لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۴:۲۷

رد پای ایران روی سلاح های بی نام و نشان در آفریقا


یک کارشناس اسلحه می گوید برخی دولت های آفریقایی سلاح هایی را که گزارش شده ایران تأمین می کند، در اختیار نیروهای دفاعی و امنیتی خود می گذارند. پس از آن، این سلاح ها گاه به نحوی به دست ستیزه جویان می افتد.

سال هاست که کاربرد تسلیحات بی نام و نشان در برخی از پرتنش ترین مناطق ناآرام آفریقا چون سودان، جمهوری دموکراتیک کنگو، و ساحل عاج گزارش می شود.

یک گروه از کارشناسان مستقل اسلحه که با نهادی همکاری می کنند که «تحقیقات تسلیح تنش» نام دارد و دفتر مرکزی آن در بریتانیاست، در پی ۶ سال تفحص و ردیابی این دست تسلیحات، به این نتیجه رسیده اند که این تسلیحات در ایران تولید می شوند.

بر مبنای گزارشی که حاصل تحقیقات این گروه است و در ماه دسامبر ۲۰۱۲ (ماه گذشته) از سوی آن منتشر شد، به رغم تصویب و اجرایی شدن تحریم اسلحه علیه ایران از سوی سازمان ملل متحد، تسلیحات ساخت ایران در آفریقا به شکل گسترده ای یافت می شود.

نخستین نمونه این دست سلاح ها در سال ۲۰۱۰ در لاگوس در نیجریه دیده شد.
یکی از شاخصه های بارز سلاح های ساخت ایران آن است که بر خلاف تمامی انواع دیگر تسلیحاتی که در کشورهای گوناگون و توسط مراکز مختلف تولید سلاح تولید می شوند، هیچ نام و نشانی از تولیدکننده روی آنها حک نشده است و به جای آن، نوع کالیبر تفنگ و سال تولید آن روی آنها به چشم می خورد. در حالی که تولیدکنندگان سلاح، نام و نشان خود را روی فشنگ ها حک می کنند.

یک کارشناس اسلحه که پیشتر با سازمان ملل همکاری می کرده است، می گوید که دولت های آفریقایی سلاح هایی را که ایران تأمین می کند، در اختیار نیروهای دفاعی و امنیتی خود می گذارند. گاه اما، این سلاح ها به نحوی به دست گروه های شبه نظامی می افتد. شیوه این انتقال روشن نیست و معلوم نیست که روند این انتقال را ایران تسهیل می کند یا در آن دستی دارد یا نه. تهران تاکنون واکنشی به این گزارش نشان نداده است.

قطعنامه ای که در سازمان ملل متحد مطرح شده و ضرورت نظارت بر تبادل سلاح را مد نظر دارد، نظارت بر مبادله سلاح را برای کشورها لازم الاجرا می کند و امکان خرید و فروش اسلحه را تنها به شرط حصول اطمینان از امنیت منبع آن فراهم می کند.

مشکل اما،‌ آن جاست که تصویب این قطعنامه هنوز نهایی نشده است.

آکسفام، که نهاد بین المللی شناخته شده ای است که مرکز آن در بریتانیاست و در جای جای جهان به مردم امداد رسانی می کند و در فعالیت های مدنی برای کمک به شهروندان جهان مشارکت دارد، خواهان آن شده تا سلاح های بی نام و نشانی که در درگیری های شبه نظامیان در نقاط گوناگون جهان به ویژه در قاره آفریقا از آنها استفاده می شود، مورد نظارت دقیق قرار گیرد و این قطعنامه سازمان ملل که در دستور کار آن سازمان قرار دارد، تصویب و لازم الاجرا شود.

با وجود آنکه اکسفام از سازمان ملل و کشورهای عضو آن برای تصویب این قطعنامه دعوت کرده، شماری از کشورها(از جمله ایالات متحده) با محتوای آن مخالفند.

آکسفام می گوید با توجه به میزان بالای تولید اسلحه در بدنه صنعت ۴ میلیارد دلاری آن، لازم است که مقررات و قوانین تازه ای برای نظارت بر تبادل این سلاح ها تدوین و اعمال شود.

مارتین بوچر که یکی از مشاوران آکسفام است، می گوید:«عمده ترین عنصری که با مهار آن می توان تلفات غیرنظامیان را کاهش داد و خشونت را کم کرد، قطع ذخیره سلاح است. عامل اصلی تداوم خشونت و تنش در کشورهای آفریقایی، خرید و فروش غیرقانونی و زیرزمینی سلاح در بازار سیاه است که سبب ادامه یافتن و وسعت این قبیل درگیری ها می شود.»

جدا از نیجر، در کشور همسایه آن مالی نیز شواهدی بر استفاده از تسلیحات ساخت ایران گزارش شده است. مالی این روزها شاهد درگیری شماری از نیروهای بین المللی با ستیزه جویان اسلام گرای افراطی است. کارشناسان مستقل اسلحه می گویند گروه تحقیقاتی آنها در مرحله بعدی کار خود بر مالی تمرکز خواهد کرد تا صحت و سقم این گزارش ها را بررسی کند.
XS
SM
MD
LG