لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۵۶

پنجاهمین سالگرد ترور مارتین لوتر کینگ


مارتین لوتر کینگ در تظاهرات ۲۸ اوت ۱۹۶۳ در واشنگتن
مارتین لوتر کینگ در تظاهرات ۲۸ اوت ۱۹۶۳ در واشنگتن

مارتین لوتر کینگ جونیور مردی است که نماد حقوق مدنی مردم آمریکا محسوب می شود. چهارم آوریل ۲۰۱۸، پنجاهمین سالروز قتل «کینگ» است. نگاهی داریم به زندگی و مبارزات مارتین لوترکینگ.

سنین کودکی

مارتین لوتر در روز ۱۵ ژانویه ۱۹۲۹ در شهر آتلانتا در ایالت جورجیا پا به جهان گذاشت. او پسر مارتین لوتر کینگ سنیور، کشیش معروف محلی، و از رهبران حقوق مدنی، و آلبرتا کینگ آموزگار پیشین مدرسه بود. کینگ می گفت نخستین بار در شش سالگی که پدر سفید پوست دوستش، پسرش را از بازی با او منع کرد، متوجه مسأله نژادپرستی شد.

سازماندهی اعتراضات

کینگ در اواسط دهه ۱۹۵۰ هنگامی که واعظی جوان بود، جنبشی را رهبری کرد که موفق شد مقامات شهر مونتگمری در آلاباما را وادار کند اتوبوس های همگانی را از حالت تبعیض نژادی علیه سیاهپوستان خارج کند. از آن پس او تظاهراتی را در دهه های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ برای مبارزه با تبعیض نژادی در ایالات جنوبی آمریکا و مبارزه برای برابری سیاهان و دستیابی به حق رأی سامان داد.

جنبش غیرخشونت آمیز

کینگ این را دریافت که برای پیروزی در مبارزات حقوق مدنی باید استراتژی مبارزه غیر خشونت آمیز را جایگزین شورش مسلحانه کند. او بعداً گفت که اندیشه مبارزه غیر خشونت آمیز را از آموزه های ماهاتما گاندی رهبر هند الهام گرفته است.

جنبش حقوق مدنی در مکان هایی چون بیرمنگام و آلاباما، که پلیس از سگ های ضدشورش و لوله های آب فشار قوی برای پراکنده کردن بچه مدرسه ای های تظاهرکننده استفاده کرد،‌ مورد آزمون قرار گرفت. اما این جنبش در تظاهرات ۱۹۶۵ در «سلما»ی آلاباما به خاطر دخالت پلیس خونین شد و به عنوان «یکشنبه خونین» معروف شد.

راه پیمایی به سمت واشنگتن

سخنرانی مشهور «من رویایی دارم» جنبش عمدتاً سیاهپوست ایالات جنوبی را به مبارزه ای سراسری تبدیل کرد. تا ماه اوت ۱۹۶۳ فشار برای برابری در سراسر کشور گسترده شد و ۲۵۰ هزار نفر از افراد سیاهپوست و سفیدپوست برای شرکت در تظاهرات واشنگتن راهی پایتخت آمریکا شدند. تظاهرات مسالمت آمیز بود و هیچکس دستگیر نشد.

پیروزی های سیاسی

جنبش حقوق مدنی در سال ۱۹۶۴ با پیروزی هایی به اوج رسید، هنگامی که پرزیدنت لیندون جانسون «قانون حقوق مدنی» را امضاءکرد، اقدامات نژاد پرستانه را در اماکن عمومی ممنوع اعلام کرد و کینگ نیز جایزه صلح نوبل را دریافت کرد.

ترور

در چهارم آوریل ۱۹۶۸، در بالکن یک مسافرخانه در شهر ممفیس واقع در ایالت تنسی، کینگ در حالی که از کارگران نظافتچی اعتصابی حمایت می کرد، با تک گلوله فردی به نام «جیمز ارل ری» کشته شد. ضارب به قتل کینگ اعتراف کرد و بقیه عمرش را در زندان گذراند. کینگ که هنگام مرگ ۳۹ سال داشت، در شب پیش از مرگش در یک سخنرانی مرگ خود را پیش بینی کرده بود: «من سرزمین موعود را دیده ام. ممکن است من با شما به آنجا نرسم، اما امشب می خواهم بدانید، ما مردمی هستیم که به آنجا می رسیم.»

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG