لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۰۷

گزارش: آخرين تحولات در ليبی


گزارش: آخرين تحولات در ليبی
گزارش: آخرين تحولات در ليبی

درگيری ميان نيروهای وفادار به معمر قذافی و شورشيان ليبی در غرب و شمال غربی آن کشور ادامه دارد. بر اساس گزارش های روز جمعه، ارتش ليبی شهر زنتان را هدف حملات موشکی قرار داده است.

به گزارش منابع محلی در ليبی تا امروز بيش از ۴۰ راکت به پيرامون شهر زنتان شليک شده است. شبه نظاميان مخالف در آن شهر از مواضع خود در برابر حملات ارتش، دفاع می کنند.

اخيرا نيروهای مخالف دولت در ليبی کنترل مناطق وسيعی را در مرزهای غربی و شمال غربی آن کشور بدست گرفته اند. اين مناطق امکان ارتباط شورشيان با کشور تونس و دسترسی به آذوقه را فراهم می کند.

ساکنان منطقه می گويند طی هفته گذشته شهر زنتان هدف حملات گسترده نيروهای وفادار به معمر قذافی قرار گرفته است.

عبدالکريم که از زنتان فرار کرده می گويد طی سه روز گذشته اين شهر به شدت بمباران شده است.

در همين حال هواپيماهای ناتو در مناطق غربی اين ناحيه پرواز کرده و چندين هليکوپتر و تاسيسات اسلحه را هدف قرار دادند.

رهبران شبه نظاميان می گويند برای ادامه مقاومت در برابر نيروهای دولتی به کمکی سه ميليار دلاری نياز دارند.

روز پنجشنبه در رم، شرکت کنندگان در نشست موسوم به «گروه ارتباط با ليبي» شامل بيست و دو کشور و سازمان توافق کردند صندوقی برای کمک به شورشيان ليبی ايجاد کنند.

در همين حال هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريک، اعلام کرد واشنگتن در جهت آزاد کردن بخشی از اموال ۳۰ ميليارد دلاری مسدود شده ليبی اقدام خواهد کرد و اموال آزاد شده را در اختيار شورشيان قرار خواهد داد.

اين سخنان با واکنش تند مقامات ليبی روبرو شد.

خالد کيم، معاون وزير امور خارجه ليبی، گفت: «بر اساس قوانين بين المللی، ليبی يک کشور مستقل و مقتدر است استفاده از امواد مسدوده شده کشور، دزدی محسوب می شود. من مطمئنم که مسؤلان و حتی مجالس کشورها، به طور خاص بريتانيا و آمريکا اجازه چنين کاری را نخواهند داد.»

روز پنجشنبه در پايان نشست رم، کشورهای کويت و قطر تعهد کردند ۵۸۰ ميليون دلار به شورشيان ليبی کمک کنند. دور سوم گفتگوها در خصوص مسائل ليبی در ابوظبی برگزار خواهد شد.

در پايان نشست رم و با تأمين فوری ۲۵۰ ميليون دلار، محمود چبرئيل که وظائف يک وزير امور خارجه را برای شورای موقت ملی ليبی بر عهده دارد از نتيجه جلسه راضی بود. محمود جبرئيل گفت همينقدر که نمايندگان کشورهای متعدد در يک اتاق با وی ملاقات کردند و قول کمک مالی دادند، اين خودش يکنوع برسميت شناختن است.

نشست بعدی گروه تماس در امارات متحده عربی و ترکيه برای هفته آخر خرداد ماه تعيين شده است.

تا کنون فقط فرانسه و ايتاليا شورای موقت ملی اپوزيسيون را برسميت شناخته اند. آمريکا نيز گفته است سرگرم مطالعه است. نخست وزير و وزير امور خارجه قطر در نشست گفت بايد همه جانبه از مردم ليبی حمايت شود. نماينده دبير کل سازمان ملل در اين گروه از طرف بان کی مون گفت بايد کليه اقدامات طبق قطعنامه های شورای امنيت باشند. آندرس فوگ راسموسن، دبيرکل ناتو، اظهار داشت ائتلاف طبق قطعنامه شورای امنيت از طريق هوا عمل خواهد کرد. با تأکيد بر اينکه ناتو نيرو در خاک ليبی پياده نخواهد کرد. راسموسن مسئوليت جنگ زمينی را مسئوليت خود مردم ليبی توصيف کرد. ويليام هيگ، وزير امور خارجه بريتانيا، از اينکه آهنگ عمليات ناتو عليه نيروهای قذافی افزايش يافته راضی ست. بگفته وی کشورها سرگرم بررسی راهی هستند تا مانع شوند معمر قذافی نفت صادر و محصولات پالايش شده آنرا وارد کند. وزير امور خارجه بريتانيا از طرحی که محمود جبرئيل برای اجرای دموکراسی پس از قذافی در نشست رم ارائه کرد نيز راضی بود. کليه کشورهامتفق النظرند که سازمان ملل بايد مديريت برنامه ريزيهای بلند مدت را برعهده داشته باشد.

فرانسه روز جمعه اعلام کرد ۱۴ ديپلمات ليبيايی دو روز فرصت دارند تا خاک فرانسه را ترک کنند.

دولت بريتانيا نيز روز پنجشنبه به ۲ مقام ليبيايی دستور داد از بريتانيا خارج شوند. روز پنجشنبه ويليام هيگ وزير امور خارجه بريتانيا گفت اخراج ۲ ديپلمات ليبيايی بخاطر رفتار غيرقابل قبول آنها بوده است.

XS
SM
MD
LG