لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۷:۳۸

جبهه ملی ایران؛ گروهی سکولار یا مذهبی؟


عبدالعلی ادیب برومند، رئیس شورای مرکزی و هیأت رهبری جبهه ملی ایران
عبدالعلی ادیب برومند، رئیس شورای مرکزی و هیأت رهبری جبهه ملی ایران

در روزهای اخیر انتشار دو بیانیه از سوی عبدالعلی ادیب برومند، رئیس شورای مرکزی و هیأت رهبری جبهه ملی ایران در مورد رابطه ملی گرایی ایرانی با مذهب تشیع با واکنشهای مختلفی روبرو شده است.

آقای ادیب برومند در اطلاعیه آخر خود در تاریخ چهارم آذرماه ، اطلاعیه پیشین خود را «شتاب زده» توصیف کرده و نیز از فشار نیروهای امنیتی و ممانعت در برگزاری جلسه ماهانه شورای مرکزی نوشته است.

او در تصحیح بیانیه نخست خود بر اصل جدایی دین از دولت تصریح کرده است. اصلی که در مرامنامه این گروه سیاسی نیز بر آن تاکید شده است.

آقای ادیب برومند دوم آذرماه در بیانیه نخست خود نوشته بود «تشیع از ارکان مهم ملیت ماست و هر فرد ملی گرایی باید به این مذهب عقیده مند باشد و هر جنبشی را درعزای شهیدان بزرگ شیعه که تایید کننده وحدت ملی نیز هست مغتنم و محترم شناسد. با این تذکر هر عضوی از اعضای جبهه ملی باید نسبت به مطالب یاد شده پای بند و وفادار باشد تا عضو جبهه ملی شناخته شود وگرنه در تاریخ این جبهه جایگاهی نخواهد داشت.»

به گزارش خبرگزاری جبهه ملی ایران، اطلاعیه نخست در واکنش به انتشار مقاله اخیر محمد علی مهر آسا از اعضای جبهه ملی ایران در خارج از ایران درباره عاشورا نوشته شده است . مقاله ای که رهبر جبهه ملی ایران آنرا اهانت آمیز نامیده است.

در واکنش به اطلاعیه آقای ادیب برومند، گروهی از فعالان جبهه ملی ایران در داخل و خارج از ایران تاکید کردند که جبهه ملی ایران گروهی است طرفدار دموکراسی و آزادی ادیان و اعتقاد به یک دین و مذهب خاص شرط لازم برای عضویت در این گروه سیاسی نیست .

کوروش زعیم از اعضای شورای مرکزی جبهه ملی ایران ساکن ایران دراین باره نوشت، «ما همه بر این باور هستیم و این باور را در کشور نهادینه خواهیم کرد که هیچ مذهب یا ایدئولوژی حق ورود به حکومت و تاثیرگذاری در خط مشی ملی کشور را ندارد. همه دینها و مذهب های مردم ایران محترم هستند و توهین به هر کدام از آنها نکوهیده و توهین به ملت ایران است.»

سازمانهای جبهه ملی ایران در اروپا نیز اظهاراتی مشابه داشته اند.

خسرو سیف، دبیرکل حزب ملت ایران از احزاب ملی داخل ایران نیز با اشاره به تعریفی که دکتر محمد مصدق، رهبر و بنیانگذار جبهه ملی ایران از این جبهه ارائه کرده، نوشته است که دکتر مصدق بر این اعتقاد بود که جبهه ملی ایران مرکز احزاب و اجتماعات و دسته هایی است که برای خود تشکیلاتی داشته و مرامی جز «استقلال و آزادی ایران» ندارند.

بیژن مهر، از اعضای جبهه ملی خارج از ایران، با اشاره به جنجالهای صورت گرفته در مورد مواضع اخیر آقای ادیب برومند به صدای آمریکا گفت، اطلاعیه نخست آقای ادیب برومند تحت فشار نوشته شده و همانطورکه او در اطلاعیه اصلاحی خود تاکید کرده است جبهه ملی ایران به همه ادیان احترام می گذارد و درعین حال به جدایی دین از دولت اعتقاد دارد.

آقای مهر گفت گروههایی درصدد ضربه زدن به عبدالعلی ادیب برومند و در پی آن جبهه ملی ایران هستند، که سابقه ای طولانی در دفاع از دموکراسی در ایران دارد.

از نظر تشکیلاتی جبهه ملی ایران در داخل ایران با گروههای مختلفی که در خارج از ایران بعنوان جبهه ملی ایران فعالیت می کنند رابطه ای ندارد.

جبهه ملی ایران که در سال ۱۳۲۸ توسط دکتر محمد مصدق و گروهی از نزدیکانش تاسیس شد از جمله گروههای سیاسی مخالف حکومت محمد رضا شاه پهلوی محسوب می شد که در پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ نیز نقش ایفا کرد. تعدادی از رهبران آن نیز در دولت موقت مهدی بازرگان حضور داشتند.

با این وجود روند جدایی این گروه از نظام تازه تاسیس با مخالفت آن با قانون اساسی جمهوری اسلامی که در آن ولایت فقیه گنجانده شده بود آغاز شد.

در نهایت آیت الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی با «غیر مسلم» خواندن دکتر مصدق بنیان گذار جبهه ملی ایران و مرتد خواندن اعضای این جبهه که با لایحه قصاص مخالفت کرده بودند راه را برای برخورد حکومتی با این گروه باز کرد.

در سالهای گذشته فعالیت در این جبهه از سوی مقامات قضایی غیرقانونی اعلام شده و اعضا و هواداران این گروه در مواردی با احکام زندان و محرومیتهای اجتماعی نیز روبرو شده اند.

  • 16x9 Image

    کوروش صحتی

    عمده گزارشهای او در مورد مسائل سیاسی داخلی ایران، حقوق بشر و جنبش های اجتماعی است.

XS
SM
MD
LG