خبر يک روزنامه ژاپنی بامداد پنجشنبه بازارهای ارز را در آسيا برای مدت کوتاهی، به لرزه درآورد. روزنامه «توکيو شيمبون» گزارش کرد که در اين ماه کره شمالی ممکن است منطقه ای در نزديکی سئول، پايتخت کره جنوبی، را مورد حمله قرار دهد. اين مقاله منبع اطلاعات خود را شخصی که به گفته اين روزنامه با يک مقام اطلاعاتی کره شمالی صحبت کرده است، عنوان کرد.
در همين حال بيش از ۴۰۰۰۰ سرباز آمريکايی و ژاپنی برای يک مانور عمده نظامی در نزديکی آب های کره جنوبی که قرار است روز جمعه آغاز شود، حرکت کرده اند.
مانور که «شمشير تيز» نام گذاری شده است بيش از يکسال است که در برنامه ريزی، بوده است. اما از مقامات دفاعی ژاپن نقل شده است که از نشان دادن قدرت همکاری نظامی پس از گلوله باران کره جنوبی توسط کره شمالی در هفته گذشته، استقبال می کنند.
افزايش تنش ها در جزاير دورافتاده کره جنوبی روز چهارشنبه نيز به قوت خود باقی بود. اين در حاليست که ايالات متحده و کره جنوبی به مانورهای جنگی مشترک خود که بمباران هفته گذشته جزيره يئون پيونگِ کره جنوبی توسط کره شمالی را بدنبال داشت، پايان دادند.
تمرينات نظامی مشترک که در آبهای جنوب غربی مرز مورد مناقشه دو کره انجام گرفت بيشتر با هدف آزمايش سيستم های ارتباطی بود و آتش واقعی در آن به کار برده نشد اما اين تمرينات خشم کره شمالی را به دنبال داشت.
ارتش کره جنوبی نيز به طور جداگانه برای انجام تمرينات نظامیِ يک هفته ای توسط نيروی دريايی اين کشور، برنامه ريزی می کند. قرار است اين تمرينات هفته آينده و در ۲۹ نقطه مختلف، انجام شود. تمرينات مشابه نيروی دريايی آن کشور در هفته های آينده نيز ادامه خواهد داشت.
يئون پيونگ يکی از جزاير واقع در خط مقدمِ مرز مورد مناقشه دو کره است. پس از زد و خوردهای هفته گذشته، روز سه شنبه، به درخواست دولت، غيرنظاميان، روزنامه نگاران و کارگران اين جزيره را ترک کردند. ارتش و پليس در اين جزيره که در ۱۱ کيلومتری کره شمالی قرار دارد به گشت زنی، ادامه می دهند.
بمباران هفته گذشته مناطق غيرنظامی يئون پيونگ توسط کره شمالی نشان دهنده سطح جديدی از خصومت ها ميان دو کره بود. در اين حادثه دو غيرنظامی و دو تفنگدار دريايی کره جنوبی کشته شدند و خانه های بسياری ويران شد.
در حال حاضر مناطق نظامی يئون پيونگ مشخص شده است و تعداد کمی از غيرنظاميان که در اين جزيره باقی مانده اند فقط می توانند در اطراف مناطق مسکونی، آمد و رفت کنند.
لی ميونگ باک، رييس جمهوری کره جنوبی، متعهد شده است که در صورت حملات بيشتر از سوی کره شمالی پاسخ سختی به آن کشور داده شود.
در هفته گذشته، آقای لی وزير دفاع خود را تعويض کرد، چهار هزار سرباز را به يئون پيونگ و چهار جزيره ديگر به دريای زرد فرستاد و مقررات نظامی را در واکنش به کره شمالی، شدت بخشيد.
اما در رويدادی ديگر يک تلگرام ديپلماتيک، که از سوی تارنمای ويکی ليکس انتشار يافته است، حاکی از فرار مقامات ارشد کره شمالی و نيز مشکلاتی است که آن کشور در زمينه برنامه جانشينی رهبر آن کشور، با آن روبرو بوده است.
تاريخ اين تلگرام ۱۴ ژانويه ۲۰۱۰ است و از سوی سفير آمريکا در کره جنوبی به واشنگتن، ارسال شده است.
خانم کترين استفنس، سفير آمريکا، در اين تلگرام می نويسد که وزير امور خارجه پيشين کره جنوبی به يکی از کارکنان سفارت گفته است که شمار نامشخصی از مقامات کره شمالی که در خارج از کشور خدمت می کنند از دولت خود رويگردان شده، و از کره جنوبی، تقاضای پناهندگی کرده اند. اين تلگراف وضعيت نابسامان اقتصاد کره شمالی را که در پی اصلاح واحد پول آن کشور بروز کرده است، عامل مهمی در فرار اين مقامات ميداند.
در اين تلگرام همچنين گفته شده است که رهبر کره شمالی اوايل سال جاری ميلادی برای جلب کمک مالی وسياسی دو بار به چين، سفر کرده است.
در همين حال رايزنی های ديپلماتيک آمريکا، کره جنوبی، چين و ژاپن در ارتباط با وقايع اخير در شبه جزيره کره، ادامه دارد.