لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۲۹

خاتمی با پیشنهاد «مصالحه» برای «مسدود کردن راه براندازی»: آگاهانه رأی ندادم


داغ شدن هشتگ‌ «سیرک انتخابات» در آستانه رای‌گیری روز جمعه
داغ شدن هشتگ‌ «سیرک انتخابات» در آستانه رای‌گیری روز جمعه

با گذشت چند روز از برگزاری انتخابات در جمهوری اسلامی که اکثریت ملت ایران در آن شرکت نکردند، محمد خاتمی، رئیس‌جمهوری پیشین، در جمع مشاورانش تأیید کرد که رأی نداده است.

به گزارش وب‌سایت «جماران» در روز چهارشنبه ۱۶ اسفند، محمد خاتمی با بیان این که «آگاهانه و صادقانه» رأی نداده و «تصمیم گرفته همراه و همنوا با خیل ناراضیان باشد»، مدعی شد که «اصلاح کم‌هزینه و پرفایده» خواست «غالب مردم» است.

این نخستین بار است که محمد خاتمی در انتخابات جمهوری اسلامی شرکت نکرده است.

خاتمی در این نشست که سه‌شنبه ۱۵ اسفند برگزار شده، گفت رأی ندادن او به امید ترمیم «اعتماد آسیب‌دیده مردم» به جمهوری اسلامی و «جریان‌های سیاسی از جمله اصلاح‌طلبی» بوده است.

یک سال پس از اعتراضات سراسری و سردادن شعارهای متعدد برای سرنگونی جمهوری اسلامی در خیابان‌های ایران، خاتمی مدعی شد که براندازی برای «حاکمیت و مردم»، «زیان‌های فراوانی دارد» و چاره کار را «مصالحه ملی» برای «مسدود کردن راه براندازی» دانست.

رئیس‌جمهوری پیشین جمهوری اسلامی در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۶ خورشیدی در کارزاری که به «تکرار» شهرت یافت، از مردم خواست در انتخابات شرکت کنند. در انتخابات‌های پیش از آن، پیام‌های خاتمی موجب پیروزی اصلاح‌طلبان شده بود. روشی که با استناد به نتایج انتخابات بعدی دیگر خریداری نداشت.

ادعای تازه خاتمی مبنی بر خواست مردم برای «اصلاح» در حالی است که در انتخابات پیشین ریاست جمهوری، عبدالناصر همتی نامزد اصلاح‌طلبان، پس از ابراهیم رئیسی، آرای باطله، و محسن رضایی، در رده چهارم قرار گرفت و بنا بر گزارش‌های رسمی، تنها دو میلیون و ۴۰۰ هزار رأی کسب کرد.

در حالی که علی خامنه‌ای در سال‌های نه چندان دور مشارکت ۴۰ درصدی در انتخابات برخی کشورها را «مایه ننگ» دانسته بود، رسانه‌های حکومتی دقایقی بعد از پایان مهلت رای‌گیری، مشارکت مردم در انتخابات ۱۱ اسفند را بیش از ۴۰ درصد اعلام کردند.

برخی ناظران میزان مشارکت در این دور از انتخابات را بسیار کمتر از عدد اعلام شده دانسته‌اند؛ از جمله محمدحسن قدیری ابیانه، دیپلمات اصولگرا، که گفته است مشارکت مردم در انتخابات «کمتر از ۱۰ درصد» بود.

پیش از این نظرسنجی دو مؤسسه مستقل در خارج از کشور - گمان و استاسیس - میزان مشارکت در انتخابات را زیر ۳۰ درصد تخمین زده بودند. انتخاباتی که اکثریت ایرانیان در کارزاری آن را «نمایش» و «سیرک انتخابات» دانستند و در آن شرکت نکردند.

XS
SM
MD
LG