لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۵۱

خاکسپاری امیر کویت؛ شماری از رهبران جهان تسلیت گفتند


تشییع پیکر شیخ نواف الاحمد الصباح.
تشییع پیکر شیخ نواف الاحمد الصباح.

شماری از مقامات خارجی روز یکشنبه ، ۲۶ آذر، برای ابراز تسلیت به‌مناسبت درگذشت امیر شیخ نواف الاحمد الصباح که در اوایل روز به خاک سپرده شد، وارد کویت شدند.

شیخ مشعل الاحمد الصباح ۸۳ ساله که در بسیاری از دوران سلطنت شیخ نواف به دلیل بیماری عملاً حاکم کویت بود، به عنوان امیر جدید معرفی شده است.

لوید آستین، وزیر دفاع ایالا متحده، در بیانیه‌ای ضمن ابراز تاسف از درگذشت امیر کویت او را شریک و دوست آمریکا خواند که همواره تعهدش به دیپلماسی برای کاهش تنش در خاورمیاینه را نشان داده بود.

او گفت: «ما شجاعت و رهبری او را فراموش نخواهیم کرد و همچنین مهمان‌نوازی گرم او را در دیدار از کویت در سپتامبر ۲۰۲۱ به یاد خواهم داشت. از طرف وزارت دفاع تسلیت خود را به مردم کویت و خانواده شیخ نواف ابراز می‌کنم.»

به گزارش رویترز، وزیر دفاع ایالات متحده، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، ملک عبدالله پادشاه اردن و عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر، نیز قرار بود از کویت دیدن کنند.

رهبران قطر و بحرین با امیر جدید دیدار کردند و نخست وزیر عراق و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز تسلیت گفتند. کویت در سال ۱۳۶۹ توسط عراق اشغال شد و با عراق و ایران اختلافات مرزی دریایی دارد.

محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی‌ها نیز با شیخ مشعل که او را از حامیان سرسخت فلسطینی‌ها می‌خوانند دیدار کرد.

کریستین دیوان، محقق ارشد «موسسه کشورهای عربی خلیج فارس» در واشنگتن، گفت: «کویت به عنوان یک عامل ثبات دهنده و حفظ تعادل در تلاطمات سیاست کشورهای خلیج فارس عمل می‌کند. روابط فعال و عمدتاً سازنده آن با عراق و ایران در مواجهه با اختلافات شدید منطقه‌ای مفید بوده است.»

شیخ مشعل احمد الصباح، از سال ۲۰۲۱ میلادی، زمانی که امیر کویت اکثر وظایف خود را کنار گذاشته بود، مسئولیت‌های او را بر عهده گرفت و حالا رسما جانشینش شده است.

او بخش بزرگی از سال‌های کاری خود را صرف ساختن تشکیلات امنیتی و دفاعی کویت کرد.

شیخ نواف در سپتامبر سال ۲۰۲۰ میلادی، پس از مرگ برادرش شیخ صباح که بیش از یک دهه حکومت کرده بود و سیاست خارجی این کشور حاشیه خلیج فارس را به مدت بیش از پنج دهه بر عهده داشت، جای او نشست.

دیپلمات‌ها، شیخ نواف را فردی وحدت‌گرا تلقی می‌کردند ولی بیشتر دوران سلطنت او با اختلاف میان دولت و مجلس گذشت.

دو سال اول حکومت شیخ نواف با تشکیل هشت دولت و برگزاری سه انتخابات پارلمانی همراه بود که از دید کارشناسان، مانع از ایجاد اصلاحات ساختاری مهم در کویت شد.

کویت، هفتمین ذخایر بزرگ نفت جهان را دار‌د و شیخ نواف از زمانی که زمام امور را به دست گرفت، تلاش زیادی برای تعامل با کشورهای همسایه کرد.

بر اساس قانون اساسی کویت، با درگذشت امیر، ولیعهد جای او می‌نشیند ولی پس از ادای سوگند در مجلس قدرت را به دست می‌گیرد. امیر جدید تا یک سال فرصت دارد تا وارث خود را معرفی کند.

تحلیلگران و دیپلمات‌ها می‌گویند که شیخ مشعل نیز همانند سلف خود، سیاست روابط نزدیک با عربستان سعودی را اولویت می‌داند.

XS
SM
MD
LG