لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۴:۵۴

هفدهم مرداد روز خبرنگار


احمد زیدآبادی
احمد زیدآبادی

هفدهم مرداد در ایران در حالی به عنوان روز خبرنگار نام گذاری شده است که در جدول رده بندی آزادی مطبوعات در دنیا در سال ۲۰۱۰ ایران تقریبا در قعر جدول جای گرفته و وضعیت روزنامه نگاران ایرانی تنها از وضعیت همکارانشان در ترکمنستان، کره شمالی و اریتره بهتر بوده است. در سال ۲۰۰۹ نیز وضعیت ایران در رده بندی جهانی آزادی مطبوعات، مشابه بود. در جدول سال ۲۰۰۸ و ۲۰۰۷، ایران از میان ۱۷۳ کشور در رتبه یکصد و شصت و ششم قرار گرفت.

رهبر و رییس جمهوری اسلامی ایران نیز سال هاست که جزو دشمنان آزادی مطبوعات شناخته می شوند.

آنطور که سازمان گزارشگران بدون مرز اعلام کرده است، جمهوری اسلامی ایران در سال گذشته میلادی نیز همچون گذشته اقدام به کند کردن سرعت اینترنت و اختلال و یا قطع کامل شبکه اینترنت و تلفن همراه کرده است و حاکمیت، به کارزار ضد رسانه های جدید ادامه می دهد و آنها را متهم می کند که «در راستای منافع خارجیان» کار می کنند. از سوی دیگر چندین شهروند وب نگار نیز به مجازات اعدام محکوم شده اند.

گزارشگران بدون مرز، سازمان بین المللی مدافع آزادی بیان که در پاریس مستقر است می گوید ایران با حدود سی روزنامه نگار و وبلاگ نویس زندانی، یکی از پنج زندان بزرگ روزنامه نگاران جهان به شمار می رود.

این سازمان می گوید در سال ۲۰۱۱، ۲۵ روزنامه نگار و ۱۶ شهروند فعال در زمینه آزادی بیان در ایران بازداشت و زندانی شده اند. احمد زیدآبادی روزنامه نگاری که به شش سال زندان و ممنوعیت از هرگونه فعالیت اجتماعی محکوم شده است، در سیزدهم مرداد با سپردن وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی برای مرخصی دو روزه به خانه رفت و پس از ۴۸ ساعت در روز خبرنگار به زندان بازگشت. فریبا پژوه، عیسی سحرخیز و محمد داوری از دیگر روزنامه نگاران سیاسی هستند که در جریان فضا و وقایع پس از انتخابات دهم ریاست جمهوری، به خاطر فعالیت هایشان پشت میله ها و در کنار دانشجویان، فعالان دینی و مذهبی، فعالان برابری طلب و وکلایی که فعالیت هایشان به مذاق صاحبان قدرت خوش نمی آید جای گرفته اند. تعداد کاربران اینترنت در ایران در سال ۲۰۱۰ را بیش از ۲۸ میلیون نفر و تعداد وب نگاران زندانی در ایران را ۱۱ نفر ارزیابی کرده است.

۱۷ مرداد، روز خبرنگار در حالی در ایران فرا رسیده که در آغاز همین هفته رسانه ها در ایران از حذف ۱۳ رشته علوم انسانی از جمله رشته کارشناسی روزنامه نگاری در دانشگاه علامه طباطبایی خبر دادند و گفتند حذف این رشته ها در راستای بازنگری علوم انسانی در دانشگاه های ایران انجام تگرفته است.
همزمان، رییس دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی از حذف ۱۳ رشته از دانشکده خود، از جمله روزنامه ‌نگاری و روابط عمومی، کلا اظهار بی ‌اطلاعی کرده است. به نوشته روزنامه اعتماد، غیر از روزنامه‌ نگاری، رشته‌های فلسفه، مدیریت، حسابداری و روان‌ شناسی نیز از فهرست رشته‌های این دانشگاه حذف شده است.
محمد مهدی فرقانی، یکی از استادان روزنامه‌ نگاری در دانشگاه علامه، نیز در گفتگو با روزنامه اعتماد ضمن تایید حذف این رشته ‌ها گفته است «متاسفانه هنوز از دلایل این حذف بی‌اطلاع هستیم.»
دیگر رشته‌ هایی که در سال جاری از فهرست علوم انسانی دانشگاه علامه طباطبایی حذف شده‌اند عبارت هستند از علوم تربيتی، مديريت برنامه‌ ريزی آموزشی، آموزش و پرورش كودكان عقب ‌مانده ذهنی و پيش ‌دبستانی و دبستان، و علوم اقتصادی.

XS
SM
MD
LG