طرح قانونی پیشنهادی تازه جمهوریخواهان، که روز چهارشنبه در واشنگتن از آن رونمایی شد، از کنگره ایالات متحده میخواهد قانونی را به تصویب برساند که به موجب آن، از دولت پرزیدنت ترامپ خواسته میشود مکانیسم ماشه بازگشت تحریمهای ایران را فعال کند.
در این طرح آمده است: «این گروه بر این باور است که فعال کردن مکانیسم ماشه بازگشت تحریمهای ایران از نیازهای اصلی برای رسیدن به فشار حداکثری بر ایران است. این گروه از تصویب لوایحی که ایالات متحده را در جهت استفاده از نظر، رای، و نفوذش در شورای امنیت سازمان ملل با هدف فعال شدن مکانیسم ماشه برای بازگشت تحریمها هدایت کند، حمایت میکند. علاوه بر آن، این گروه باور دارد که ایالات متحده در برابر بریتانیای پسابرگزیت، که خواستار توافق تجارت آزاد با آمریکا است، از اهرم مهمی برخوردار است. ایالات متحده باید از این اهرم استفاده کند تا بریتانیا را به سمت فعال کردن [مکانیسم] بازگشت تحریمهای ایران هدایت کند. هرچند آمریکا طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت از حق قانونی بازگرداندن تحریمها برخوردار است، فعال کردن [مکانیسم] بازگشت تحریمها توسط بریتانیا واکنشهای بینالمللی کمتری را به همراه خواهد داشت؛ چرا که [بریتانیا] هنوز عضوی از توافق برجام است.»
در ادامه این طرح با اشاره به نزدیک شدن زمان سررسید ممنوعیت فروش تسلیحات متعارف به ایران در شورای امنیت، یعنی اکتبر ۲۰۲۰، بر اهمیت بازگشت تحریمها تاکید شده و آمده است: «کنگره باید از تلاشهای دولت پرزیدنت ترامپ برای تمدید این ممنوعیت از راه یک قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل، حمایت کند. با این حال و در صورتی که ممنوعیت فروش تسلیحاتی تمام شود و بازگشت تحریمهای ایران فعال نشده باشد، این گروه باور دارد کنگره باید فعال بوده و پیشاپیش جلوی کشورهایی چون روسیه و چین را برای قراردادهای جدید تسلیحاتی با ایران و یا کمک به ایران در برنامه موشکی بالستیکیاش، بگیرد. شرایط آرمانی این است که ایالات متحده حرکتی چندجانبه را با حضور کشورهای بیشتری هدایت کند تا این ممنوعیت را به شکلی موثر به اجرا گذاشته و همه معاملههای تسلیحاتی [با ایران] را به صورت جامع تحریم کنند. چنین حرکتی با حضور کشورهای همسو بر این موضوع که روانه شدن تسلیحات جدید به ایران، جنگ و تخریب بیشتری را روانه خاورمیانه میکند، تاکید میکند.»
این طرح میافزاید: «کنگره باید همچنین تحریمهای تازهای را علیه صنایع تسلیحاتی کشورهایی چون روسیه و چین که فروش جنگافزار به ایران را از سر بگیرند، بانکهایی که فروش تسلیحات به ایران را تسهیل کنند، و شرکتها و خطوط کشتیرانی که این تسلیحات را منتقل کنند، تصویب کند.»
سه کشور اروپایی دی ماه گذشته به دلیل «پایبند نبودن» جمهوری اسلامی به برجام «مکانیسم ماشه» را علیه ایران فعال کردند.
همچنین در نخستین واکنش به اقدام سه کشور اروپایی عضو برجام برای فعال کردن سازوکار رفع اختلاف در توافق برجام، برایان هوک نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، ضمن استقبال از این اقدام اروپا، گفته بود که آمریکا امیدوار است شاهد همراهی اروپاییها با تلاشهای آمریکا برای انزوای دیپلماتیک تهران باشد.
کمیته مطالعاتی جمهوریخواهان، بزرگترین کمیته پارلمانی محافظهکاران در مجلس نمایندگان آمریکا، روز چهارشنبه از طرحی رونمایی کرد که عنوان آن «راهبرد امنیت ملی کمیته مطالعاتی جمهوریخواهان: نیرومندکردن آمریکا و مقابله با تهدیدهای جهانی» است و تهیه آن یک سال و نیم طول کشیده است. این طرح «پیشنهاد میکند که شدیدترین و بیسابقهترین تحریمها توسط کنگره [آمریکا] بر ایران وضع شود.»