ورود محموله های سوخت از کردستان عراق به ايران موضوعی است که دولت مرکزی عراق به آن اعتراض دارد اما يک مقام محلی در کردستان عراق می گويد رانندگان کاميون های تانکرِ سوخت، هيچ اقدام غير قانونی انجام نمی دهند.
به رغم وعده مقامات کردستان عراق برای جلوگيری از قاچاق سوخت به ايران، تنها مانع راستين که رانندگان کاميون های حامل سوخت با آن روبرو شده اند، صف های طولانی ايی است که آنان را مجبور ميکند چندين روز برای گذر از مرز منتظر بمانند.
چند روز پيش در جاده منتهی به منطقه مرزی حاج عمران، پليس کردستان عراق حدود يکصد دستگاه کاميون تانکر را به شکل دسته های ده دستگاهی بحال توقف در آورد. رانندگان اين کاميون ها مدت ها در اين منطقه منتظر ماندند تا فرصت عبور از مرز ايران را پيدا کرده و محموله سوخت خود را در جايگاه های سوخت در ايران، تخليه کنند.
بارزان حسين، يکی از رانندگانی که برای يک شرکت حمل و نقل کردی کار می کند، می گويد «در شهر زاخو در کردستان عراق تانکر خود را با نفت سياه پر می کنم تا آن را به بندرعباس در ايران برسانم.» حسين بارزان می گويد طی چهار روزی که با کاميونش در مرز منتظر مانده است، تنها حدود يک کيلومتر حرکت کرده است. او گمان می برد دو تا سه روز ديگر بتواند از مرز ايران عبور کرده و راهی بندرعباس شود.
ايالات متحده تلاش می کند تحريم های عليه ايران را که به دليل فعاليت اتمی جمهوری اسلامی اعمال شده است، به اجرا بگذارد. اما اين نوع تبادلِ فرا مرزی سوخت، برای آمريکا يک چالش به شمار می رود. اين امر همچنين برای متحدان آمريکا در کردستان عراق که مشتاق هستند به آمريکا نزديک باقی بمانند، باعث شرمساری شده است.
تبادل فرا مرزی سوخت همچنين موضوعی برای اختلاف ميان دولت مرکزی در بغداد و تشکيلات اداری در منطقه کردستان است. دولت فدرال می گويد قانون عراق تنها به سازمان های دولتی بازاريابی نفت اجازه صادرات اين کالا را داده است.
مقامات بغداد با مقامات در کردستان عراق نسبت به تبادل سوخت در اين منطقه اختلاف نظر دارند. به گفته آنان، عراق هنوز قادر به توليد کافی سوخت مورد نياز خود نيست و نياز دارد که سوخت مورد نياز خود را وارد کند.
اخيراً مقامات کردستان عراق اقدامات شديدتری را برای بازرسی از کاميون ها و جلوگيری از تبادل غيرقانونی نفت خام انجام داده اند.
اما کاروان عارف شهردار حاج عمران می گويد تمامی رانندگان تانکر های سوخت که به ايران می روند، بطور قانونی و برای دولت محلی کار می کنند. به گفته آقای عارف اين کاميون های تانکر حامل نفت نيستند بلکه مازاد توليدات پالايشگاهی را حمل می کنند، و ميافزايد که معمولا ما اجازه نميدهيم که نفت بدون مجوز قانونی از مرز عبور کند.
رانندگانی که در مرز منتظر مانده اند، می گويند آنان فقط فرآورده های سوختی نظير ديزل و محصولات پالايشگاهی را حمل می کنند و از شرکتهای خود، به ازای هر تن بار، ۸۰ دلار، به علاوه صد دلار پاداش برای هر راننده، دريافت می کنند.