرد.
به رغم آنکه سوگند وفاداری به آمریکا - شعرگونه ای که سوسیالیستی مسیحی به نام فرانسیس بلامی درسال ۱۸۹۲ سروده - وعده وحدت می دهد و آزادی و برابری برای همگان، و آمریکاییان از سال ۱۹۴۸ با دست گذاردن بر قلب خویش آن را می خوانند، این اصل تا سال ۱۹۶۴ که حقوق برابرسیاه وسفید از تصویب کنگره این کشورگذشت، عینیت نیافت وتا هنگام غیرقانونی شدن نابرابری سفید وسیاه درسال ۱۹۶۸، به تمامی اجرا نشد.
تندیس یادبود دکتر مارتین لوترکینگ از سال میلادی گذشته درواشنگتن دی سی قد برافراشته است و آمریکاییان سفید و سیاه بسیاری را برای ادای احترام به لوترکینگ، به خود جلب کرده است؛ کشیشی که گفت: «باور دارم که حقیقت راستین و عطوفت بی شائبه، واقعیت مطلق را شکل می دهند.» کینگ می گفت رهبری مبارزه برای رسیدن به برابری را ادامه می دهد، زیرا معتقد است «صلح حقیقی تنها فقدان فشار نیست؛ بلکه حضورعدالت است.»
از صدایی در سلول، تا سبب سربلندی سپید و سیاه
فوریه درایالات متحده، ماه بزرگداشت تاریخ سیاهان این کشور است و طی آن، مراسم و سخنرانیهایی دراین کشور برپا می شود تا روند مبارزات سیاهان و جدال سخت آنان را پاس دارد و یادآوری کند؛ جدال با جدایی را. جدایی سیاهان از سفیدپوستان و تبعیضی که جنبش سیاهان علیه آن قد علم کرد.
جنبش برابری خواهی سیاه پوستان آمریکا، درایالت آلاباما نضج گرفت. شماری سیاهپوست طی این جنبش جان سپردند، اما این حرکت، برای برپایی عدالت، حیاتی بود. حرکتی که حیاتی تازه به جامعه ای بخشید که تا آن هنگام، رنگ پوست را ریشه تمایز انسانها قلمداد می کرد.
برای پایان دادن به تبعیض نژادی، بسیاری آسیب دیدند و هزاران تن محبوس شدند. اکنون، نزدیک به پنجاه سال بعد، محبس لوتر کینگ و شماری از همراهانش و سلولی انفرادی که وی در آن زندانی بود، موزه ای است که در بیرمنگام (ايالت آلاباما) به روی همگان درگشوده است. این موزه، «مؤسسه حقوق مدنی بیرمنگام» نام یافته، عمارتی که پشت درهای بسته آن، لوتر کینگ نوشته مشهور خود را نگاشت: «نامه ای از زندان بیرمنگام». این موسسه، طی فوریه گذشته هزاران بازدیدکننده را به خود جلب کرد و انتظار می رود که تا پایان فوریه امسال نیز، این موسسه، میزبان بسیاری دیگر باشد.
گروه بزرگی از این بازدیدکنندگان- نیز بازدیدکنندگان از تندیس یادبود کینگ درواشنگتن- سفیدپوستان آمریکایی و غیرآمریکایی هستند که به میراث مارتین لوتر کینگ- برابری – می بالند وبخش بزرگی ازریشه رفع تبعیض را در این جامعه، مدیون جنبش مدنی سیاهان به رهبری دکتر کینگ و پنج شهروند سیاه پوست دیگر، و با حضور فعال و شاخص کسانی چون سارا پارکز می دانند. و بی تردید، تکیه زدن یک شهروند سیاه برمسند ریاست جمهوری این کشور پهناور، این برابری را باورپذیرتر می کند.