لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۲

کمبود دز دوم و توقف واکسیناسیون در چند شهر ایران؛ دکتر نورالدین پیرمؤذن: ایران فرصت طلایی بستن قراردادهای واکسن را از دست داد


نورالدین پیرمؤذن، فوق تخصص جراحی ریه و نماینده پیشین مجلس
نورالدین پیرمؤذن، فوق تخصص جراحی ریه و نماینده پیشین مجلس

جمعه، بیست و یکم خرداد روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی قم از تمام شدن سهمیه واکسن کرونا و توقف واکسیناسیون در تمامی مراکز واکسیناسیون خبر داد.

پیشتر، روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیزاعلام کرد که واکسیناسیون در تمامی شهرستان‌های استان فارس متوقف شده است.

همزمان، گزارش‌هایی در فضای مجازی مبنی بر نبودن دز دوم واکسن در ایران و اعتراض مردم در مراکز واکسیناسیون منتشر شده است.

  • دلیل کمبود دز دوم چیست؟

مقامات بهداشتی ایران، انگشت اتهام خود را به سوی شرکت‌های روسی و چینی سازنده واکسن نشانه گرفته‌اند و و وعده داده‌اند که با ورود واکسن ایرانی به بازار، واکسیناسیون سرعت خواهد گرفت.

دکتر نورالدین پیرمؤذن، فوق تخصص جراحی ریه و نماینده دوره های ششم و هفتم مجلس، به صدای آمریکا گفت که ایران واکسن‌های غربی را ممنوع کرد و به این ترتیب، «زمان طلایی بستن قراردادهای خرید واکسن را از دست داد.»

به گفته دکتر پیرمؤذن، ایران تنها امیدش را به برنامه کواکس سازمان بهداشت جهانی بست، اما باز به بهانه تحریم آمریکا نتوانست پول شانزده و نیم میلیون دز واکسنی را که به ایران اختصاص داده شده بود به موقع پرداخت کند.

با این حال، حتی اگر تمامی این دزها نیز برسد، تنها بیست درصد از جمعیت کشور را پوشش خواهد داد.

  • فاصله دو دز و ترکیب واکسن‌ها

بسیاری از کسانی که نتوانستند دز دوم خود را بزنند، نگران فاصله میان دو دز هستند و اظهارات ضد و نقیض مقامات بهداشتی کشور در این رابطه نیز موجب ایجاد سردرگمی میان مردم شده است.

در عین حال، مقامات بهداشتی ایران احتمال تزریق ترکیبی واکسن‌ها برای دز دوم را مطرح کرده‌اند. مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد کرونا گفت افرادی که در مرحله اول با واکسن‌های خارجی واکسینه شدند، می‌توانند برای دز دوم از واکسن ایرانی استفاده کنند.

به گفته دکتر پیرمؤذن، فاصله دو دز از لحاظ علمی باید بین چهار تا دوازده هفته باشد و تنها واکسن‌هایی که از لحاظ مکانیزم به یکدیگر شبیه هستند می‌توانند ترکیب شوند هر چند این موضوع باید مورد آزمایش قرار گیرد تا عوارض جانبی احتمالی آن مشخص شود.

  • در مورد واکسن ایرانی «برکت» چه می‌دانیم؟

واکسن «کوو ایران برکت»، تولید ستاد اجرایی فرمان امام، یکی از پنج واکسنی است که ایران در دست ساخت دارد و به گفته مقامات بهداشتی کشور، در انتظار دریافت مجوز استفاده اضطراری از سازمان غذا و داروی ایران است.

این واکسن از لحاظ ساختار، به واکسن سینوفارم ساخت چین شباهت دارد.

سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران، واکسن «کوو ایران برکت» و واکسن تولید مشترک ایران و کوبا را «سالم‌ترین و بی‌ضررترین» واکسن‌ها توصیف کرده است و می‌گوید خودش و همکارانش داوطلب زدن واکسن تولید داخلی خواهند بود.

مینو محرز، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا نیز اثربخشی این واکسن را ۸۰ درصد اعلام کرده است.

نورالدین پیرمؤذن می‌گوید کارآیی و عوارض جانبی احتمالی این واکسن مشخص نیست و اظهار نظر سخنگوی وزارت بهداشت که گفت واکسن ایرانی نیازی به مجوز سازمان بهداشت جهانی ندارد را «تکان دهنده» خواند.

به نظر دکتر پیرمؤذن، چشم انداز واکسیناسیون با واکسن ایرانی زمانی روشن است که مقامات بهداشتی کشور بتوانند نسبت به برنامه واکسن خود ایجاد اطمینان کنند و نبود این اعتماد، برنامه واکسیناسیون را با شکست روبرو خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG