امسال جایزه «آزادی» به سونیتا علیزاده، خواننده رپ افغان ساکن آمریکا، اهدا شد.
او این جایزه را به پاس فعالیتهای هنری و پرداختن به موضوعاتی مانند ازدواج اجباری دختران، خشونت علیه زنان، و نقض حقوق بشر در آهنگهای خود دریافت کرد.
جایزه سالانه «آزادی»، یک پروژه ابتکاری از منطقه نرماندی فرانسه است که با مشارکت سازمان بینالمللی حقوق بشر و صلح، و مقامات دانشگاهی نرماندی و کانوپه انجام میشود.
سونیتا علیزاده که پیش از مهاجرت به آمریکا در ایران زندگی میکرد، به صدای آمریکا میگوید که پس از ضبط آهنگ «دختر فروشی» با کمک رخساره قائممقامی، موفق به دریافت بورس تحصیلی از طرف یک سازمان مردمنهاد شد. او با توجه به این که در ایران امکان تحصیل در مدارس دولتی را نداشت، تصمیم گرفت به آمریکا سفر کند.
سونیتا علیزاده با اشاره به علاقه زیادی که به موسیقی رپ دارد، میگوید که به دلیل محدودیتهای موجود در ایران، قادر به ادامه فعالیت هنری در آن کشور نبود، و این هم دلیل دیگری برای مهاجرتش به آمریکا بود.
سونیتا علیزاده در حال حاضر در «بارت کالج» نیویورک تحصیل میکند و علیرغم برخی دشواریهای غربت، از زندگی خود رضایت دارد.
او به صدای آمریکا میگوید که با توجه به مشکلاتی که بسیاری از دختران افغان در گوشه و کنار جهان دارند نمیتواند از همه امکاناتی که نصیبش شده است به راحتی لذت ببرد، و از تصور این که دیگران چنین موقعتیتهایی را ندارند، غمگین میشود.
سونیتا علیزاده میگوید که تمرکز اصلی او حقوق بشر است و تلاش میکند که با تلفیق این رشته با موسیقی در آینده فعالیتهای خود را گسترش دهد.
او با اشاره به این که از ابتدا با استفاده از موسیقی به نقض حقوق بشر اعتراض کرده است، میگوید که با توجه استعداد و توانایی خود از این طریق بهتر میتواند با سازمانهای مردمنهاد همکاری کند، صدای زنان و دختران باشد، و تغییراتی در زندگی دیگران ایجاد کند، حتی اگر تعداد آنها فقط چند نفر باشد.
سونیتا علیزاده به صدای آمریکا میگوید که علیرغم تمامی محدویتها و مشکلاتی که در ایران برای خوانندههای زن موسیقی رپ وجود دارد او فعالتر بود؛ چرا که در آمریکا بیشتر وقت او صرف فراگیری زبان انگلیسی و تحصیل در کالج میشود و به همین دلیل فعالیت موسیقایی کمتری داشته است.
با این حال این رپر افغان میگوید که در اوقات فراغت خود، به سراغ موسیقی میرود و درباره موضوعاتی که برای او مهم هستند شعر میگوید و آهنگ میسازد و احتمالا این پروژهها در آینده نزدیک منتشر میشوند.
سونیتا علیزاده ضمن ابراز خوشحالی از دریافت جایزه «آزادی» در فرانسه، میگوید که سایر نامزدهای دریافت این جایزه فعالیتهای چشمگیری داشتند و آنها نیز شایسته دریافت جایزه بودند.
او در ادامه توضیح میدهد که هر سال از جوانان پانزده تا بیست و پنج سال دعوت میکنند تا اسامی اشخاصی را که در راه آزادی مبارزه میکنند، برای کمیته انتخاب بفرستند، و در نهایت سه نفر به مرحله پایانی میرسند، و برنده با آرای کاربران اینترنتی انتخاب میشود.
سونیتا علیزاده میگوید که از دریافت جایزه آزادی خوشحال است، ولی این موفقیت به او امید و انگیزهای بیشتری برای فعالیت داد، چون مهمترین هدفش این است که پیام او توسط جوانان شنیده شده است.
سونیتا علیزاده به صدای آمریکا میگوید که این جایزه نشان داد کارهای او در کشورهای مختلف دیده شده است و مورد حمایت جوانان است؛ چرا که بیش از پنج هزار رأی از هشتاد و هفت کشور جهان دریافت کرد.