لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۰:۴۶

درگذشت نخستين زن برنده جايزه صلح نوبل از قاره آفريقا


درگذشت نخستين زن برنده جايزه صلح نوبل از قاره آفريقا
درگذشت نخستين زن برنده جايزه صلح نوبل از قاره آفريقا

«وانگری متای» نخستين زن برنده جايزه صلح نوبل از قاره آفريقا و از تلاشگران حفظ محيط زيست اين قاره، شامگاه يکشنبه در زادگاهش نايروبی پايتخت کنيا، درگذشت.

«وانگری متای» سازمان کمربند سبز را بنيانگذاری کرد تا با نابودی جنگلها و محيط زيست آفريقا مبارزه کند، اين مبارزات اجرايی کردن قوانين حفظ جنگل ها و مناطق حفاظت شده توسط بسياری از دولتها را در پی داشت.

پرفسور «وانگری متای» که از مدتها پيش گرفتار بيماری سرطان بود سرانجام در ماه ژوئيه و در پی بی نتيجه ماندن معالجات از بيمارستان مرخص شد تا اينکه ساعت ده شب يکشنبه در بيمارستانی در نايروبی درگذشت.

«وانگری متای» بانوی سبز آفريقا و رهبر مبارزات حفظ محيط زيست اين قاره به هنگام دريافت جايزه صلح نوبل ٢٠٠٤ درباره انگيزه اصلی اش برای حفظ محيط زيست بعنوان يکی از مهمترين مشکلات آفريقا گفته بود که کودکی اش را در آباديهای دورافتاده کنيا گذرانده، شاهد فروافتادن پياپی درختان، نابودی جنگلهای کهن و پديداری بيابانها و در فرجام نابودی انواع حيات در آن مناطق بوده است.

«وانگری متای» دانش آموخته دانشگاهی در کانزاس آمريکا به هنگام بازگشت به زادگاهش کنيا، سراسر آفريقا را درگير جنگ و جدال سياسی، سوءاستفاده جنسی از زنان و کودکان در جريان جنگهای داخلی، و نابودی محيط زيست و انواع گونه های زيستی، مشاهده کرد.

وانگری متای برای دستيابی به راهکاری برای مقابله با مصائب پيش رو سازمان کمربند سبز را بنيان گذاشت.

وانگرای متای نه تنها آب؛ بلکه فرسايش خاک آفريقا را يکی از مشکلات اساسی محيط زيست اين قاره می دانست و می گفت: اينجا کشوری باران خيز است اما بارانهای مهار نشده خاک حاصلخيز را به اقيانوس می ريزند. جنگل زدايی برای بهره برداری صنعتی از چوب درختان کهنسال نخستين عامل فرسايش خاک در آفريقاست و راه حل «کاشتن درخت است.»

وانگری متای راه عملی مشارکت فردی و جمعی برای حل مشکلات قاره آفريقا را ترغيب مردم برای کاشت درخت در برابر نابودی جنگل ها به قصد بهره برداری صنعتی ديد. حاصل اين تلاش نشاندن ٣٠ ميليون درخت در آفريقا طی سی سال بود، هرچند اين ميزان درختکاری نمی توانست با جنگلزدايی بی رويه در اين قاره و بی توجهی دولتها در حفظ سرمايه ملی شان برابری کند.

با اين همه اين تلاش فردی که بسيج زنان و دختران سراسر قاره را برای حفظ حيات آفريقا و در نهايت ايجاد اشتغال برای آنان را در پی داشت، بانوی سبز آفريقا را شايسته دريافت جايزه صلح نوبل کرد.

وانگری متای برقراری دمکراسی در آقريقا را در گرو ايجاد نهادهای پايدار دمکراتيک و مشارکت عمومی مردم می دانست. سازمان کمربند سبز برای کاشت درختان يکی از اين نهادهای پايدار بود.

وانگری می گفت: کاشت درخت نماد مبارزات آزاديخواهانه در کنيا شده است. شهروندان کنيايی در جدالی دمکراتيک با سوء استفاده های دولتی از منابع طبيعی، فساد اداری و بی تدبيری در حفظ محيط زيست هستند.

رايلا اودينگا، نخست وزير کنيا، در سوگ وانگری متای گفت مرگ متای ضربه ای سخت به قلب ملت کنياست.

XS
SM
MD
LG