اینتل لب، موسسه تحقیقاتی بینالمللی در زمینه مشاوره اطلاعات، فرونشست زمین در تهران که در برخی نقاط به سالانه ۲۵ سانتیمتر میرسد را یک «بمب ساعتی خاموش» توصیف کرده که جمعیت ۱۳ میلیونی و زیرساختهای پایتخت ایران را تهدید میکند.
اینتل لب با اشاره به احتمال وقوع بحرانهایی چون قطعی برق، ترکیدگی لوله گاز، تغییر شکل ریلها، فرورفتگی و کج شدن ساختمانها، و ترک خوردن جادهها، با بیان این که فرونشست زمین تهران را در دهههای گذشته مورد بررسی قرار داده، نوشته است که این روند جمعیت رو به رشد ۱۳ میلیونی تهران و زیرساختهای مهم پایتخت را به خطر میاندازد.
کاوه مدنی، کارشناس محیط زیست، با فاجعه خواندن این میزان فرونشست زمین در تهران، در توییتی نوشته است: «ماهوارهها کوچکترین تغییرات را ثبت میکنند، اما امنیتیها نگران رصد سامانههای موشکی با دوربین تلهای هستند.»
فرونشست زمین یکی از معضلات اساسی محیط زیستی در ایران است و در چند کلانشهر، بهویژه تهران، در حال روی دادن است. کارشناسان و حتی مقامات سالها است درباره آن هشدار میدهند.
علی بیتاللهی، مدیر بخش زلزله و رانش زمین مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی، پیش از این، میزان فرونشست زمین در تهران را سالانه ۳۶ سانتیمتر اعلام کرده و گفته بود: «در اکثر دشتها و آبخوانهای ایران بیش از ۴۰ سال است که فرونشست رخ داده؛ هر دشتی که افت سطح آب زیرزمینی دارد، مسلما فرونشست زمین نیز در آن جا در حال رخداد است.»
او مناطق جنوب و جنوب غربی تهران را از «مهمترین نواحی فرونشستی کشور» دانسته و گفتهبود که «از جنوب غرب تهران ناحیهای به طول ۸۰ کیلومتر به سمت دشت شهریار و از دشت شهریار تا اشتهارد دچار فرونشستهای عجیبی در سالهای اخیر شده است.»
آسیب زدن به سفرههای آبهای زیرزمینی بر اثر برداشت بیرویه از جمله علل فرونشست دشت تهران است که موجب ایجاد حفره در خاک و فرونشست زمین میشود.
پیش از این، در پی وقوع حادثهای بر اثر فرونشست زمین در تهران، یک عضو مجلس شورای اسلامی «برداشت بیرویه از منابع آبهای زیرزمینی و استفاده از مصالح نفوذناپذیر در سطوح معابر شهری» را از جمله علل فرونشست دشت تهران دانسته بود.