عراق از ایران و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس برای حضور در اجلاس بغداد دعوت کرده است.
به گزارش رویترز، این نشست با هدف کاهش تنشهایی که در سالهای اخیر طرفین را به درگیری مستقیم نزدیک کرده است، برگزار میشود.
در این نشست درباره موضوعاتی مانند جنگ یمن، شرایط وخیم لبنان، و بحران آب منطقهای بحث خواهد شد، و ممکن است کشورهای شرکتکننده بتوانند گامی در جهت بهبود روابط ایران و عربستان سعودی بردارند. هر چند هنوز مشخص نیست چه مقاماتی به نمایندگی از سوی آنها اعزام خواهند شد.
مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق، همچنین از کشورهای مصر، اردن، ترکیه، و نیز از امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه که کشورش در برگزاری اجلاس مشارکت دارد، نیز دعوت کرده است که در این نشست حضور یابند. انتظار میرود این اجلاس همین شنبه برگزار شود.
به گزارش رویترز، یک منبع آگاه در نهاد ریاست جمهوری فرانسه گفته است که مکرون و الکاظمی قصد دارند با ایجاد زمینهای برای بحث و تبادل نظر، تنش در منطقه را کاهش دهند. به گفته این منبع آگاه «هدف این است که چیزی در اینجا آغاز شود و پس از اجلاس ادامه یابد.»
تنش میان عربستان سعودی و ایران، که رقبای سنتی در منطقه هستند، پس از حمله سال ۲۰۱۹ به تاسیسات نفتی سعودی تشدید شد. ریاض، ایران را به انجام این حمله، که موجب توقف کوتاهمدت نیمی از تولید نفت آن کشور شد، متهم کرد. ولی جمهوری اسلامی این اتهام را رد کرد.
دو کشور همچنین با حمایت گروههای رقیب در حال جنگ در یمن، به صورت غیرمستقیم با یکدیگر درگیر هستند و در سال ۲۰۱۶ روابط خود را قطع کردند. این در حالی است که از ماه آوریل گذشته مذاکرات مستقیم طرفین در عراق آغاز شده است.
ریاض با نگرانی از تجدید مذاکرات هستهای واشنگتن با ایران که ممکن است که به کاهش تحریمها علیه تهران منجر شود، بدون صرفنظر کردن از نگرانیهای امنیتی خود درباره حملات منتسب به ایران، تعامل با آن کشور را راهی برای مهار تنشها در منطقه میداند.
بغداد امیدوار است که علاوه بر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری تندروی ایران، مقامات عالیرتبه کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز در این نشست شرکت کنند.
به گفته یک مقام نزدیک به نخست وزیر عراق، «حتی اگر وزیران خارجه این کشورها نیز در اجلاس شرکت کنند، این میتواند پیشرفت قابل توجهی برای پایان تنشها میان ایران و کشورهای عرب خلیج فارس تلقی شود.»