لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۲۹

حاشیه‌های واگذاری پرسپولیس؛ باخت بزرگ یا انتقال بزرگ


باشگاه پرسپولیس تهران
باشگاه پرسپولیس تهران

واگذاری باشگاه پرسپولیس به صندوق‌های بازنشستگی در قالب «رد دیون» دولت مورد انتقاد رسانه‌ها قرار گرفته است و بیشتر رسانه‌ها معتقدند که این «انتقال بزرگ» در حقیقت یک «باخت بزرگ» است.

به باور این رسانه‌ها این واگذاری مدیریت باشگاه را از کنترل دولت خارج نمی‌کند و از مشکلات آن نیز نمی‌کاهد و این انتقال هم به ضرر باشگاه و هواداران بوده و هم به ضرر صندوق‌های بازنشستگی است.

روز چهارشنبه ۱۶ اسفند ماه هیات دولت، واگذاری باشگاه پرسپولیس به تامین‌اجتماعی و دو صندوق «صندوق بیمه روستاییان و عشایری» و «صندوق‌ بازنشستگی کشور» را به‌ عنوان بخشی از تسویۀ بدهی دولت به این شرکت‌ها تصویب کرد و روز گذشته، دوشنبه ۲۱ اسفند ماه، این مصوبه ابلاغ شد.

روزنامه «دنیای اقتصاد» در شماره امروز سه شنبه ۲۲ اسفند خود در گزارشی تاکید کرده است که درحالی‌که سیاستگذار به تازگی سن بازنشستگی را افزایش داده است تا وضعیت صندوق‌های بازنشستگی بهبود پیدا کند، سپردن یک بنگاه زیان‌ده به صندوق، به نوعی حرکت در مسیر ضد اصلاحات به شمار می‌رود.

بنابر گزارش صدای آمریکا، دولت در قالب «برنامه هفتم توسعه» اقدام به افزایش سن بازنشستگی کرد تا به تدریج از مصارف صندوق‌های بازنشستگی ورشکسته کاسته شود تا شاید در یک بازه زمانی بلند مدت تراز مالی آنها مثبت شود.

روزنامه «دنیای اقتصاد» همچنین به نکته دیگری اشاره کرده و نوشته است که «مطابق قانون برنامه هفتم توسعه، واگذاری شرکت‌های ورشکسته برای رد دیون ممنوع است و همین مساله، جنبه حقوقی این واگذاری را برجسته می‌سازد.»

روزنامه «هم‌میهن» نیز در گزارشی به همین موضوع پرداخته و در شماره امروز ۲۲ اسفند خود تاکید کرده است که دولت در واقع قصد واگذاری پرسپولیس را نداشته زیرا آن را واجد مضامین فرهنگی و سیاسی می‌داند و حاضر نیست آن را از دست خود خارج کند.

به نوشته این روزنامه «این بار با یک تیر دو نشان زده‌اند. از یک سو می‌خواهند بگویند واگذار شده و از سوی دیگر رقم کلانی را بابت قیمت این تیم از سازمان تامین اجتماعی بگیرند» و هزینه‌هایش از جیب کارگران برداشته می‌شود درحالی‌که «بخش خصوصی واقعی می‌تواند این تیم را بخرد و به سوددهی هم برساند.»

جمشید مهرابی، مدیرکل نظارت بر امور شرکت‌ها نیز در برنامه ورزشی «شبکه خبر» تلویزیون جمهوری اسلامی در تاریخ ۱۴ اسفند ماه سال جاری گفته است: «فارغ از مسائل قانونی، واگذاری پرسپولیس به تامین اجتماعی، از چاله به چاه افتادن است.»

گزارش نویس روزنامه هم‌میهن معتقد است نامشخص بودن آینده باشگاه پرسپولیس به‌دلیل زیان‌ده بودن و البته عدم درآمدزایی، باعث شده تا دلهره زیادی به‌وجود بیاورد.

در بخشی از این گزارش انتقادات بازنشستگان بازتاب داده شده که گفته‌اند «سازمانی که نمی‌تواند حقوق ناچیز بازنشسته‌ها را پرداخت کند، چطور و با چه منبع مالی‌ای باشگاهی با عظمت پرسپولیس را خریداری کرده است؟»

روزنامه هم‌میهن فارغ از تمامی مشکلات سیاسی و اجتماعی و اقتصادی این نقل و انتقال در حوزه ورزش، یک جنبه ورزشی را نیز مطرح کرده و نوشته است باید منتظر ماند و دید که «کنفدراسیون فوتبال آسیا بابت مالکیت مشترک پرسپولیس و ذوب‌آهن چه واکنشی نشان خواهد داد.» چون طبق اسناد موجود، مجموعه «شستا» که بخشی از سازمان تامین اجتماعی است مالکیت بخشی از باشگاه ذوب‌آهن اصفهان را نیز در اختیار دارد.

ویدیوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نیز نشان می‌دهد که تعدادی از بازنشستگان در اعتراض به واگذاری باشگاه پرسپولیس به سازمان تامین اجتماعی مقابل اداره این نهاد در شهر ساری تجمع کردند و شعار دادند. آنها در شعارهای خود می‌گویند: «تامین اجتماعی، تیم فوتبال نمی‌خواهد.»

این واگذاری در روزهای گذشته نیز با واکنش‌های گسترده تشکل‌های کارگری مواجه شده بود.

در این ارتباط ۱۷ اسفند ماه سال جاری دو تشکل مستقل بازنشستگان از این اقدام دولت انتقاد کردند. اما وزیر کار در واکنش گفت که این اقدام «افتخار بزرگی است.»

برهمین اساس اتحاد سراسری بازنشستگان اعلام کرد که غارت اموال کارگران و بازنشستگان توسط دولت ادامه دارد و «ما با فروش تحمیلی باشگاه‌های ورزشی ورشکسته به سازمان تامین اجتماعی مخالفت هستیم.»

شورای بازنشستگان ایران هم نوشت: «آقای وزیر! بازنشستگان حاضر نیستند از جیب و اندوخته‌های‌شان در صندوق‌ها، خرج باشگاه‌های ورزشی مخصوصاً باشگاه پرهزینه و زیان‌ده پرسپولیس کنید. چرا جای ما تصمیم می‌گیرید؟»

این تشکل صنفی اضافه کرد: «حق ندارید از جانب صندوق‌های بازنشستگی بذل و بخشش کنید. برای کارگران شاغل و بازنشسته، واگذاری و در حقیقت، تحمیل این باشگاه به صندوق‌های ما، نه تنها هیچ افتخاری نیست، بلکه یک تعرض آشکار به منافع صندوق‌های بازنشستگی است.»

شورای بازنشستگان ایران تاکید کرد: «اگر این واگذاری‌ها برای شما افتخار است، برای ما بازنشستگان ظلم و ستم است.»

همچنین رئیس کانون کارگران بازنشسته تامین اجتماعی تهران گفت که «مشخص نيست صولت مرتضوی وزير كار و رفاه دولت است يا وزير ورزش؟»

تصمیم دولت همچنین با واکنش‌های مختلفی در تلویزیون جمهوری اسلامی نیز مواجه شد و براساس ویدیوهای منتشر شده یک مجری در یک برنامه زنده در ۱۶ اسفند ماه گفت که «حقوق بازنشستگان را ندارید بدهید، ۲ هزار میلیارد تومان چک برای فوتبال صادر می‌کنید؟»

مالکیت مشترک و دولتی بودن دو باشگاه استقلال و پرسپولیس یکی از موانع مهم این دو باشگاه برای دریافت مجوزهای مربوط به باشگاه‌های «حرفه‌ای» در آسیا است که در سال‌های اخیر با توجه به سخت‌گیری‌های کنفدراسیون فوتبال آسیا به چالشی برای فوتبال ایران تبدیل شده است. روز چهارشنبه ۱۶ اسفند ماه هیات دولت، پس از ماه‌ها بحث و گمانه‌زنی واگذاری پرسپولیس به تامین‌اجتماعی و صندوق های بازنشستگی را به‌ عنوان بخشی از تسویۀ بدهی دولت به این شرکت تصویب کرد و روز گذشته دوشنبه ۲۱ اسفندماه این مصوبه ابلاغ شد.

XS
SM
MD
LG