پنجشنبه هزاران نفر در شهرهای مختلف ترکیه از جمله استانبول، به خروج این کشور از کنوانسیون بینالمللی منع خشونت علیه زنان اعتراض کردند.
این تظاهرات ساعاتی پس از آن برگزار شد که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، در سخنانی، از اقدام این کشور برای خروج از این کنوانسیون بینالمللی دفاع کرد.
به گزارش رویترز، این اقدام ترکیه با انتقاد بسیاری از ترکها و متحدان غربی این کشور مواجه شده است.
این کنوانسیون بینالمللی که به «کنوانسیون استانبول» نیز شهرت دارد، در سال ۲۰۱۱، در بزرگترین شهر ترکیه امضا شد. کشورهای عضو این کنوانسیون، خود را متعهد به جلوگیری از خشونت خانگی، پیگیرد قانونی آن، و تلاش برای برابری میدانند.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه، ماه مارس گذشته با اشاره به قوانین داخلی حمایت از حقوق زنان گفت که از این کنوانسیون بینالمللی خارج میشود.
این در حالی است که بر اساس آمار موجود، خشونت علیه زنان در ترکیه افزایش چشمگیری داشته است. شکایت حقوقی و درخواست مخالفان این تصمیم در ترکیه نیز اخیرا در دادگاه تجدید نظر رد شد.
خروج ترکیه از کنوانسیون منع خشونت علیه زنان با انتقاد آمریکا، و اتحادیه اروپا مواجه شده است، و به عقیده برخی از منتقدان، ترکیه را از اتحادیه اروپا که درخواست عضویت آن را در سال ۱۹۸۷ ارائه کرده است، دورتر میکند.
سه حزب مخالف دولت ترکیه، در اعتراض به این اقدام، از یک کمیسیون پارلمان این کشور خارج شدند.
بسیاری از طرفداران خروج ترکیه از کنوانسیون منع خشونت خانگی علیه زنان را افراد سنتی و محافظهکار، و طرفداران حزب اسلامگرای اردوغان تشکیل میدهند که باور دارند این کنوانسیون بنیان خانواده را تضعیف میکند. به عقیده برخی نیز این کنوانسیون، به دلیل وجود اصل عدم تبعیض به دلیل گرایش جنسی، موجب ترویج همجنسگرایی در ترکیه میشود.
در ماه جاری میلادی، کمیسر حقوق بشر شورای اروپا با ارسال نامهای به وزارت کشور و دادگستری ترکیه، در مورد افزایش کلامی همجنسگراستیزی برخی مقامات ترکیه ابراز نگرانی کرد.