لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۰

اهدای نشان شوالیه فرهنگ و هنر ایتالیا به کامران شیردل، مستند ساز ایرانی


کامران شیردل و میکل آنجلو آنتونیونی
کامران شیردل و میکل آنجلو آنتونیونی

بنا برگزارش خبرگزاری فارس، در مراسمی که درسفارت ایتالیا در تهران برگزار شد، نشان شوالیه فرهنگ و هنر ایتالیا به کامران شیردل، مستند ساز ایرانی، اهدا شد.

این نخستین بار است که یک فیلمساز ایرانی توانسته است این عنوان معتبر را از جانب دولت ایتالیا دریافت کند. بر اساس همین گزارش، در متنی که به عنوان دلایل اهدای این نشان از سوی دولت ایتالیا منتشر شده آمده است که «کامران شیردل با جسارت و صلابتی درخور تجلیل و تکریم، با بهره گیری از مفاهیم، معانی و تجربیات گرانقدر مکتب نئورئالیسم ایتالیا – که وی خود به درستی از جمله شاگردان اساتید صاحب نام این مکتب بوده – در معرفی، اشاعه و تفهیم این مکتب و دستاوردهای مهم آن و معرفی بزرگان آن از جمله روبرتو روسلینی، ویتوریو دسیکا، چزاره زاواتینی، لوکینو ویسکونتی و هم چنین کارگردانان بزرگ دهه شصت و هفتاد ایتالیا هم چون میکل آنجلو آنتونیونی، فدریکو فلینی، فرانچسکو رزی، جیلو پونته کوروو و دیگران نقشی بسیار سازنده ای بر عهده داشته است.»

در ادامه این متن هم چنین آمده است: «کامران شیردل موسس و مدیر اولین جشنواره مستقل ملی و بین المللی سینمای مستند کیش بوده که جایگاهی والا نزد مستند سازان آزاد اندیش ایرانی و در منطقه ایفا کرده است و در به حرکت درآوردن چرخه خلاقیت و تولید در میان نیروهای جوان مستند ساز و امید بخشی، اعتبار و معرفی آنان تاثیری بس ماندگار برجای گذاشته است.»

در این اعلامیه هم چنین از حضور و نقش کارآمد کامران شیردل به عنوان داور بین المللی در عرضه جشنواره های فیلم مستند در بیشتر کشورهای جهان به ویژه ایتالیا و نمایش، حضور و معرفی آثارش در میان جامعه مستندسازان و هم چنین انتخاب فیلم «اونشب که بارون اومد» به عنوان یکی از والاترین نمونه های ماندگار مستند سازی در سطح جهان و تاریخ سینما غیر قابل انکار و درخوراین عنوان افتخار آمیز است.

اهدا کنندگان نشان شوالیه ایتالیا در این متن از کامران شیردل به عنوان یکی از پدران سینمای مدرن و امروزی ایران نام برده اند که به ویژه در پایه گذاری سبک و سیاق سینمای مستند اجتماعی با نگرشی نقادانه نقشی بسیار اساسی و بنیادین داشته است.

کامران شیردل کارگردان، مترجم و مستند ساز ٧١ ساله ساکن ایران، هنگامی که ۱۸ سال داشت برای ادامه تحصیل به ایتالیا رفت و در رشته معماری و شهرسازی در دانشگاه رم مشغول به تحصیل شد. او به خاطرعلاقه وافری که به هنر سینما داشت در سال چهارم تحصیل خود، در کنکور مرکز تحقیقات سینمایی رم شرکت کرد و به عنوان نخستین دانشجوی ایرانی در این مرکز پذیرفته شد. وی در مدت چهار سال و زیر نظر اساتیدی مانند نانی لوی (کارگردانی)، ماریا رزادا (تدوین)، جولیو چزاره کاستلو (تحلیل فیلم) و مونته سانتی (تاریخ سینما) به آموختن فنون فیلمسازی پرداخت. در این موسسه جلسات بحث و گفت و گو میان دانشجویان و کارگردانان معتبری مثل پی یر پائولو پازولینی، میکل آنجلو آنتونیونی، فدریکو فلینی، روبرتو روسلینی، روبر برسون، اورسن ولز، رنه کلر وبسیاری دیگربرگزار می شد.

شیردل در سال ۱۳۴۳ با ساختن فیلم «آئینه ها» از مرکز تحقیقات سینمایی رم فارغ التحصیل شد. وی به عنوان دستیار کارگردان در فیلم کتاب آفرینش محصول استودیوی «چینه چیتا» ی رم با جان هیوستون کارگردان برجسته آمریکایی همکاری کرد. او در سال ۱۳۴۴ به ایران بازگشت و نخستین مستندش در ایران با نام بوم سیمین و نیز ندامتگاه (به سفارش وزارت فرهنگ و هنر) را کارگردانی کرد. وی یک سال بعد «تهران پایتخت ایران است» و« قلعه» فیلمی در باره زندگی زنان روسپی در محله شهرنو را ساخت که وزارت فرهنگ و هنر آن ها را توقیف کرد. این دو فیلم بعدها و پس از آنکه نگاتیوهای آن ها در سال ۱۳۵۹ پیدا شد توسط خود کارگردان تکمیل شدند. فیلم قلعه که حتی فیلمبرداری اش نیمه تمام مانده بود، با عکس های کاوه گلستان تکمیل شد. وی دو فیلم ناتمام نوروز و آخرین گل را در سال ۱۳۴۶ ساخت و در سال ۱۳۴۷ حماسه روستازاده گرگانی یا اون شب که بارون اومد را کارگردانی کرد. این فیلم که تا ۱۳۵۳ در توقیف به سر می برد، در این سال و در سومین جشنواره فیلم تهران به نمایش در آمد و پس از به دست آوردن جایزه بهترین فیلم دوباره توقیف شد.

شیردل در سال ۱۳۵۱ نخستین فیلم سینمایی خود را با نام صبح روز چهارم با برداشتی آزاد از فیلم «از نفس افتاده» ژان لوگ کدار آماده نمایش کرد که در جشنواره سپاس همان سال شش جایزه به خود اختصاص داد. دومین تجربه سینمایی او با نام «دوربین» که برداشتی آزاد از نمایشنامه بازرس کل نیکلای گوگول بود، پس از فیلمبرداری ۲۵ دقیقه از فیلم، از سوی تهیه کننده (کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان) توقیف شد. بعدها محمدرضا اصلانی این فیلم را با اسم چنین کنند حکایت در سال ۱۳۵۶ تکمیل کرد که نام شیردل در تیتراژ آن به عنوان فیلمنامه نویس آمده است. او در سال ۱۳۵۴ سه مستند درباره سه کشور عربی ساخت که دو تای آن ها نیمه تمام ماند.

شیردل پس از انقلاب بیش از ۱۰۰ فیلم مستند کوتاه و بلند صنعتی و تبلیغاتی ساخته است. وی در سال ۱۳۷۸ جشنواره سینمای مستند کیش را تاسیس نمود و دو فیلم آخر او مستندهایی درباره جزیره کیش هستند. از جشنواره ها و مراکز فرهنگی که فیلم های او را به نمایش گذاشته و از او تقدیر به عمل آورده اند می توان از جشنواره های سینما دورئل، لایپزیک و جشنواره لوکارنو نام برد.

XS
SM
MD
LG