منوچهر متکی با ۵ سال و ۴ ماه طولانی ترین سابقه وزارت در دو دولت احمدی نژاد را دارا بود. اما ۲۲ آذر ماه ۱۳۸۹ در حالی که به منظور ابلاغ پیام محمود احمدی نژاد در سنگال به سر میبرد، از سمت خود برکنار شد.
وزیر امور خارجه در حین مذاکره و توسط رییس جمهور سنگال از عزل خود باخبر شد و بلافاصله پس از آن سنگالیها او را با یک ماشین غیر تشریفات و بدون محافظ به هتل محل اقامت خود فرستادند. سنگال همچنین فرستادن یک شهروند عادی برای مذاکره با مقامات این کشور را توهین تلقی کرده، سفیر خود را از تهران فراخواند.
منوچهر متکی بدون اطلاع قبلی در مراسم تودیع خود حاضر نشد. محمدرضا رحیمی معاون اول احمدی نژاد در این مراسم گفت متکی قبلا در جریان عزل خود قرار گرفته و حتی از تاریخ مراسم تودیع نیز اطلاع داشته است. متکی با تکذیب این سخنان گفت که از پیش در جریان برکناری اش قرار نگرفته و از مراسم تودیع و معارفه نیز بیاطلاع بوده است.
وزیر برکنار شده دولت دهم برکناریاش در حین انجام مأموریت توسط محمود احمدینژاد را «غیر اسلامی و توهین آمیز» خواند.
وی درانتخابات دهم متکی از احمدی نژاد حمایت کرد و گفت: «احمدی نژاد درّ گرانبهایی است که از اقیانوس ملت بیرون آمد».
وزیر امور خارجه در حالی از سمت خود بر کنار شد که انتقادات زیادی درخصوص موازی کاری در سیاست خارجی و انتصاب نمایندگان ویژه رییس جمهوری در مناطق مختلف جهان داشت و یک بار نیز وی به طور مشخص از اظهارات سیاست خارجی بقایی رییس سازمان میراث فرهنگی انتقاد کرد.
پس از برکناری منوچهر متکی که در سفر دیپلماتیک به سر میبرد صالحی با حفظ سمت ریاست سازمان انرژی اتمی به عنوان سرپرست دستگاه دیپلماسی منصوب شد. او ۳ بهمن ۱۳۸۹، به عنوان وزیر پیشنهادی امور خارجه به مجلس شورای اسلامی معرفی شد و در دهم بهمن از مجلس رای اعتماد گرفت و وزیر امور خارجه شد.
متکی برخلاف دیگر مسئولان که بعد از برکناری سمت مشاور را عهده دار می شدند هیچ سمت جدیدی از رئیس دولت دهم هم دریافت نکرد.
استیضاح،استعفا یا ادغام
مهدی غضنفری پیشنهاد رییس کابینه دهم به مجلس بود که توانست با رای اعتماد مجلسیان سکان وزارت بازرگانی را به دست بگیرد.
وی نیز همچون وزرای دیگر کابینه دهم از بحث های حلشیه ای در امان نبود، درآخرین روزهای ماه نخست سال خبر استعفای وی رسانه ای شد اما قائم مقام وی آن را دروغ سیزده فروردین نامید .
طرح استیضاح وی نیز در دستور کار مجلس قرار گرفت و باز منتفی شد و در نهایت بحث ادغام وزارتخانه متبوعش، قصه دیگری بود که این وزرات خانه را هم به دایره تشنج های کابینه دهم کشاند.
با مصوبه هیات دولت و در راستای برنامه پنجم توسعه، برای ادغام وزارتخانههای صنایع و بازرگانی، پیشنهاد تشکیل وزارت صنایع و تجارت در دستور کار قرار گرفت که در نهایت این طرح ۴ تیر ماه در کمیسیون صنایع و معادن مجلس به تصویب رسید حالا باید دید با این مصوبه و اتخاذ تصمیمات جدید مهدی غضنفری و علی اکبر محرابیان وزرای بازرگانی و صنایع با دولت دهم خداحافظی می کنند؟
اولین وزیر زن ایران
مرضیه وحید دستجردی یکی از آن سه زنی بود که نامش در لیست وزرای پیشنهادی احمدی نژاد به چشم می خورد و تنها زنی که توانست اعتماد مجلسیان را جلب کند و به کابینه دهم راه یابد و نام خود را به عنوان اولین زن وزیر بعد از انقلاب ثبت کند.
در حالی که در کارنامه ۹ وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی بعد از انقلاب تنها یک استعفا و یک استیضاح به چشم می خورد اما اولین زن وزیر بعد از انقلاب شایعه استعفا و استیضاح را هر دو در کارنامه خود ثبت کرد.
پس از انحلال دانشگاه علوم پزشکی ایران خبر استعفای وی رسانه ای شد که وی با حضور در کمیسیون بهداشت مجلس آن را تکذیب کرد.
همچنین نام وی در نوبت لیست استیضاح شوندگان مجلسیان رفت ولی قرار شد وی با حضور در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به سئوالات نمایندگاه پاسخ دهد اما وزیر بهداشت و درمان به دلیل انصراف نمایندگان سئوال كننده، در جلسه كمیسیون بهداشت مجلس نیزحضور نیافت و در نهایت بی هیچ سوالی اعضای این کمیسیون ازارتقای ناوگان درمانی کشور در سال های وزارت وحید دستجردی قدردانی کردند.
اما ادغام وزارتخانه متبوعش بحث دیگری بود که این وزیر زن در دوران صدارتش به آن گرفتارشد، اما در آخرین تصمیم در حالی که خبرها و گمانه زنی ها حکایت ازادغام وزارت بهداشت و رفاه داشت، احتمال ضعیفتر، به قطعیت رسید و در نهایت وزارت کار و رفاه ادغام شدند و وزارت بهداشت و درمان از ادغام رهید.
وزارتخانه ای در آرامش
محمد عباسی یکی از ۵ وزیری بود که از کابینه نهم هیات دولت دهم را همراهی کرد و توانست برای دومین بار برای هدایت وزارت تعاون رای اعتماد مجلسیان را به خود جلب کند.
وی نیز از آماج طرح استیضاح مجلسیان در امان نبود و خبر استیضاح وی نیزدر مجلس هشتم کلید خورد ولی در نهایت به نتیجه ای نرسید. همچنین طرح ادغام وزارت خانه اش در مجلس بررسی شد که آن هم مسکوت ماند.
وزیری که نمایندگان برای استیضاحش قسم خوردند
پس از معرفی صادق خلیلیان به عنوان وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی به مجلس، مجلسیان به این نتیجه رسیدند تا با رای اعتماد خود از وزیر پیشنهادی رییس دولت دهم حمایت کنند و بدین ترتیب خلیلیان بر مسند وزارت جهاد کشاورزی تکیه کرد و از یاران احمدی نژاد در کابینه دهم شد.
وی معاون برنامه ریزی و اقتصاد مستعفی محمد رضا اسکندری وزیر دولت نهم بود که پس از گمانه زنی های بسیار به عنوان وزیر جهاد کشاورزی دولت دهم پیشنهاد شد.
طرح استیضاح وزیر جهاد نیز بارها به صورت جدی در مجلس پیگیری شد ولی با لابی لاریجانی و حداد عادل مسکوت ماند.
تشکیک در ادعای رزمندگی تا عدم مدیریت تب برفکی و واردات ۱۱ برابری دام زنده موضوعاتی از ۳۰ محور استیضاح خلیلیان بود.
استیضاح صادق خلیلیان وزیر جهاد كشاورزی دوم خرداد ۱۳۸۹ ابتدا به امضای ۲۰ نماینده و سپس تا ۲۶ امضا کلید خورد ولی با گذشت زمان هیچ وقت اعلام وصول نشد.
طراحان این استیضاح قسم یاد كردن که امضای خود را پس نگیرند در حالی که محمدرضا میرتاج الدینی معاون پارلمانی رییس جمهوری و همچنین برخی از مسئولین وزارت جهاد كشاورزی تلاش داشتند تا میان وزیر و استیضاح كنندگان نشستی برگزار و استیضاح منتفی شود اما طراحان فقط و فقط بر استیضاح تاكید كرده و خواستار اعلام وصول آن در مجلس شدند.
پس از جدی تر شدن این مسئله علی لاریجانی رییس مجلس و غلامعلی حدادعادل رییس كمیسیون فرهنگی مجلس وارد این مسئله شده و به طراحان توصیه كردند تا نشستی با وزیر داشته باشند كه در نهایت جلسه ای میان طراحان و وزیر برگزار شد و این جلسات ادامه دار شد و در نهایت این وزیر هم از استیضاح جان سالم به در برد.
ادامه دارد...........