وزیران خارجه چین و ایران روز شنبه در مراسمی که به طور مستقیم از تلویزیون دولتی پخش شد، توافقنامه همکاری ۲۵ ساله بین این دو متحد را امضا کردند.
رویترز روز شنبه ۷ فروردین با انتشار گزارشی در این زمینه نوشته است که گفته میشود این توافقنامه شامل سرمایهگذاریهای چین در بخشهای اصلی مانند انرژی و زیرساختها باشد.
خبرگزاریهای ایران پیشتر به نقل از وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، گزارش داده بودند که روابط چین با ایران «تحت تأثیر شرایط فعلی نیست؛ بلکه دائمی و راهبردی خواهد بود.»
انتشار خبر عقد این قرارداد با واکنشهای گستردهای در فضای مجازی روبهرو شده است. بسیاری از کاربران ایرانی با استفاده از هشتگهایی مانند #قرارداد_۲۵_ساله، #اویغورها، و #ترکمانچای_چینی به این قرارداد به شدت انتقاد کردهاند.
همن سیدی، تحلیلگر سیاسی و فعال رسانهای، در توییتی با مقایسه تفاهمنامهها و قراردادهایی که وزیر خارجه چین پیشتر با ترکیه و سعودی از جمله برای «فروش ۱۰۰ میلیون دز واکسن به ترکیه» امضاء کرده است، میگوید که قرارداد ایران و چین حتی به اندازه یک تفاهمنامه هم ارزش ندارد.
کاربری به نام «امیر احمدی» در توئیتی این قرار داد را «خیانت به ایران» و مشابه «کنوانسیون دریاچه کاسپین» دانسته و گفته است که «هیچ میهن پرستی نمیتواند در برابر خیانت به ایران سکوت کند»
کاربر دیگری به نام «کمانگیر» در توییتی نوشته است که ایران که شایسته بهترین جایگاه در خاورمیانه بود اکنون «به مزایده گذاشته شده است.»
محمود صادقی، نماینده سابق تهران در مجلس ایران و استاد دانشگاه، نیز در توییتی از هواداران و دلبستگان به این توافق خواسته است به این بیاندیشند که «چین مائوئیستی چه مسیری را پیمود که به چین امروز تبدیل شد؟»