لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۴۸

برای نخستین بار نویسنده اهل ایرلند شمالی برنده جایزه «من بوکر» شد


آنا نخستین نویسنده اهل ایرلند شمالی است که جایزه من بوکر را دریافت می کند.
آنا نخستین نویسنده اهل ایرلند شمالی است که جایزه من بوکر را دریافت می کند.

در مراسمی مجلل در سالن گیلد هال لندن، «کامیلا» دوشس کورنول، جایزه معتبر ادبی «من بوکر» را به «آنا برنز» نویسنده اهل ایرلند شمالی تقدیم کرد.

برنز با کتاب «میلک من» یا «شیرفروش» برنده این جایزه پنجاه هزار پوندی شد.

او نخستین نویسنده اهل ایرلند شمالی است که جایزه من بوکر را دریافت می کند.

داستان «شیر فروش» با بیان ساده و شوخ طبعانه راوی اول شخص آغاز می شود و خواننده را کم کم به درون دنیای پرتنش و خشن او می کشاند.

کتاب قصه زن جوانی است که در ایرلند زندگی می کند، آنهم زمانی که این کشور بستر تنش های فرقه ای میان کاتولیک ها و پروتستان ها بود.

آنا برنز در رمانش از تجربه های شخصی خود الهام گرفته است
آنا برنز در رمانش از تجربه های شخصی خود الهام گرفته است

هیئت داوران من بوکر، آنا برنز را برای بهره گیری از طنز تلخ در واکاوی تم های پیچیده ای چون تروریسم دولتی، قوم مداری و کمرنگ شدن مرز میان سرکوب سیاسی و جنسیتی تحسین کرده است.

ناشر کتاب، «گرِی وُلف پِرس» در بیانیه ای از این رمان به عنوان اثری با قدرت و سرزندگی شگفت انگیز یاد کرده که صدایی در برابر تأثیر و نفوذ فراگیر فرهنگ مردسالاری است.

آنا برنز اولین نویسنده اهل ایرلند شمالی است که جایزه من بوکر را می برد
آنا برنز اولین نویسنده اهل ایرلند شمالی است که جایزه من بوکر را می برد

خانم برنز در این کتاب از اسامی پرهیز کرده و تلاش می کند فرای زمان و مکان، چالشهای یک زن جوان را که با هویت و خواسته های خود کلنجار می رود، تصویر کند.

آنا برنز، متولد بلفاست است و ده سالی است در انگلیس زندگی می کند.

او در نگارش کتاب «شیرفروش» از زندگی و تجربه های خودش در ایرلند شمالی بهره برده است.

خانم برنز پیش از این دو رمان تحسین شده دیگر نیز منتشر کرد، ولی می گوید از سال ۲۰۱۱ که آخرین کتابش منتشر شد تا امروز، با مشکلات مالی زیادی دست و پنجه نرم کرده است.

ویژگی جایزه سال ۲۰۱۸

امسال، تمرکز جایزه «من بوکر» بر زبان و سبک بود. کتابهایی که به فهرست نهایی نامزدها راه پیدا کردند، سوژه های متنوعی دارند که بیشتر بازتاب دهنده تلخی های دنیای امروز هستند.

کتابهای نامزد از قصه زندگی برده ای نوجوان در باربادوس، تا دنیای تاریک زندان زنان و داستانی گیرا از جنگلهای کوهستان «گریت اسموکی» با پیامی محیطی زیستی را در بر می گیرند.

جایزه من بوکر که پیش از این عمدتا به نویسنده های پیشکسوت اعطاء می شد، امسال راه را برای نویسنده های جوان و نوپا باز کرد.

«دیزی جانسون» نویسنده ۲۷ ساله بریتانیایی، با نخستین رمان خود به نام «همه چیز در زیر» جوان ترین نویسنده ای شد که به این فهرست راه پیدا کرده است.

آغاز فصلی تازه برای نویسنده ها

جایزه من بوکر، علاوه بر پنجاه هزار پوند جایزه نقدی، کتاب برنده را در فهرست پرفروش ترین رمان های انگلیسی زبان قرار می دهد و ناشران را از سراسر دنیا برای انتشار ترجمه اثر به تکاپو می اندازد. از همین رو، دریچه های تازه ای در حرفه نویسنده های برنده این جایزه باز می شود.

جایزه «من بوکر»، سالها، تنها به نویسنده هایی از بریتانیا و کشورهای همسو تعلق می گرفت اما از سال ۲۰۱۴ پذیرای ملیتهای دیگر نیز شد و تنها شرطی که دارد این است که اثر به زبان انگلیسی و در بریتانیا منتشر شده باشد.

پل بیتی، اولین آمریکایی برنده جایزه من بوکر
پل بیتی، اولین آمریکایی برنده جایزه من بوکر

از آن زمان تاکنون، دو نویسنده آمریکایی «پل بیتی» و «جورج ساندرز» این جایزه را دریافت کرده اند.

امسال نیز دو نویسنده پرآوازه آمریکایی، «ریچال کوشنر» و «ریچارد پاورز» در فهرست نهایی نامزدها بودند.


توجه به نویسنده های زن

امسال از شش نامزد نهایی، چهار نفر زن بودند. این اولین باری نیست که من بوکر به نویسنده های زن توجه نشان می دهد.

در نخستین سال راه اندازی جایزه من بوکر، سه مرد و سه زن نامزد شده بودند که جایزه را «پی اچ نیوبی»، نویسنده انگلیسی گرفت. در سال ۱۹۷۰، از شش نامزد چهار نفر زن بودند که در نهایت «برنیس روبنز» نویسنده بریتانیایی جایزه را برد.

«هیلاری منتل» نویسنده بریتانیایی که با اثر درخشانش «تالار گرگها» شناخته می شود تنها زنی است که دو جایزه من بوکر در کارنامه حرفه ای خود دارد.

با این حال، از سال ۱۹۶۹ که جایزه من بوکر راه اندازی شد، ۱۷ زن و ۳۳ مرد آن را دریافت کرده اند و هیئت داوران من بوکر همچنان به جنسیت زدگی متهم می شوند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG