با تداوم افزایش نرخ ارز و همچنین قطعی برق و گاز صنایع، سطح عمومی قیمتها در ایران رو به افزایش است و رسانهها از تورم بیسابقه در بازار خوراکیها خبر میدهند.
وبسایت «نور نیوز»، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، روز پنجشنبه ۱۳ دی در گزارشی با اشاره به افزایش قیمت کالاهای مصرفی اعلام کرد که گوجهفرنگی با ۷۶ درصد افزایش بیشترین تغییرات قیمتی را در بین محصولات کشاورزی دارد و سیبزمینی و پیاز با افزایشهای ۷۴.۳ درصد و ۷۱.۱ درصد در رتبههای بعدی قرار دارند.
در گزارشهای منتشر شده به نقل از آمارهای رسمی، شکر ۶۶، برنج ایرانی ۵۶ درصد و روغن خوراکی۴۰ درصد در آذرماه گذشته نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش قیمت داشته است.
همچنین در کالاهای پروتئینی نیز گوشت مرغ ۴۰ درصد و گوشت قرمز ۳۹ درصد افزایش قیمت را تجربه کردند.
گزارشها نشان میدهد کمترین افزایش قیمت مربوط به نان تافتون ماشینی و لواش با افزایشهای ۲۳ درصد و ۳۱.۵ درصد است.
افزایش قیمتها در شرایطی است که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در روزهای اخیر مدعی شد که در آذرماه سال ۱۴۰۳ تورم دوازده ماهه به ۳۶ درصد و کمترین میزان در ۵۰ ماه گذشته، رسیده است.
این اختلاف در آمار بانک مرکزی با واقعیتهای بازار از نگاه تحلیلگران به بازی بانک مرکزی با آمار ارتباط دارد و این بانک در محاسبات خود با تغییر سال مبنا همواره آمارها را به نفع حاکمیت تولید میکند.
گزارشها اما نشان میدهد که روند افزایش قیمت کالا و خدمات کماکان ادامه دارد و رسانهها یکی از عوامل اصلی آن را تغییرات نرخ ارز اعلام کردهاند.
در همین رابطه نور نیوز نوشته است: «بسیاری از کالاها و نهادههای بخش تولید کشور از طریق واردات تامین میشوند و نوسانات ارزی بهطور مستقیم بر قیمتها اثر میگذارد.»
نور نیوز تاکید کرد که این افزایش نرخ ارز علاوه بر بالا بردن هزینههای تولید، انتظارات تورمی را تشدید میکند که به نوبه خود باعث نوسانات روانی در بازار و نگرانی مصرفکنندگان میشود.
این رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران همچنین هشدار داد در صورتی که روند افزایش نرخ ارز ادامه یابد، احتمال افزایش بیشتر قیمتها و بروز مشکلاتی چون کمبود کالا و احتکار در بازار وجود خواهد داشت.
در همین ارتباط، یک نامه منتشر شده در رسانهها نشان می دهد که قیمت روغن خوراکی مصرف خانوار ۱۵درصد و قیمت روغن صنفی صنعتی ۲۱ درصد افزایش یافته است.
جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران نیز نشان میدهد که در آخرین ماه از فصل پاییز ۱۴۰۳ از ۵۳ قلم کالای خوراکی منتخب در مناطق شهری ایران، ۲۶کالا رشد قیمت بالاتر از ۳۱.۷درصد نرخ تورم نقطه به نقطه شهری را در یک سال تجربه کرده است.