لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۹

راهبردهای جهانی برای ریشه کنی بیماری مالاریا


راهبردهای جهانی برای ریشه کنی بیماری مالاریا
راهبردهای جهانی برای ریشه کنی بیماری مالاریا

همزمان با روز جهانی مالاریا ( ۲۵ آوریل )، سازمان ملل متحد از مقابله موثر با این بیماری خبر داد و دانشمندان کانادایی نیز با دستیابی به اکتشافات ژنتیکی بی سابقه ای، نسبت به مقابله و ریشه کنی این بیماری ابراز خوش بینی کرده اند.

بیماری مالاریا سالیان متمادی است که عامل مرگ و میر ده ها هزار تن از مردم سراسر جهان است. در سال ۲۰۰۹، هفتصد و هشتاد هزار نفر قربانی مالاریا شدند.

گروهی از پژوهشگران کانادایی «شورای ملی تحقیق» مستقر در شهر ساسکاتون، ژن های گل افسنطین شیرین را یافته اند که آرتمیسینین مرکب ( پادزهر اصلی مالاریا ) را تولید می کند. این ژن هارا می توان به مخمر افزود تا این ترکیب را با سرعت بیشتری تولید کند.

پاتریک کولو، محقق ارشد این پروژه در «شورای ملی پژوهش» گفته است: «مشکل این است که این دوره عرضه و تقاضای این گیاه، یک حیات یک ساله است، بنابراین هزینه آن از کیلویی چند صد دلار به هزاران دلار و دوباره به چند صد دلار در نوسان است.»

آن ها می گویند در شرایطی که منبع قابل اعتماد آرتمیسینین، پادزهر مالاریا موجود باشد پرورش آن در مخمر را می توان در عرض چند هفته تکمیل کرد.

شرکت داروسازی «Sanofi-Aventis» موافقت کرده است تا با استفاده از این فن آوری، این دارو را تولید و از اوایل سال آینده در کشورهای در حال توسعه توزیع کنند.

از سویی دیگر، دانشمندان دانشگاه هاروارد برای حل یکی از بزرگترین مشکلات درمان این بیماری که توانایی آن در مقاومت در برابر انواع دارو است، پیشرفت هایی کسب کرده اند.

این گروه تحقیقاتی اخیراً از کشف ژن هایی خبر داده است که ممکن است عامل ایجاد انواع انگل مقاوم در برابر دارو باشند. کشف این ژن ها اولین قدم به سوی تولید داروهایی است که می توانند قدرت این انگل را خنثی کنند.

«سازمان بهداشت جهانی» همزمان با روز جهانی مالاریا هشدار داد که برخی از موارد بیماری مالاریا در تایلند و کامبوج در برابر داروهایی که بنیان آرتمیسینین دارند، مقاوم هستند و پیش از آن که این بیماری به آفریقا و سایر نقاطی که برای شیوع آن مساعد هستند برسد، باید این مشکل کنترل شود.

از سویی دیگر پژوهشگران کالج سلطنتی لندن و دانشگاه واشنگتن در حال یافتن شیوه هایی برای توزیع ژن های مقاوم در برابر بیماری مالاریا در جمعیت پشه ها هستند تا خطر ابتلای انسان ها از طریق نیش پشه را به طور جدی کاهش دهند.

سازمان ملل اعلام کرده اراده سیاسی، کلید حصول اطمینان از توزیع انواع درمان ها و نیز اقدامات پیشگیرانه ای همچون استفاده از توری پشه است و این امر طی سالهای اخیر نقش مهمی در کنترل این بیماری ایفا کرده بود.

رابرت نیومن، مدیر برنامه جهانی مالاریا در «سازمان بهداشت جهانی» در بیانیه ای اعلام کرده است: «ما نشان داده ایم که تلاش ها برای کنترل مالاریا موثر و کارساز هستند. ما دقیقاً می دانیم که چه اقداماتی باید اتخاذ شوند. کلید این امر برای دستیابی به اهدافمان، عمل به تعهدات سیاسی و مالی پنج سال آینده برای مبارزه با مالاریا است.»

سالانه ۲۵۰ میلیون مورد بیماری مالاریا تشخیص داده می شود که تقریباً ۸۵ درصد آن ها در آفریقا هستند.

«سازمان بهداشت جهانی» امیدوار است تا سال ۲۰۱۵ موارد مرگ و میر ناشی از بیماری مالاریا را تقریباً به صفر نزدیک کند.

XS
SM
MD
LG