لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۲۵

اریتره، کره شمالی و ایران در صدر سانسور کنندگان جهان


اریتره، کره شمالی و ایران در صدر سانسور کنندگان جهان
اریتره، کره شمالی و ایران در صدر سانسور کنندگان جهان

نام اریتره، کشوری در شاخ افریقا، امسال در صدر فهرست کشورهایی قرار گرفت که بیشترین سانسور را بر رسانه های خود اعمال می کنند. در پی آن، نام دو کشور کره شمالی و ایران در دومین و سومین جایگاه اعمال کنندگان فشار و سانسور بر رسانه ها قرار گرفته است.

کمیته حمایت از روزنامه نگاران که سازمانی غیرانتفاعی ست و مرکز آن در نیویورک قرار دارد، در گزارشی که به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات منتشر کرده، ده کشور اول جهان را معرفی کرده که در آنها سانسور به صورت جلوگیری از دسترسی به رسانه های بین المللی، استقرار «نظارت مستبدانه» بر رسانه های داخلی و تحمیل دیگر موانع و محدودیت ها اعمال می شود.

در این گزارش، این ده کشور پس از اریتره، کره شمالی و ایران، به ترتیب شدت سانسور عبارتند از: گینه استوایی، ازبکستان، برمه یا میانمار، عربستان سعودی، کوبا و بلاروس.

نام بسیاری از کشورهایی که در این فهرست قرار دارند، در آخرین فهرستی که این سازمان در سال ۲۰۰۶ منتشر کرد نیز وجود دارد. جوئل سیمون، مدیر اجرایی این سازمان در بیانیه ای که همراه با با این گزارش منتشر کرده می گوید:« این حکومت ها، تحت نام ثبات یا توسعه، از گزارشگری و خبر رسانی مستقل جلوگیری می کنند، شیوه های تبلیغاتی و پروپاگاندای حکومتی را تقویت می کنند و از فن آوری به منظور نظارت و نه توانمند سازی شهروندان خود استفاده می کنند.»

این بیانیه ادامه می دهد:«روزنامه نگاران در این کشورها به منزله خطری بالقوه به شمار می روند و غالبا بهای سنگینی برای گزارشگری خود می پردازند.» اما، به گفته جوئل سیمون، «به خاطر جهانی شدن اطلاعات از طریق اینترنت و تجارت، سانسور های داخلی کشورها بر مردم سراسر جهان تاثیر می گذارد.»

در همین حال سازمان عفو بین الملل نیز روز چهار شنبه در آستانه روز جهانی آزادی مطبوعات، در گزارشی اعلام کرد که سودان با بازداشت روزنامه نگاران و مصادره و تعطیل روزنامه ها و فیلتر کردن سایت های رسانه های اجتماعی، فشار بر روزنامه نگاران را افزایش داده است.

به گفته ادوین واندر بورگت، مدیر بخش افریقای سازمان عفو بین الملل، از ماه می ۲۰۱۱ مقام های سودانی ۱۵ روزنامه را تعطیل کرده و بیش از۴۰ نشریه را مصادره و هشت روزنامه نگار را زندانی و دو تن دیگر را ممنوع القلم کرده و «آزادی بیان را به شدت محدود کرده اند.»

از سوی دیگر، «کمیته حمایت از روزنامه نگاران» در گزارش خود می گوید که کارکنان این سازمان برای تهیه این گزارش ۱۵ شاخص را در نظر گرفته اند. بستن وب سایت ها، محدودیت ضبط الکترونیکی، نبود رسانه های خصوصی و مستقل، و محدودیت جنبش ها و انجمن های روزنامه نگاران از جمله آنهاست.

بنابه این گزارش کره شمالی، سوریه و ایران سه کشوری هستند که در آنها « اعمال محدودیت شدید بر خبر رسانی در زمینه ثبات ژئوپلیتیک و هسته ای کاربرد یافته است».

کره شمالی به ازمایش سلاح های هسته ای دست زده، در مورد ایران ظن به توسعه سلاح اتمی می رود و گزارش های مکرری حاکی از بلندپروازی های هسته ای سوریه وجود دارد.

این بیانیه می گوید:«ایران و سوریه هردو در برابر ناآرامی های سیاسی بر شدت سانسور افزوده اند.» سوریه ورود گزارشگران خارجی را به کشور ممنوع کرده و با استفاده از نیروی نظامی و پلیسی برای سرکوب قیام مدنی ، آزادی تحرک را از گزارشگران داخلی سلب کرده است. ایران در این میان با بستن وبسایت ها و زندانی کردن گزارشگران انتشار و انتقال اطلاعات را به شدت محدود کرده است.

کره شمالی که نامش در سال ۲۰۰۶ در صدر فهرست "کمیته حمایت از روزنامه نگاران" قرار داشت، « همچنان به طرزی غیرعادی مکانی سری است.» هرچند که بنابر این گزارش در شیوه بشدت بسته سانسور آن «ترک های کوچکی مانند باز شدن دفتر اسوشیتد پرس در پایتخت این کشور بوجود آمده است.»

این گزارش دلایل زیر را برای هفت کشور دیگری که نامشان پس از این سه کشور قرار گرفته آورده است:

در گینه استوایی : در این کشور تمامی رسانه ها به طور مستقیم یا غیر مستقیم تحت نظارت رئیس جمهور قرار دارد.

در ازبکستان: « هیچ گونه مطبوعات ازاد وجود ندارد و روزنامه نگارانی که با رسانه های خارجی کار کنند تحت ازار و ارعاب و بازجویی قرار می گیرند.»

در برمه: اصلاحات هنوز « به قوانین سختگیرانه» مربوط به سانسور آن نرسیده است.

درعربستان سعودی « در برابر ناارامی های سیاسی محدودیت های مطبوعات تشدید شده است.»

-درکوبا: حزب کمونیست همه رسانه های داخلی را در اختیار خود دارد.

در بلاروس: حمله های اخیر به رسانه ها «آخرین بقایای رسانه های مستقل را به زیرزمین فرستاده است.»

کره شمالی، برمه، ترکمنستان، گینه استوایی، لیبی، اریتره، کوبا، ازبکستان، سوریه، و بلاروس ۱۰ کشور ی بودند که در سال ۲۰۰۶ در صدر فهرست "کمیته حمایت از روزنامه نگاران" از کشورهای سانسور کننده قرار داشتند.

XS
SM
MD
LG