لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۱

بدافزار استاکس نت ۳۰ هزار کامپيوتر را در ايران آلوده ساخته است


بدافزار استاکس نت ۳۰ هزار کامپيوتر را در ايران آلوده ساخته است
بدافزار استاکس نت ۳۰ هزار کامپيوتر را در ايران آلوده ساخته است

نيويورک تايمز زير عنوان « مبارزه ايران با بدافزارمهاجم به کامپيوترها» می نويسد يک سازمان دولتی ايرانی گرداننده تاسيسات اتمی آن کشور، ازجمله تاسيساتی که غرب به آنها به عنوان بخشی از يک برنامه تسليحاتی ظنين است، گزارش می دهد که مهندسين آن سعی می کنند تاسيسات خود را در مقابل يک کرم پيچيده و غامض کامپيوتری محافظت کنند که واحدهای صنعتی در نقاط مختلف ايران را آلوده ساخته است.

سازمان انرژی اتمی در گزارش خود مشخص نکرده است آيا اين کرم کاميوتری هيچيک از تاسيسات اتمی آن، از جمله سايت زير زمينی غنی سازی اورانيوم در نطنز را که سالها هدفی اصلی در برنامه های سری آمريکائی و اسرائيلی بوده را آلوده کرده است يا نه.اما انتشار گزارش، ظن ها و پرسش هائی جديد را در باره منشاء و هدف اين کرم موسوم به استاکس نت « Stuxnet» بوجود آورده است، که کارشناسان می گويند با بدافزارهای معمولی کامپيوتری که سالهاست به اينترنت آسيب می رساند بکلی متفاوت است.

« Stuxnet» که نخستين بار چند ماه پيش هويت آن فاش شد، صرفا تجهيزات صنعتی ساخت زيمنس را هدف می گيرد که برای کنترل خطوط لوله نفت، نيروگاههای برق، تاسيسات اتمی و ديگر سايت های بزرگ صنعتی از آنها استفاده می شود.

گرچه معلوم نيست که ايران هدف اصلی باشد زيرا آلودگی در اندونزی، پاکستان، هند و نقاطی ديگر نيز گزارش شده است، اما ناظران امورايمنی کامپيوتری، شمار کامپيوترهای آلوده ايران را نامتجانس می دانند.

با توجه به پيچيدگی اين کرم کامپيوتری و سيستم های صنعتی مشخصی را که در هدف دارد، بسياری از کارشناسان حمله آن را احتمالا کار يک دولت می دانند تا هکرهای مستقل.

خبرگزاری نيمه رسمی مهر روز شنبه اظهارات رضا تقی پور، بالا ترين مقام در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را نقل کرد که گفته است نفوذ و آسيب اين کرم جاسوسی در سيستم های دولتی جدی نيست، و کم و بيش متوقف شده است. اما اظهارات محمود ليائی، يک مقام دولتی ديگر در وزارت صنايع و معادن نيز نقل شده است که می گويد ۳۰ هزار کامپيوتر آلوده شده است و اين کرم بخشی از يک جنگ الکترونيکی عليه ايران است.

رد يابی و پيدا کردن منشاء هرگونه کرم پيچيده کامپيوتری بسيار دشوار و تشخيص هدف مشخص آن تقريبا غيرممکن است. اما ايرانی ها دليل دارند که به بودن خود در صدر فهرست هدف ها ظنين باشند. آنها پيشتر شواهدی از خرابکاری در تجهيزاتی وارداتی پيدا کرده اند که يک مورد مشخص آن تجهيزات تامين برق در راه اندازی سانتريفيوژهای غنی سازی اورانيوم در نطنز است.

نيويورک تايمز در سال ۲۰۰۹ به نقل از مقامات سابق و کنونی آمريکا گزارش داده بود که جرج دبليو بوش رئيس جمهوری وقت آمريکا برای تضعيف سيستم های برقی، سيستم های کامپيوتری، و ديگر شبکه های مورد استفاده در برنامه اتمی ايران، تلاش هائی جديد، از جمله تلاش های آزمايشی را مجاز شناخته است.

اين برنامه جزو سری ترين برنامه های دولت آمريکاست، و به گفته بعضی از مقامات آمريکائی، با آغازرياست جمهوری پرزيدنت اوباما سرعت نيز گرفته است.

برنامه ايران برای غنی سازی اورانيوم در سال گذشته با مشکلات فنی عمده ای روبرو شد اما معلوم نيست اين مشکلات ناشی از تحريم های عليه آن کشور بود، يا طراحی ضعيف سانتريفيوژها، که از پاکستان آمده است، و يا خرابکاری. 

XS
SM
MD
LG