لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۵۳

گزارش: انتقال فرماندهی عمليات نظامی ليبی به ناتو


گزارش: انتقال فرماندهی عمليات نظامی ليبی به ناتو
گزارش: انتقال فرماندهی عمليات نظامی ليبی به ناتو

رهبران آمريکا، بريتانيا و فرانسه معتقدند سازمان پيمان آتلانتيک شمالی -- ناتو -- عهده دار اِعمال منطقه ممنوعه پرواز بر فراز ليبی باشد.

روز سه شنبه رييس جمهوری آمريکا با همتای فرانسوی خود و ديويد کامرون، نخست وزير بريتانيا، عملکرد و دستآوردهای کمپين ائتلاف بين المللی در مورد ليبی را بررسی کرد. بگفته کاخ سفيد اين سه رهبر هم نظرند که در مرحله دوم اِعمال ممنوعيت پرواز برفراز ليبی، ناتو بايد نقش کليدی ايفا کند. اين موضوع روز چهارشنبه در بروکسل توسط شورای آتلانتيک شمالی به بحث گذاشته شد. گفته می شود اکثر کشور های عضو ناتو خواستار آن هستند که فرماندهی اين عمليات به ناتو واگذار شود اما در عين حال به دليل عدم عضويت کشورهای عربی در ناتو، موضوع نحوه شراکت کشورهای عربی در فرماندهی عمليات را در بحث های جاری محافل سياسی در مورد انتقال فرماندهی عمليات، مطرح شده است.

اما در پاسخ به انتقادها از تصميم پرزيدنت اوباما به شرکت در اين ائتلاف، رييس جمهوری آمريکا هنگاميکه هنوز در السالوادور بود اظهار داشت نه تنها وی به بٌعد بشردوستانه اين عمليات نگاه کرده است بلکه ميخواست اطمينان حاصل کند که موج تغييرات در خاورميانه و شمال آفريقا آرام، مسالمت آميز و بدور از خشونت و درگيری، صورت گيرد. قطعنامه ۱۹۷۳ شورای امنيت منطقه ممنوعه پرواز را با هدف جلوگيری از پرواز جتهای نيروی هوايی قذافی که با قصد بمباران شهرها و شهروندان معترض صورت می گرفت، مورد تصويب قرار داد.

برای اجرای اين تصميم از نظر نظامی ميبايد تواناييهای نظامی ليبی منهدم می شدند. هدف ائتلاف در اين مرحله از کار انداختن توانائيهای نظامی دولت ليبی بود تا آنگاه ائتلاف بتواند ممنوعيت پرواز را اعمال کند. در اين مرحله آمريکا با توجه به تواناييهای نيروی هوايی خود در رأس عمليات بود اما در مرحله بعدی که هدف تدوام حفظ منطقه پرواز ممنوع است، آمريکا در نقش پشتيبانی و ديگران رهبری را برعهده خواهند داشت.

اما تنها شهروندان عادی نيستند که از قذافی ناراضی هستند. هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، روز سه شنبه در مصاحبه ای با شبکه ای بی سی آمريکا گفت در مورد احتمال کشته شدن دو تن از پسران قذافی در عمليات چند روز گذشته از منابع مختلف شنيده است اما وزارت خارحه هنوز نميتواند صحت اين اخبار را تأئيد کند با اينحال بطور قطع ميتواند بگويد که شماری از نزديکان قذافی با مقامات مختلف جهان در تماس بوده اند و نگران آينده هستند. نظر شخصی خانم کلينتون اينست که اين افراد از طرف قذافی عمل ميکرده اند تا وی راههای چاره خود را بيابد. خواست نهايی دولت آمريکا کناره گيری معمرقذافی از قدرت است تا ملت آنکشور خود قادر شوند تصميم بگيرند چه نوع حکومتی ميخواهند.

يک مقام ارشد نظامی بريتانيا ميگويد نيروهای ائتـلاف کنترل حريم هوايی ليبی را بدست گرفته اند و درحاليکه ناتو تحت اجازه شورای امنيت بسوی بعهده گرفتن مسؤليت اعمال پرواز ممنوع بر ليبی نزديک ميشود، همزمان نيروهای معمر قذافی در غرب کشور به حملات خود به شهرهای «ميسراته» و «زينتان» ادامه می دهند. همچنين سحرگاه چهارشنبه رگبار گلوله های ضد هوايی آسمان پايتخت ليبی را پوشاند که گمان ميرود از سوی نيروهای سرهنگ قذافی بسوی جتهای جنگنده انتلاف شليک شد. پيش از طلوع خورشيد دست کم دو انفجار همزمان با غرش پرواز جت ها در طرابلس شنيده شد. در اين ميان به گفته شاهدان درگيری ميان نيروهای هوادار قذافی و شورشيان در «اجدبيه» خسارات شديدی را موجب شده است.

جتهای جنگنده غرب برای حفاظت غيرنظاميان ليبی بيش از ۳۰۰ حمله هوايی عليه نيروهای نظامی قذافی انجام داده و ۱۶۲ موشک کروز بر مواضع نيروهای هوادار معمر قذافی، پرتاپ شده است.

در اين ميان برغم تلاشهای ائتلاف در جلوگيری از منکوب شدن شورشيان توسط نيروهای قذافی شرايط در ميسراتا، آخرين شهر عمده که شورشيان در کنترل خود دارند، بشدت وخيم شده است. شورشيان همچنين از بيرون راندن نيروهای قذافی از شهر کليدی اجدبيه، نقطه اتصال در شرق، ناکام مانده و ميگويند سلاحهای سنگين برای مقابله با تانکهای قذافی را از دست داده اند، و بدون رهبری و ارتباطات، به انتظار و گفتگو نشسته اند.

نيروهای هوادار معمر قذافی روز چهارشنبه منطقه زير کنترل اپوزيسيون در شرق و غرب ليبی را زير آتش گرفتند. تلويزيون دولتی ليبی تصاويری از معمرقذافی را به نمايش گذاشت که در آن رهبر ليبی بر آمادگی نيروهای طرفدارش برای نبرد با اپوزيسيون و نيروهای بين المللی صرفنظر از اينکه چه مدت بطول بيانجامد، تأکيد کرد. بنا به گزارش ها به نقل از ساکنان ميسراتا حملات بی امان نيروهای وفادار به معمر قذافی با استفاده از تانک، توپخانه و تک تيراندازان ده ها کشته و زخمی برجای گذاشته است. نيروهای دولتی ليبی همچنين شهر زينتان در نزديکی مرز تونس را زير آتش تانک و توپخانه گرفتند. تلويزيون الجزيره روز چهارشنبه گزارش داد شورای رهبری اپوزيسيون ليبی در بنغازی، محمود جبريل را به رياست دولت موقت ليبی، منصوب کرد.

يک جت جنگنده اف -۱۶ دانمارک، روز چهارشنبه با ترک پايگاه هوايی سيگونلا به عمليات بين المللی نظامی در ليبی پيوست. يک هواپيمای گشتی دريايی وابسته با آمريکا نيز بامداد چهارشنبه به اين عمليات پيوست. دانمارک در عمليات هوايی تحت رهبری غرب در ليبی، با شش جت جنگی اف -۱۶ و هلند با يک هواپيمای ترابری سی -۱۳۰ مشارکت دارد. هواپيماهای جنگنده ايالات متحده و کشورهای اروپايی از پايگاههای مختلف برای انجام ماموريت بر فراز ليبی پرواز ميکنند.

XS
SM
MD
LG