لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۶

اجرای یک برنامه فرهنگی ایرانی به مناسبت نمایش دو فرش عتیقه زمان شاه طهماسب در موزه هنری شهر لس آنجلس


اجرای یک برنامه فرهنگی ایرانی به مناسبت نمایش دو فرش عتیقه زمان شاه طهماسب در موزه هنری شهر لس آنجلس
اجرای یک برنامه فرهنگی ایرانی به مناسبت نمایش دو فرش عتیقه زمان شاه طهماسب در موزه هنری شهر لس آنجلس

موزه هنری شهر لس آنجلس(LACMA) با همکاری بنیاد فرهنگ، یک سازمان غیرانتفاعی، غیرسیاسی و غیرمذهبی ایرانی که از یک سال پیش به منظورحفظ و اشاعه فرهنگ و هنر ایران در شهر لس آنجلس پایه گذاری شده است، هم زمان با برپایی نمایشگاهی از دو قطعه فرش عتیقه که به زمان شاه طهماسب صفوی و اوائل قرن ١۶میلادی بازمی گردد، یک برنامه هنری با شرکت هنرمندان ایرانی ساکن این شهر برگزار کرد.

فرش «اردبیل» زمان صفوی، هدیه جان پل گتی، بشردوست آمریکایی به موزه هنری شهر لس آنجلس است که به ندرت به نمایش گذاشته می شود. فرش دوم و همزاد فرش موزه لس آنجلس که به مراتب بزرگ تر است به موزه «آلبرت و ویکتوریا» در لندن تعلق دارد. این فرش در اوائل قرن نوزدهم به انگستان آورده شده و هر دو فرش نمونه های کم نظیری از طرح و ظرافت کار هنرمندان ایرانی در هنر قالی بافی به شمار می روند. این دو فرش به خاطر اندازه بزرگ آن ها و شرایط محافظت و جلوگیری از تابش نور آفتاب به آن ها، در کپسول های مخصوصی در این دو موزه نگهداری می شوند.

این نخستین بار است که موزه هنری شهر لس آنجلس به مدت دو ماه این دو فرش ایرانی معروف را تحت عنوان «قصه دو فرش» به صورت هم زمان به نمایش می گذارد. این فرصتی است تا دیدارکنندگان از این موزه بتوانند با تاریخ مجذوب کننده این دو فرش پیش و بعد از ترک ایران آشنا شوند.

چیدمان دو فرش دوران شاه طهماسب در موزه هنری شهر لس آنجلس با کمک و همکاری بنیاد فرهنگ، دومین کار مشترک این بنیاد و موزه شهر لس آنجلس به شمار می رود. سال گذشته در نخستین سال آغاز فعالیت های فرهنگی بنیاد فرهنگ، نوروز باستانی ایرانیان با حضور صدها تن از ساکنان ایرانی و غیر ایرانی شهر لس آنجلس در محوطه موزه، جشن گرفته شد.

نمایشگاه «قصه دو فرش» که تا اواسط ماه دسامبر ادامه خواهد داشت، علاوه بر نمایش این دو قطعه فرش ایرانی، شامل چند سخنرانی در رابطه با هنر فرش بافی ایران نیز می باشد. یکی دیگر از برنامه های جنبی این نمایشگاه، یک برنامه هنری شامل اجرای موسیقی، رقص و آواز ایرانی بود که تحت عنوان «گره های خیالی» به صورت «مولتی میدیا» با نمایش قطعاتی از ویدیوهای هنری کوتاه در رابطه با فرش ایران همراهی می شد.

حمید سعیدی، آهنگساز و نوازنده جوان سنتور که کار تهیه موسیقی و ویدیوی این برنامه دو ساعته هنری را برعهده داشته است، از دو سال پیش ایران را به قصد سکونت در لس آنجلس ترک کرده است. در این مدت کوتاه، سعیدی توانسته است ضمن اجرای برنامه هایی به عنوان آهنگساز و یکی از اعضای گروه آنسامبل مامک خادم، نخستین مجموعه آثارموسیقی و ویدیو آرت خود را به شکل کنونی و با همکاری هنرمندان ایرانی و آمریکایی دیگر بر روی صحنه آمفی تئاتر موزه هنری شهر لس آنجلس بیاورد.

در بخش اول این برنامه ، مامک خادم، خواننده ساکن لس آنجلس به همراه نوازندگان ایرانی و آمریکایی سنتور، عود، سازهای بادی و کوبه ای، به اجرای یک ترانه به زبان انگلیسی، چند قطعه آواز به شیوه سنتی و چند ترانه محلی پرداخت. در بخش دوم این برنامه دو ساعته که با حضور بیش از۵٠٠ تماشاگر ایرانی و آمریکایی اجرا شد، شیدا پگاهی، طراح رقص ساکن هالیوود و رهبر گروه باله نینوا، با استفاده از کلاف های رنگی و ادغام جنبه های مدرن و سنتی قالیبافی، چند قطعه رقص در زمینه ای از ویدیوهای هنری «حمید سعیدی» به اجرا گذاشت.

شیدا پگاهی در گفتگو با صدای آمریکا درباره اهمیت موسیقی در طراحی رقص چنین می گوید: «مهم ترین عامل برانگیزنده برای من موسیقی است. این موسیقی است که راه را به من نشان می دهد و خوب من در اینجا با استفاده از تم قالیبافی و گاه بداهه سرایی توانستم هنر رقص و موسیقی را با گره هایی نامرئی، با هنر قالیبافی ادغام کنم.»

موزه هنری شهر لس آنجلس شامل بیش از١٠٠ هزار قطعه اثر هنری است و یکی از بزرگ ترین مجموعه های هنری غرب آمریکا محسوب می شود. گوناگونی آثار موجود در این موزه که نمونه ای است از میراث فرهنگی ملل مختلف، آن را به صورت یکی از مهم ترین منابع مطالعات فرهنگی در کالیفرنیای جنوبی درآورده است.

XS
SM
MD
LG