لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۴۰

بخش هفتم: انحلال وزارتخانه محرابیان را از استیضاح نجات داد


فاطمه آجرلو یکی از سه زنی پیشنهادی احمدی نژاد به مجلس بود تا پست وزارت رفاه و تامین اجتماعی را در دست بگیرد اما با رای عدم اعتماد نمایندگان مجلس صادق محصولی دیگر گزینه رییس کابینه دهم بود که برای رای اعتماد به مجلس رفت.

وی وزیر کشور دولت نهم بود که پس از انتخابات بحث برانگیز ریاست جمهوری دهم در سمت خود ابقا نشد و با کمتری آرا به عنوان وزیر وزیر رفاه و تامین اجتماعی در دولت دهم رای اعتماد گرفت. ولی پس از ادغام و انحلال وزارتخانه متبوعش از دولت خارج شد.

در نهایت وزارت رفاه و تامین اجتماعی را با همه امکانات، تجهیزات، ‌اموال منقول و غیر منقول و نیروی انسانی و تعهدات مربوط در وزارت کار و امور اجتماعی ادغام شد و صادق محصولی با کابینه دهم خداحافظی کرد.

انحلال وزارتخانه محرابیان را از استیضاح نجات داد

علی اکبر محرابیان یکی از ۵ وزیری بود که احمدی نژاد را در دو کابینه همراهی کرد، وی مرداد ۱۳۸۶ پس از استعفای علیرضا طهماسبی از وزارت صنایع در دولت نهم احمدی نژاد این وزارتخانه را تحویل گرفت و پس از انحلال این وزارتخانه با کابینه دهم خداحافظی کرد.

سرپرستی وزارت تازه تاسیس صنایع و بازرگانی پس از ادغام این دو وزارت خانه، به سرپرستی غضنفری وزیر وزارت بازرگانی در آمد.

پیش از این انحلال ۱۰۰ نماینده با جمع آوری امضا طرح استیضاح محرابیان جوان ترین وزیر کابینه دهم را پیگیری می کردند.

استیضاح محرابیان زمانی جدی تر شد که معاون پارلمانی وزیر صنایع در مصاحبه ای جملات خمینی رهبر پیشین ایران مبنی بر اینکه «حکومت ایران جمهوری اسلامی است نه یک کلمه کم نه یک کلمه زیاد» همچنین «مجلس در راس امور است» را زیر سئوال برده بود.

نمایندگان مجلس در آخرین واکنش به این سخنان با دادن فرصت چند ساعته به محرابیان برای برکناری معاون پارلمانی اش اعلام کردند در غیر این صورت استیضاح وی کلید خواهد خورد.

موضوع جدی استیضاح وزیر صنایع دولت دهم نیز از طریق رایزنی با مسئولان ارشد وزارت صنایع حل و فصل شد و به مرحله اجرا نرسید.

ولی در نهایت وی استعفا داد و با کابینه دهم قطع همکاری کرد و افشین روغنی از چهره های نزدیک به رحیم مشایی و معاون اقتصادی و امور بین الملل وزارت صنایع و معادن سرپرستی را بر عهده گرفت.

وی که با ادغام وزارت صنایع در بازرگانی نیز در پست خود باقی مانده بود در جریان دستگیری یاران مشایی و جریانات انحرافی بازداشت شد.

دانشجو به مجلسیان پاسخ نداد

کامران دانشجو وزیر پیشنهادی برای وزارت علوم و تحقیقات و فناوری بود که با رای اعتماد مجلس به کابینه دهم راه یافت.

در حالی که از زمان برکناری مصطفی پور محمدی وزیر کشور در دولت نهم و علی کردان وزیر استیضاح شده کشور، کامران دانشجو همواره به عنوان نخستین گزینه در وزارت کشور مطرح بود اما بنا به اصرار خودش از سوی احمدی نژاد برای وزارت علوم پیشنهاد شد. انتخابی که به جهت نزدیکی عبدالله جاسبی، رییس دانشگاه آزاد با او حرف و حدیث‌های مختلفی را به همراه داشته است.

تعویض روسای ۱۵ دانشگاه، برخوردهای دور از شان با اساتید نخبه دانشگاه ها و بازنشسته کردن آنان دلایلی بود که نام وی را در گردونه استیضاح نمایندگان مجلس انداخت.

در ادامه داستان استیضاح وزیران کابینه نهم و دهم در مجلس هشتم تعداد زیادی از نمایندگان طرح استیضاح علوم را پیگیری و امضا کردند اما پس از عقب‌گرد تعدادی از آنان، طرح استیضاح بی‌ اعتبار شد.

کامران دانشجو قرار بود ۷ تیر ماه برای پاسخگویی به نمایندگان مجلس در کمیسیون آموزش مجلس حاضر شود ولی به عربستان صعودی سفر کرد و در جلسه حاضر نشد.

وزیر فرهنگ، منعطف ترین وزیر کابینه دهم

سید محمد حسینی یکی دیگر از مردان کابینه احمدی نژاد است که با رای اکثریت مجلس نشینان اداره وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را بر عهده گرفت.

وی که رابطه خوبی با اصولگرایان سنتی دارد، سعی بر آن کرد که تجربه دیگر وزیران را سرلوحه کار خویش کند و مطیع فرمان رییس کابینه باشد تا از قافله وزارت جا نماند.

پذیرفتن معاونین تحمیلی، ‌کمرنگ شدن حیطه قدرتش با تاسیس شورای عالی سینما توسط شمقدری، ‌خلع ید از سازمان چاپ و انتشارات از کارهایی بود که نشان داد که هدف حسینی تنها بودن در رکاب احمدی نزاد در دولت است و بس.

همچنین دستور جدا سازی سازمان حج و زیارت از وزارت ارشاد به سازمان ایرانگردی و جهانگردی در حالی صادر شد که این طرح سه سال گذشته با دخالت دفتر رهبری ناکام مانده بود.

حسینی همچنین در دوران وزارتش بررسی قانونی و حقوقی پیوستن خبرگزاری جمهوری اسلامی را به ریاست جمهوری انجام داد و برای اولین بار در تاریخ سی ساله سینما در اختتامیه جشنواره فیلم فجر حاضر نشد.

بی اختیاری وی در توزیع ۱۵۰۰ میلیارد تومان یارانه فرهنگی استان ها که بودجه سیصد میلیاردی وزارتخانه در مقابل آن ناچیز است از دیگر مواردی است که نشان داد حسینی قابلیت انعطاف خود را بالا برده تا خدایی نکرده رییس کابینه دهم به ناگاه او را از صندلی وزارت پایین نیاورد. وی تنها چند تذکر از نمایندگان مجلس را در کارنامه وزارت خود دارد و در نقش یک همراه قسم خورده هنوز در رکاب رییس دولت دهم است.

محصولی استیضاح نشد برکنار شد

فاطمه آجرلو یکی از سه زنی بود که احمدی نژاد برای پست وزارت کار و امور اجتماعی در نظر داشت ولی با رای اعتماد مجلس روبرو نشد.

عباس پالیزدار به دعوت آجرلو به عنوان کارشناس وارد هیات تحقیق و تفحص مجلس از قوه قضاییه شد. پالیز دار ۱۴ اردیبهشت ۱۳۸۷ طی سخنان جنجال ‌برانگیزی، برای نخستین بار با اشاره به نام و جزییات، طی سخنرانی در دانشگاهای مختلف کشور مقامات بلندپایه و سران جمهوری اسلامی ایران را متهم به فساد مالی شدید کرد. وی همچنین گفت که سقوط هواپیمای حامل دادمان وزیر راه و ترابری دولت خاتمی، نیز عمدی بوده است.

پالیزدار پس از سیزده ماه زندان در حالی که حکم ده سال زندان را از دادگاه اولیه گرفت و با سپردن ۳۵۰ میلیون تومان وثیقه تا زمان صدور حکم نهایی توسط دادگاه تجدید نظر از زندان آزاد شد.

آجرلو نیز به جرم «معاونت در تخریب اعتماد عمومی جامعه از مسئولان نظام و خارج کردن اسناد محرمانه» به چهار سال حبس محکوم شد. ولی هنوز نماینده دوره هشتم است. برخی رسانه‌ها او را دخترخاله پالیزدار معرفی کردند.

پس از آجرلو صادق محصولی به عنوان وزیر به مجلسیان معرفی شد. در جریان رای اعتماد مجلسیان به محصولی آجرلو به عنوان نماینده مخالف نطق کرد. ولی در نهایت صادق محصولی با رای اعتماد مجلس به کابینه دهم پیوست. وی در طول وزارتش در اعتراض به مسایل مربوط به سازمان تامین اجتماعی ۵ روز قهر کرد و سر پست خود حاضر نشد تا جایی که احتمال استعفای وی بالا گرفت.

محصولی نتوانست در این مدت توقعات و سوالات نمایندگان را برآورده کند از این رو سایه استیضاح بر سر وی نیز سایه انداخت.

اما قبل از این که مجلسیان وی را پای میز استیضاح بکشانند پس از ۱۸ ماه حضور در وزارت رفاه با با حکم رییس‌ جمهوری برکنار شد. منابع خبری اعلام کردند که به دلیل اختلاف با یکی از مقامات ارشد اجرایی محصولی از کابینه دهم کنار گذاشته شد.

وی در یک مراسم غیر رسمی تودیع و عبدالرضا شیخ‌الاسلامی به عنوان سرپرست این وزارتخانه معارفه شد.

پس از پایان جلسه صادق محصولی در پارکینگ ساختمان وزارت رفاه و تامین اجتماعی با تعدادی از کارمندان این وزارتخانه خداحافظی کرد و عبدالرضا شیخ الاسلامی وزیر رفاه با حفظ سمت به عنوان سرپرست وزارت رفاه منصوب شد. با این تغییر وزارت رفاه در دو دولت ۴ وزیر و ۳ سرپرست را به خود دیده است.

وزیر کشور سر دو راهی ،استعفا یا استیضاح

مصطفی محمد نجار وزیر پیشنهادی کشور بود که برای کسب رای اعتماد به مجلس معرفی شد و توانست صندلی وزارت کشور را تصاحب کند.

نجار نیز همچون دیگرهمتاهای خود در کابینه دهم از تیر رس استیضاح مجلس در امان نبود و نامه اعمالش بارها زیر دست مجلسیان قرار گرفت.

امسال نیز همزمان با در پیش بودن انتخابات مجلس نهم در اسفند ماه بحث استیضاح نجار به میان آمد.

با توجه به این تداخل ها گمان می رود که برخی نمایندگان مجلس تلاش دارند تا با مطرح كردن بحث استیضاح با یک یارگیری سیاسی، به نوعی برای خود از سوی وزارت كشور، استانداری ها و فرمانداری ها، در انتخابات آینده تضمین هایی را به وجود آورند.

نجار نه تنها از آماس حملات نمایندگان مجلس در امان نیست بلکه شنیده ها حاکیست که با نزدیک شدن به انتخابات مجلس نهم، رییس کابینه دهم از وی خواسته وزارت كشور را تحویل دهد و مسئولیتی دیگر اختیار كند.

خارج بودن نجار از حلقه نزدیکان مشایی رییس دفتر احمدی نژاد و داشتن روابط حسنه با دفتر رهبر جمهوری اسلامی و نزدیک شدن به فصل انتخابات و نقش کلیدی این وزارتخانه در برگزاری آن از دلایلی است که فشار استیضاح و استعفا را بر سر نجار زیاد کرده است.

وزیر کشور دولت دهم سال گذشته در مراسم سالگرد مرگ خمینی رهبر پیشین ایران با سید حسن خمینی درگیری فیزیکی داشت و راهی بیمارستان شد.

در این مراسم که سخنرانی سید حسن خمینی نوه رهبر پیشین ایران با تشنج همراه شد و در نهایت نا تمام ماند، حسن خمینی به نجار نماینده دولت در ستاد برگزار كننده مراسم سالگرد مرگ خمینی، تذکر داد که در نهایت به درگیری فیزیکی ختم شد.

ادامه دارد............

XS
SM
MD
LG