نائوتو کان، نخست وزير ژاپن، روز جمعه دستور داد به دليل محل قرارگيری نيروگاه اتمی فوکوشيما که نزديک به يکی از خطرناک ترين خطوط زلزله است، کليه فعاليتهای نيروگاه متوقف شود.
اين فرمان دو ماه پس از آن صادر شده است که بخشهای آسيب ديده نيروگاه هسته ای فوکوشيما بر اثر زلزله و سونامی اخير مسائل و مشکلات هسته ای زيادی به بار آورده است.
آقای کان می گويد، اين اقدام صرفاً به خاطر حفظ جان و امنيت مردم صورت خواهد گرفت؛ دانشمندان ژاپنی معتقدند، در سی سال آينده احتمال وقوع يک زلزله ديگر به قدرت ۸ ريشتر در منطقه وجود دارد.
نخست وزير ژاپن خاطر نشان ساخته است که دولت تلاش می کند با انجام اقدامات مقتضی جلوی عواقب احتمالی ناشی از تعطيلی نيروگاه هسته ای فوکوشيما، از جمله کاهش ميزان برق توليدی منطقه را بگيرد.
در همين حال آژانس بين الملللی انرژی اتمی می گويد بحران نيروگاه اتمی صدمه ديده فوکوشيما داييچی ژاپن همچنان جدی است. راکتور های اين نيروگاه بدنبال زلزله ۹ ريشتری و سونامی که در اسفندماه روی داد شديدا صدمه ديدند.
معاون آژانس بين المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه در وين، پايتخت اتريش، اظهار داشت برغم تلاش های دولت ژاپن شرايط نيروگاه اتمی صدمه ديده فوکوشيما داييچی ژاپن همچنان خطرناک است.
دنيس فلوری در توضيح عملياتی که در دو هفته اخير در نيرو گاه انجام شده گفت : «در حال حاضر تقريبا بيش از ۷۰ هزار تن آب راکد آلوده به مواد راديو اکتيو که در راکتور ها وجود دارد متراکم و در انبارهای موقتی نگاهداری می شود. تدابيری نيز برای جلوگيری از ورود آب آلوده به دريا به عمل آمده است.
آقای فلوری افزود هنوز سيستم خنک کننده راکتور ها که صدمه خورده به کار نيافتاده و حرارات در برخی از راکتور ها بالا رفته است. علاوه بر اين برغم تلاش ها نشت آب آلوده به راديواکتيو و تشعشعات راديو اکتيو آب های مجاور نيروگاه را آلوده کرده است.
گزارش ها حکايت از آن دارد که هنوز مواد راديو اکتيو به محيط نشت می کند اما ميزان آن به نسبت هفته های اول اين بحران بسيار کمتر است.
اين در حالی که است که شرکت برق توکيو – تپکو -- که مسؤل عمليات نيروگاه اتمی صدمه ديده فوکوشيما داييچی است روز پنجشنبه اعلام کرد کارکنان نيرو گاه برای اولين بار پس از انفجار چهار راکتور از شش راکتور نيروگاه وارد ساختمان يکی از راکتور های آسيب ديده شدند تا کار تعمير سيستم سرد کننده آن را آغاز کنند.
تصميم به فرستادن کارکنان نيروگاه به داخل ساختمان راکتور يک هفته پس از آن صورت گرفت که يک ربات به داخل ساختمان فرستاده شد. اين ربات روز جمعه گذشته نمونه ای از هوا ی داخل ساختمان را جمع آوری کرد و آزمايش ها نشان داد ميزان تشعشعات آن برای انسان بی خطر است.
زلزله ۹ ريشتری و سونامی ناشی از آن در ژاپن علاوه بر بحران اتمی موجب مرگ بيش از ۵۲ هزار نفر شد و هشتاد هزار نفر ديگر که در شعاع ۲۰ کيلومتری نيرو گاه زندگی می کردند بدليل احتمال آلودگی های محيط به مواد راديو اکتيو مجبور به ترک شهر ها و روستاهای خود شدند.