لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۲۹

هفتاد خبرنگار طی شش ماه سال جاری کشته شده اند


حداقل هفتاد خبرنگار و فعال در رشته های خبری در نیمه اول سال جاری میلادی کشته شده اند.

در شرایطی که امسال برای خبرنگاران و روزنامه نگارانی که تحولات سیاسی سوریه را تحت پوشش قرار می دادند، یکی از مرگبارین سال طی دهه های اخیر بوده است، فقط پانزده خبرنگار بین ماه های ژانویه و ژوئن در ناآرامی های این کشور کشته شده اند.

براساس ارقام «موسسسه بین المللی امنیت خبری» وابسته به دانشکده خبرنگاری کاردیف، بعد از سوریه، نیجریه خطرناک ترین کشور برای خبرنگاران بوده است و هفت روزنامه نگار که هویت آن ها افشا نشده است، بر اثر انفجار بمب کشته شدند. پنج خبرنگار بر اثر سقوط هواپیما در برزیل، سومالی، اندونزی و مکزیک کشته شدند.

این ارقام در حالی منتشر شده اند که در سراسر سال ۲۰۱۱، ۱۲۴ خبرنگار کشته شدند و درهفت ماهه اول سال گذشته، ۵۶ روزنامه نگار جان خود را از دست داده بودند.

این موسسه همچنین از درگذشت ۳۰ نفر دیگر فعال در رشته های خبری داده است اما هنوز روشن نیست که این افراد به هنگام فعالیت های خبری جان خود را از دست داده باشند.

رادنی پیندر، مدیر «موسسسه بین المللی امنیت خبری» می گوید خبرنگاران و روزنامه نگاران بیش از هر زمان دیگری هدف حمله دشمنان آزادی قرار گرفته اند. با وجودی که تحولات سیاسی بین المللی دلگرم کننده ای برای محافظت از خبرنگاران وجود دارد، اما هنوز در بسیاری از کشورها برای سانسور مطبوعات و به سکوت واداشتن خبرنگاران از قتل، سلاح و بمب استفاده می شود».

او می افزاید هر قتل مانعی بر سر راه جریان آزاد اطلاعات است که جوامع بدون وجود این شاهراه حیاتی نمی توانند به فعالیت های خود ادامه دهند.

اطلاعات این موسسه همچنین بر این واقعیت نور می تاباند که اکثریت قریب به اتفاق خبرنگاران و فعالان رشته های خبری در طی سال جاری در کشورهایی کشته شده اند که در آن ها جنگ نبوده و به اصطلاح در صلح به سر می برده اند.

براساس ارقام این تحقیق پژوهشی، ۴۳ خبرنگار در کشورهایی کشته شدند که در آن ها به طور رسمی صلح برقرار بوده است. بیشتر این خبرنگاران قربانی جنایتکاران بی رحم و نیروهای امنیتی و سیاستمداران فاسد و منافع اقتصادی تجار شده اند.

مصونیت مسئولان قتل این خبرنگاران، کماکان یکی از بزرگترین چالش های پیش رو است. بیشتر عاملان قتل روزنامه نگاران کماکان از زیر بار مسئولیت ارتکاب به این جرائم و پاسخگویی شانه خالی می کنند. در طی نیمه اول سال جاری، فقط یک نفر در ارتباط با قتل ۴۷ خبرنگاری که در کشورهای سراسر جهان کشته شدند، گناهکار شناخته شد.

طی ده سال گذشته، نرخ مصونیت مسئولان قتل خبرنگاران و روزنامه نگاران در سراسر جهان کماکان روی ۹۰ درصد ثابت مانده است. تردیدی نیست که این روند به شکل کنونی ادامه خواهد یافت.

«موسسسه بین المللی امنیت خبری» که یک سازمان فعال در زمینه ثبت شرایط امنیتی خبرنگاران است، آمار مرگ و میر روزنامه نگاران و خبرنگارانی را مستند می کند که به طور عمدی و یا تصادفی در مسیر فعالیت های حرفه ای خود کشته شده اند.
XS
SM
MD
LG