برنامه این هفته صفحه آخر، جمعه ۱۲ آبان، به بررسی تخلفات موسسات مالی اعتباری و کوتاهی و تخلف مدیران دولتی در نظارت بر آن موسسات اختصاص داشت.
در این برنامه بررسی شد که موسسات مالی اعتباری، که برخی از آنها طی یکی دو سال اخیر با زیان چند هزار میلیاردی از بازپرداخت پول مردم خودداری کردهاند، ابتدا به نام توسعه بخش خصوصی و تعاونی تشکیل شدند.
این موسسه ها در دوران ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی به نام توسعه بخش تعاونی و خصوصی از وزارت تعاون مجوز گرفتند تا با جذب سرمایههای مردم به فعالیت اقتصادی پرداخته و بخشی از سود آن را به سپرده گذاران پرداخت کنند.
با این حال موسسات مالی اعتباری در ادامه با تخلفات متعدد و اقداماتی که موجب از دست دادن سرمایه و زیان مالی شد، حتی از بازپرداخت اصل پول سپرده گذاران ناتوان شدند.
ماجرای فساد بانکها و موسسها از دوره هاشمی و خاتمی شروع شد
موسسه فرشتگان که بعدها در آرمان ایرانیان ادغام شد و به کاسپین تغییر نام پیدا کرد، به گفته دادستان چهار هزار میلیارد تومان کسری و زیان داشته است، در حالیکه سپرده گذاری مردم در آن هشت هزار میلیارد تومان بوده است. ضمن اینکه دارایی موسسه از سپردههای مردم کمتر است.
این موسسه یکی از موسساتی است که توان بازپرداخت پول مردم را ندارد و در ماههای اخیر اعتراضات سپرده گذاران و مالباختگان آن خبرساز شده است.
چه کسانی با فامیلبازی، موسسههای مالی فاسد را تاسیس کردند
گزارش مجلس شورای اسلامی از موسسات مالی و اتفاقات موسسه فرشتگان، آرمان ایرانیان و کاسپین نشان میدهد که شعبههای موسسههای مالی پس از ادغام در موسسه های دیگر هم با همان عنوان سابق به فعالیت خود ادامه داده و بانک به مرکزی هم با سوء مدیریت خود مانع این تخلفات نشده است.
از سوی دیگر موسسه آرمان ایرانیان که بعدا به کاسپین تبدیل شد، با اجازه رئیس بانک مرکزی وارد بورس شد که با فروش سهام آن، مقدمات پولشویی گسترده فراهم شد. به این موضوع در گزارش مجلس هم اشاره شده است.
چرا دادستانی و ناظران بر تعاونیها کاری نمیکنند
در این برنامه همچنین اشاره شد که مجلس در گزارش خود به تخلفات بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در مورد موسسه کاسپین اشاره کرده و آورده است که این تخلفات قابل پیگیری است. گزارش مجلس، مقامات بانک مرکزی را به پنهانکاری متهم کرده و به عنوان نمونه به سخنان فرشاد حیدری، مدیرکل نظارت بانک مرکزی اشاره کرده که میزان تسهیلات موسسه فرشتگان را سه هزار و چهارصد میلیارد تومان کمتر اعلام کرده است.
تسهیلات این موسسه چهار هزار و ۸۸۰ میلیارد تومان اعلام شده بود اما آن مقام بانک مرکزی رقم تسهیلات را هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد. حال سوال اینجاست که تسهیلات به چه کسانی تعلق گرفته بوده که حالا سعی می شود رقم آن کمتر اعلام شود.