لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۲۹

با حذف کتابداری مدارس، دانش آموزان محروم شدند


با حذف کتابداری مدارس، دانش آموزان محروم شدند
با حذف کتابداری مدارس، دانش آموزان محروم شدند

دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفته است: ۹۷ درصد از جامعه عضو کتابخانه‌ها نیستند.

منصور واعظی دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور ابراز امیدواری کرد مسئولان با تعامل درست با جامعه به بالا بردن سطح مطالعه مفید مردم کمک کنند.

این کلام به معنای آن است که تنها ۳٪جامعه عضو کتابخانه های عمومی کشورند و این رقم حتا از شمار دانشجویان و دانش آموزان کنونی کشور کمتر است.

کتابخانه های عمومی که یکی از نمادهای برجسته جامعه مدنی بشمار می آیند، اما در ایران از چندان جایگاه والایی برخوردار نیستند و به دلایل آشکار و پنهانی مورد توجه و اقبال مردم قرار ندارند.

کارشناسان کتاب می گویند برای نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی ضروریست در کودکستان ها و دبستان ها به کودکان فرهنگ ارتباط با کتابخانه ها و کتابخوانی را بیاموزانیم تا نسل آینده بهداشت روانی را همچون بهداشت تن ضروری دانسته و در حفظ آن تلاش کند.

در چنین شرایطی که کتابداران باتجربه همراه با جامعه شناسان تاکید می کنند برای فرهنگ سازی در زمینه ارتباط پویای مردم با کتابخانه های عمومی آموزش و پرورش نقش بسزایی برعهده دارد و این وزارتخانه باید به کار تربیت کودکان در زمینه عادت مراجعه به کتابخانه ها بعنوان مکانی فرهنگی، تفریحی، آموزشی بپردازد، وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی براساس بخشنامه ای که در آبان ماه سال جاری صادر کرد اعلام کرد پست کتابداری مدارس را حذف کرده است.

توجیه حذف پست کتابداری مدارس

وزارت آموزش و پرورش در توجیه حذف پست کتابداری مدارس کمبود بودجه را عنوان کرده و حاجی ‌بابايی وزیر آموزش و پرورش گفته است: وزارتخانه متبوعش نمی‌تواند برای هفتاد هزار كتابخانه موجود در مدارس كشور، كتابدار استخدام كند. اما همزمان اعلام شد این وزارتخانه استخدام طلبه ها و روحانیون را برای تربیت دینی کودکان در مدارس آغاز کرده است.

در پاسخ به سخنان وزیر آموزش و پرورش که گفته بود مدیر یا ناظم دبیرستان ها وظیفه کتابداری مدارس را برعهده خواهند گرفت، دکتر سعید رضایی شریف آبادی، رئیس انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران گفت: «وضعیت نظام آموزشی ایران مطلوب نیست. دیدگاه ما اگر مانند دیدگاه جوامع پیشرفته باشد هرگز نمی گوییم که هر کسی می تواند کتابدار باشد.»

رئیس انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران با تعریف نقش و جایگاه تخصصی یک کتابدار افزود: «یک کتابدار متخصص می تواند مشاور مطالعاتی هر فرد در هر مقطع تحصیلی باشد. اما تصور برخی از کتابدار، فردی است که تنها در کتابخانه را باز و بسته می نماید و کتابخانه حکم یک مخزن کتاب را دارد.»

ظاهراً اعتراضات انجمن علمی کتابداری و اطلاع رسانی ایران به این تصمیم وزیر بی تاثیر بوده است

این مدیر در بررسی پایه ای از جایگاه کتابداری در آموزش و پرورش می افزاید: کتابخانه‌های مدارس عموماً توسط افرادی که رشته‌شان غیرمرتبط با کتابداری است یا کارمندانی که وزارتخانه نمی‌دانسته چه کارشان کند، اداره می‌شود و نحوه کار هم بیشتر شبیه انبارداری بوده است که آن فرد صبح می‌آمده مدرسه و کلید این انباری (کتابخانه مدرسه) را به او می‌داده‌اند و بعد از پایان شیفت از او تحویل می‌گرفته‌اند!»

در چنین فضایی سخن گفتن از ارتقای سطح کتابخوانی و ارتباط پویای مردم با کتابخانه های عمومی توقعی نابجا و رویایی بیش نخواهد بود.

XS
SM
MD
LG