لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۳۵

مایک پمپئو: اجازه نمی‌دهیم ایران «دلال اسلحه برای مادوروها و اسدهای جهان» شود


Secretary of State Mike Pompeo speaks during a news conference at the State Department in Washington, Wednesday, June 10, 2020. (AP Photo/Andrew Harnik, Pool)
Secretary of State Mike Pompeo speaks during a news conference at the State Department in Washington, Wednesday, June 10, 2020. (AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه در یک کنفرانس خبری در محل وزارت خارجه آمریکا شرکت کرد. آقای پمپئو در بخشی از سخنان خود به نقض حقوق بشر در ایران و همچنین تمدید تحریم خرید تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی اشاره کرد.

آقای پمپئو با اشاره به جلسه خود با اعضای شورای امنیت گفت: «دیروز من با اعضای شورای امنیت صحبت کردم و از آنها خواستم تا تحریم تسلیحاتی ۱۳ ساله ایران را تمدید کنند. این محدودیت‌ها به خاطر برجام پرنقص، در ماه اکتبر منقضی خواهد شد. اگر به ایران اجازه داده شود که از امثال چین و روسیه اسلحه بخرد، غیرنظامیان بیگناه بیشتری در منطقه خاورمیانه توسط رژیم و نیروهای نیابتی‌اش کشته خواهند شد.»

وی افزود: «تهران در آن زمان به یک دلال اسلحه برای مادوروها و اسدهای جهان تبدیل خواهد شد، دشمنان قسم خورده اسرائیل مانند حماس و حزب‌الله مسلح‌تر می‌شوند، و کشورهای اروپایی بیشتر به خطر می‌افتند.»

قتل‌های ناموسی

آقای پمپئو همچنین درباره قتل‌های ناموسی در ایران گفت: «من می‌خواهم به سه قتل ناموسی بی‌رحمانه که در ایران روی داد اشاره کنم. رومینا اشرفی ۱۴ ساله، فاطمه فرحی ۱۹ ساله، و ریحانه عامری ۲۲ ساله که خویشاوندانشان سر دو نفرشان را بریدند و نفر سوم را با میله آهنی آن قدر کتک زدند که جان سپرد. رهبران فاسد ایران برای مدت ۴۰ سال آدم‌کشی را تایید کردند، کرامت انسانی زنان را زیر پا گذاشتند،‌و به درخواست‌ها برای عدالت بی‌اعتنایی کردند. آنها چه زمانی این حملات شرم‌آور نسبت به کرامت انسانی را به پایان خواهند رساند؟ »

تمدید موقت چاره کار نیست

خبرنگاری از وزیر خارجه آمریکا درباره تمدید موقت تحریم خرید تسلیحاتی ایران پرسید که آقای پمپئو گفت: «هدف ما این نیست که تحریم تسلیحاتی [ایران] را برای مدتی کوتاه تمدید کنیم؛ چرا که همین رویکرد باعث شد دچار وضعیت بغرنج کنونی شویم. تحریم تسلیحاتی باید وقتی برداشته شود که جمهوری اسلامی ایران رفتار کردن به شکلی متناسب با … رفتار کشورهای عادی در مورد خرید و فروش و جابجایی تسلیحات را آغاز کند. این مسئله‌ای نیست که مرتبط با یک محدودیت زمانی باشد، بلکه این موضوعی است که به شرایط بستگی دارد. و هدف ما این است که اطمینان یابیم لغو تحریم تسلیحاتی مبتنی بر شرایط است. وقتی که زمان آن مناسب باشد، هیچ مشکلی نداریم که همین فردا مهلت آن منقضی شود. ولی تمدید آن برای شش ماه، یک سال، و یا دو سال اساسا همان تله‌ای است که دولت قبلی [آمریکا] در آن افتاد. می‌دانم که این بحث را هم پیش می‌کشند که حالا اگر [این تحریم] برای مدت ۲۰ سال، ۵۰ سال، یا ۱۰۰ سال دیگر تمدید شود چطور؟ ما نمی‌خواهم این‌جا در مورد جزئیات صحبت کنم. ولی هدف ما به طور کاملا واضح این است که بگوییم تا زمانی که شرایطی ایجاد شود که جهان اطمینان یابد [رژیم ایران] از آن سلاح‌ها، یا پولی که از فروش آن سلاح‌ها به دست می‌آورند، برای اهداف بدخواهانه استفاده نخواهد کرد، برداشتن آن تحریم تسلیحاتی کار درستی نیست.»

ممانعت ایران از بازرسی‌های آژانس

آقای پمپئو در پاسخ به سوال دیگری درباره ممنوعیت حضور بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی از سوی ایران نیز گفت:‌ «در مورد آن چه در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روی می‌دهد، برای سابقه باید گفت آژانس در گزارش اخیر خود اعلام کرد ایران اجازه دستیابی به دو تاسیسات را که به طور بالقوه مشکوک به انجام فعالیت‌های هسته‌ای مرتبط با برنامه‌های قبلی‌شان - برنامه‌هایی که زمان آنها به پیش از برجام بازمی‌گردد - هستند، را نمی‌دهد. ایران کماکان از دسترسی آژانس [به این تاسیسات] جلوگیری می‌کند. این هیچ ارتباطی به توافق هسته‌ای برجام ندارد و مربوط به همکاری در چارچوب معاهده منع گسترش سلاح‌های کشتار جمعی و پادمان‌هایی است که تمامی کشورهایی که قدرت هسته‌ای محسوب می‌شود آن را امضا می‌کنند و ایرانی‌ها نیز آن را پذیرفته‌اند. … تاکنون هرگز چنین اتفاقی نیافتاده بود و هرگز یک رژیم از دادن اجازه دسترسی به آژانس خودداری نکرده بود.»

وی در مورد واکنش آمریکا به این تحول گفت: ‌«ما امیدواریم جهان ببیند که این امر یک تهدید جدی نسبت به کل نظام منع گسترش محسوب می‌شود و ایالات متحده آماده رهبری برای یافتن واکنش‌هایی به این موضوع است؛ واکنش‌هایی که متناسب و منطبق با محافظت و حراست از نظام [منع گسترش تسلیحات] در برابر نقض آن از سوی ایران – که کاملا نامناسب است - باشد. امیدواریم ایرانی‌ها نظرشان را تغییر دهند و اجازه دهند که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی [به آن تاسیسات] دسترسی کامل، بدون مانع، مکرر، و دائمی داشته باشد. اما تا امروز آنها خلاف این را انتخاب کرده‌اند.»

XS
SM
MD
LG