عبدالله السنوسی، رئیس سابق اداره امنیت و اطلاعات لیبی در دوران حاکمیت معمر قذافی، در بدو ورود به موریتانی بازداشت شد. مسئولان در موریتانی این خبر را در روز شنبه اعلام کردند و گفتند او با پرواز شبانه به موریتانی وارد شد.
عبدالله السنوسی، که برای چندین دهه طی حاکمیت معمر قذافی بر لیبی، عامل ارعاب و وحشت انگیزی در میان مردم عادی بود، به اتهام جنایت علیه بشریت در درگیری های سال گذشته این کشور، از سوی دادگاه رسیدگی به جنایات بین المللی در لاهه تحت تعقیب است.
رهبران جدید لیبی اصرار دارند که او در دادگاهی عادل در لیبی محاکمه شود و دفتر نیکولا سرکوزی، رئیس جمهوری فرانسه اعلام کرده است که این کشور به بازداشت سنوسی کمک کرده و مایل است که او را در فرانسه به پیشگاه عدالت ببرد، چرا که او در بمبگذاری هواپیمایی بر فراز نیجر در سال ۱۹۸۹ دست داشت، که ۱۷۰ نفر و از جمله ۵۴ شهروند فرانسه را به کشتن داد.
سخنگوی دولت لیبی روز شنبه در کنفرانسی خبری در طرابلس بازداشت عبدالله السنوسی را تایید کرد و گفت: «او صبح شنبه در فرودگاه نوآکشوت بازداشت شد. یک مرد جوان همراه او بود که گمان می شود پسرش باشد.» او همچنین گفت که سنوسی با گذرنامه جعلی کشور مالی سفر می کرد و از کازابلانکا در مراکش سوار هواپیما شده بود.
فرانسه که در صدر حمایت های اروپایی از جنبش اعتراضی مردم لیبی قرار داشت، گفته است که در عملیات بازداشت مقام سابق لیبی با مقامات موریتانی همکاری .
دفتر ریاست جمهوری فرانسه گفته است که سنوسی در دادگاه غیابی برای بمب گذاری سال ۸۹ میلادی در خطوط هوایی UTA محکوم شده است.
سخنگوی دادگاه بین المللی رسیدگی به جنایات نیز گفته است: «در حال حاضر، قرار بازداشت این دادگاه برای او صادر شده و دادگاه خواستار اجرای حکم است. این مسئله معتبر است مگر آن که قضات دادگاه لاهه تصمیم دیگری بگیرند.»
موریتانی از امضا کنندگان اساسنامه دادگاه بین المللی رسیدگی و ملزم به استرداد مجرمین نیست.
سخنگوی دولت لیبی تأیید کرده که به دنبال استرداد سنوسی است چرا که او را یکی از شخصیت های عمده و کلیدی حاکمیت قذافی می داند.
گمان می شود که سنوسی نقشی اساسی در کشتار بیش از ۱۲۰۰ تن از زندانیان بازداشتگاه ابوسلیم طرابلس در سال ۱۹۹۶ داشت و حالا بازداشت او موجی از احساسات را در خیابان های طرابلس برانگیخته است. یک شهروند لیبی به خبرگزاری رویترز گفته است: «سنوسی جعبه سیاه قذافی است و اطلاعات فراوانی دارد. دست او به خون آغشته است و باید به لیبی بازگردانده شود.»