لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۳۶

دانشمندان از فناوری قديمی توليد شيشه های رنگی کليسا برای ماموريت مريخ استفاده می کنند


دانشمندان از فناوری قديمی توليد شيشه های رنگی کليسا برای ماموريت مريخ استفاده می کنند
دانشمندان از فناوری قديمی توليد شيشه های رنگی کليسا برای ماموريت مريخ استفاده می کنند

شماری از دانشمندان در بريتانيا از شيوه های قديمی در توليد فن آوری های جديد و امروزی استفاده می کنند که قرار است از آنها در ماموريت های آينده سفر به کُره مريخ استفاده شود .

از شيوه های قديمی که در ساختن ساختن شيشه های دودی بکار گرفته ميشد برای گرفتن عکسهای رنگی از کره سرخ رنگ مريخ در ماموريت اِکسومارس در سال ۲۰۱۸ استفاده خواهد شد، آنهم در ساحل ويلز که ميليون ها کيلومتر با کره مريخ فاصله دارد گرچه محيط طبيعی و ويژگيهايش اين مکان برای آزمايش ابزاری که قرار است از آنها در ماموريت های آتی کره مريخ استفاده شود، بسيار مطلوب ساخته است.

مسوليت دانشمندان دانشگاه اَبريست ويت ساختن نوعی چشم و عدسی پيشرفته برای رباتی است که به سياره سرخ فرستاده خواهد شد. قرار است اين ربات از سطح کره مريخ عکس بگيرد.

پروفسور دِيو بارنز پژوهشگر بخش علوم رباتيک سياره ای دانشگاه اَبريست ويت است. او ميگويد يکی از مسائل مهم يافتن راه حلی برای افزايش کيفيت رنگ عکسهايی است که از مريخ گرفته خواهد شد زيرا گرد و غبار موجود در سطح کره مريخ کيفيت رنگ عکسها را کاهش ميدهد. اين پژوهشگر علوم رباتيک می گويد: «بايد در تصحيح رنگها بسيار موثر عمل کنيم. مسأله بسيار پيچيده ای است اما مسوليت اصلی ما پيدا کردن راه حلی برای اين مشکل است.»

قرار است اين وسيله کوچک به ربات مربوطه متصل بشود و پروفسر بارنز ميگويد اين دستگاه در تصحيح رنگها موثر خواهد بود و کيفيت تصاوير سياه و سفيد را واقعی تر خواهد کرد. وی شرح می دهد که «پيش از اينکه اين وسيله را از طريق ربات به مريخ بفرستيم بايد آنرا در مراحل مختلفی آزمايش کنيم. زيرا چنين ابزاری در صورتی که طی مدتی طولانی در معرض نور آفتاب قرار بگيرد کيفيت رنگ خود را از دست خواهد داد.»

اين دانشمندان از شيشه های رنگی که در ساختن کليساهای قديمی بکار ميرفته الهام گرفتند.

با گذشت قرن ها و برغم اينکه اين شيشه ها دائماً در معرض تابش نور خورشيد قرار داشته اند هنوز هم کيفيت خود را حفظ کرده اند. بنابراين دانشمندان به فکر آزمايش اين تکنولوژی قديمی افتادند و تصميم گرفتند در مورد کارايی و ويژگی آن پژوهشهای بيشتری انجام بدهند.

دکتر مارتين ويلدينگ متخصص علوم فيزيک با گروه فضايی و رباتيک دانشگاه َبريست ويت همکاری دارد. دکتر مارتين که در روند پژوهش هايش با شيوه قديمی ساختن شيشه های رنگی آشنايی يافته ميگويد: «شيشه های رنگی هزاران سال قدمت دارند. رومی ها و مصری ها از شيشه های رنگی متفاوتی استفاده ميکردند و در موزه بريتانيا هم نمونه هايی از آنها را ميتوان ديد. در روند توليد اين شيشه ها غالبا از ماسه و سنگ آهک استفاده می شده. ضمناً مواد ديگری هم برای ايجاد رنگها به آن اضافه ميشود.»

اجرای اين طرح پيچيده و وقت گير است و پژوهشگران بايد برای کسب مهارت های لازم ساعتهای طولانی در آزمايشگاه کار کنند. پس از توليد شيشه دلخواه بايد آنرا در قطعات بسيار کوچک برش داد و آنرا در ديسکهای ظريفی که بخشی از واحد درجه بندی هستند جا داد.

پروژه اِکسومارس با همکاری مشترک سازمان فضايی اروپا و ناسا اجرا خواهد شد. گفتنی است آزمايشهای نهايی بر روی اين ربات در سال ۲۰۱۸ و پيش از پرتاب آن به کره مارس صورت خواهد گرفت. همچنين دانشمندان بريتانيايی اميدوارند تکنيکهای قديمی شيشه سازی بتواند در نشان دادن تصاويری واقعی از مارس به ساکنان قرن بيست و يکمی کره زمين موثر واقع بشود.

XS
SM
MD
LG