یک زندانی که به تازگی از زندان وکیلآباد مشهد آزاد شده است وضعیت زندانیان سیاسی در این زندان را اسفبار توصیف کرد.
این زندانی سابق روز پنجشنبه ۱۵ خرداد در گفتگو با صدای آمریکا وضعیت زندانیان سیاسی را اینگونه بیان کرد که، اکثر زندانیان سیاسی در بند کوچکی موسوم به بند ۱-۶ که دارای شش اتاق است نگهداری میشوند و دیگران، که مقامات میخواهند آنها را تحت فشار قرار بدهند، به بند پنج که محل نگهداری «مجرمان خطرناک و مصرف کننده مواد مخدر» هستند منتقل میکنند.
این زندانی سابق که نخواست نامش فاش شود عمده ترین مشکلات زندانیان سیاسی را بطور کلی عدم تفکیک جرایم عنوان کرد و به صدای آمریکا گفت، این عدم تفکیک جرایم به عنوان ابزاری برای فشار به زندانیان سیاسی استفاده میشود و بلاتکلیفی، عدم دسترسی به وکیل در مرحله تحقیقات، و اجبار به گزینش وکیل از بین وکلای مورد اعتماد رئیس قوه قضاییه دیگر فشارهایی است که به زندانیان سیاسی در این زندان وارد میشود.
این فرد آگاه با اشاره به شهروندان بازداشت شده در اعتراضات مردمی دیماه سال ۹۶ و آبانماه ۹۸ گفت، بازداشتیهای این اعتراضات که در حال حاضر دوران محکومیت خود را در این زندان بهسر میبرند غالبا از قشر بسیار شکننده و ضعیف جامعه هستند که به پروندههای قضائی آنها به صورت عادلانه رسیدگی نمیشود و احکام آنها بعضا بهصورت سفارشی صادر میشود. این زندانی سابق میگوید این شهروندان بازداشتی همچنین در مرحله تحقیقات از سوی مقامات مسئول به برخوردهای شدید تهدید میشوند و برای اعمال فشار بر آنها به سلولهای انفرادی منتقل میشوند.
این زندانی سابق در رابطه با اعزام زندانیان به مرخصی کوتاه مدت در این برهه زمانی و برای پیشگیری از شیوع ویروس کوید- ۱۹ به صدای آمریکا گفت، اکثر زندانیانی که بر اساس آخرین بخشنامه صادره قوه قضائیه که اوایل اسفند ماه از سوی ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه صادر شده بود به مرخصی اعزام شدند، زندانیان جرایم عادی و غیر سیاسی بودند که تنها باعث کمتر شدن ازدحام در بندهای زندان شده است.
وی همچنین گفت، مقامات زندان در مواجهه با زندانیان مشکوک به ویروس کرونا تدابیر خاصی صورت نمیدهند و تنها موارد مشکوک را در گوشهای از سالنها اسکان میدهند که طبیعتا نمیتواند در پیشگیری و ایزوله کردن بیماران در مقابل افراد سالم موثر باشد. این فرد آگاه در رابطه با دسترسی زندانیان به لوازم بهداشتی نیز گفت، زندانیان فقط بصورت محدود میتوانند با قرار گرفتن در صفوف طولانی خرید با هزینه شخصی خود به برخی از لوازم بهداشتی و ماسک دست پیدا کنند.
آزادی برخی از زندانیان از روز چهارشنبه ۷ اسفند ماه با صدور بخشنامه تازه رئیس قوه قضائیه آغاز شده است، که بر اساس آن با رعایت برخی شرایط دستور مرخصی محدود برای گروهی از زندانیان محکوم به حبس صادر شده است. در یکی از مفاد آن بخشنامه آمده است که آن دسته از زندانیان سیاسی که با اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» به تحمل بیش از ۵ سال زندان محکوم شدهاند «از اعزام به مرخصی مستثنی هستند.» این در حالی است که اغلب زندانیان سیاسی با اتهام عنوان شده دارای محکومیتهای بالای ۵ سال هستند.
به این ترتیب تعداد زیادی از زندانیان در زندانهای مختلف ایران، از جمله زندانیان سیاسی و عقیدتی که محکومیت آنها بیشتر از ۵ سال است کماکان در زندانهای ایران در بازداشت بهسر میبرند و با وجود گسترش ویروس کرونا در زندانهای ایران و ابتلای برخی از زندانیان به ویروس کرونا از حق داشتن مرخصی کوتاه مدت و یا آزادی مشروط برخوردار نیستند.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز چهارشنبه ۶ فروردین ماه در یک کنفرانس خبری گفت: «نه تنها از سوریه، که از جمهوری اسلامی ایران هم خواستهایم در این شرایط نه تنها شهروندان آمریکایی، بلکه تمامی کسانی که ناعادلانه به زندان افتادهاند را آزاد کند. این اقدامی بشردوستانه است و گذشته از اینکه این افراد غیرقانونی به زندان افتادهاند، در این شرایط اصل بشردوستی حکم میکند که از زندان آزاد شوند.»