فیلم «اوپنهایمر» ساخته کریستوفر نولان، کارگردان سرشناس آمریکایی، پس از گذشت حدود هشت ماه از اکران بینالمللی، سرانجام در ژاپن به نمایش درآمد.
این اثر که اخیرا در مراسم اسکار هفت جایزه، از جمله بهترین فیلم سال را دریافت کرد، در شرایطی در ژاپن اکران میشود که به دلیل موضوع بحثانگیز خود با انتقادات زیادی در این کشور مواجه شده است.
اوپنهایمر، داستان جی رابرت اوپنهایمر، فیزیکدان آمریکایی را به تصویر میکشد که مدیریت پروژه ساخت اولین بمب اتمی آمریکا را بر عهده داشت.
انفجار دو بمب اتمی در هیروشیما و ناکازاکی، این شهرها را ویران کرد، بیش از ۲۰۰ هزار کشته بر جای گذاشت، و باعث تسلیم ژاپن در جنگ جهانی دوم شد.
اوپنهایمر نزدیک به یک میلیارد دلار در گیشه فروخته است ولی به دلیل حساسیتهای موجود در ژاپن، که بازار مهمی برای هالیوود است، در این کشور اکران نشده بود.
کاوای ۳۷ ساله، ساکن هیروشیما، به خبرگزاری رویترز میگوید که اوپنهایمر بهعنوان فیلمی «شگفتانگیز» شایسته دریافت جایزه اسکار است. این شهروند ژاپنی در ادامه میافزاید که فیلم بمب اتمی را به گونهای «ستایشآمیز» به تصویر میکشد و تماشای آن برای او که ریشه در هیروشیما دارد، «دشوار» بود.
کاوای، کارمند دولت، و از طرفداران پر و پا قرص فیلمهای کریستوفر نولان است و در نخستین روز اکران به تماشای اوپنهایمر، در سالنی رفت که تنها یک کیلومتر با گنبد بمب اتمی در هیروشیما فاصله دارد. او به رویترز میگوید که مطمئن نیست این فیلمی باشد که ژاپنی ها باید «تلاش ویژهای» برای تماشای آن انجام دهند.
تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که در ورودی برخی از سالنهای سینما در توکیو، پیامی دیده میشود که درباره تصاویر آزمایش هستهای و آسیبهای ناشی از بمب اتمی هشدار میدهد.
یکی دیگر از ساکنان هیروشیما، پس از تماشای فیلم، احساسات متفاوتی درباره آن داشت. این مرد بازنشسته ۶۵ ساله به رویترز گفت که فیلم ارزش تماشا داشت ولی چند صحنه، از جمله محاکمه اوپنهایمر در آمریکا، او را ناراحت کرد.
شرکت «یونیورسال پیکچرز»، پخش کننده جهانی اوپنهایمر، به دلیل انتقادات، ژاپن را از برنامه اکران حذف کرد، ولی این فیلم در نهایت از طریق یک پخش کننده مستقل ژاپنی، پس از مراسم اسکار در این کشور به نمایش درآمد.
تروکو یاهاتا، بازمانده بمباران اتمی، به رویترز گفت که مشتاق تماشای فیلم است، به امید اینکه بحث درباره خطرات تسلیحات هستهای را دوباره تقویت کند. یاهاتا، ۸۶ ساله، در ادامه افزود که با فیزیکدانی که در پشت بمب قرار داشت، احساس همدلی می کند.
برخی دیگر از تماشاگران ژاپنی نیز چنین احساسی داشتند، از جمله ریشو کانموتو، دانشآموز ۱۹ سالهای که فیلم را تماشا کرد. او با تأکید بر اینکه قطعا هیروشیما و ناکازاکی، قربانیان بمباران اتمی هستند، میگوید که اوپنهایمر نیز بهعنوان مخترع این بمب، «قربانی جنگ» است.
نود و ششمین مراسم اسکار یکشنبه ۲۰ اسفند در لسآنجلس برگزار شد، که طی آن فیلم اوپنهایمر به عنوان بهترین فیلم، و کارگردانش کریستوفر نولان به عنوان بهترین کارگردان، معرفی شدند. کیلین مورفی نیز برای بازی در همین فیلم برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.