لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۳

فشار آمریکا برای اجرای دقیق تحریم؛ جهانگیری: راه‌های جدیدی برای فروش نفت پیدا کرده‌ایم


در حالی که این هفته مقام های آمریکایی در اروپا بر اجرای دقیق تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران تاکید کردند، اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری ایران گفته است جمهوری اسلامی برای فروش نفت خود به «راه‌های جدیدی» دست پیدا کرده است.

به گزارش ایسنا، جهانگیری در گفت‌وگویی با خبرگزاری ژاپنی کیودو گفته است، حتی در صورتی که «شرکای اصلی اقتصادی» ایران اقدام به کاهش خرید نفت خود از این کشور کنند، نفت به «شرکای جدیدی» فروخته خواهد شد.

معاون اول رییس‌ جمهوری ایران در این گفت‌وگو پذیرفته است که میزان تولید نفت ایران در ماه‌های گذشته به نسبت ماه آوریل کاهش داشته، اما گفته است این کاهش «قابل توجه» نبوده است.

بر طبق گزارش‌ها، میزان فروش نفت ایران در ماه‌های گذشته نسبت به ماه آوریل و پیش از آن‌که پرزیدنت ترامپ از معاهده هسته‌ای میان ایران و گروه ۱+۵ (موسوم به برجام) خارج شود، کاهش قابل توجهی پیدا کرده است.

بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، میزان صادرات نفت ایران به اروپا از ابتدای سال ۲۰۱۸ میلادی ۳۵ درصد کاهش پیدا کرده است. پیش از این خبرگزاری تسنیم هم گزارش کرده بود میزان فروش نفت ایران به چین در ماه اکتبر کاهشی ۶۴ درصدی داشته است.

سخنان معاون اول حسن روحانی درباره راه‌های جدید فروش نفت در حالی بیان شده که پیش از این بر اساس گزارش‌ها، دولت آمریکا قصد ندارد مقابل نقض تحریم‌های ایران سکوت کند.

پیش از این «یک مقام ارشد» دولت ترامپ گفته بود فضای اقتصادی ایران به دلیل حضور سپاه پاسداران «فضایی مناسب برای فعالیت هیچ شرکتی نیست. اگر این خطرات برای بازداشتن سرمایه گذاران کافی نیست، تهدید تحریم‌های آمریکا به یقین باید کافی باشد.»

جهانگیری در این گفت‌وگو همچنین اشاره کرد که سخنان مسئولان آمریکایی برای به صفر رساندن فروش نفت ایران «خطرناک» است، چرا که به گفته او اگر چنین اتفاقی رخ دهد «ایران در چنین شرایطی، تصمیم لازم را خواهد گرفت.»

پرزیدنت ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، حدود شش ماه پیش با اعلام خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران، دستور داد تحریم‌های هسته‌ای طی دو دوره ۹۰ روزه و ۱۸۰ روزه بازگردد. کاخ سفید روز جمعه ۱۲ آبان در بیانیه‌ای تاکید کرد که این سخت‌ترین تحریم‌هایی است که علیه جمهوری اسلامی اعمال شده است.

مرحله دوم این تحریم‌‌ها که از ۱۳ آبان آغاز شد شامل صنایع پتروشیمی، نفت و گاز، کشتیرانی، بانک و بیمه و موسسات مالی است.

وزیر خارجه آمریکا یکم خرداد با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است. برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.

آزمایش‌های موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشک‌ها را متوقف کند. ایران طی سال‌های اخیر دست به انجام آزمایش‌های موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبان‌های مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.

پیش از این مقام‌های آمریکا اعلام کرده بودند به خاطر همراهی در کاهش خرید نفت و گاز از جمهوری اسلامی، هشت کشور و حوزه از جمله چین، ژاپن، ترکیه، یونان، ایتالیا، کره جنوبی، تایوان و هند برای ادامه خرید نفت از تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی فعلا معاف شده‌اند. همچنین عراق نیز می‌تواند به مدت ۴۵ روز به وارد کردن گاز طبیعی و انرژی از ایران ادامه دهد.

مقام‌های ایران پیش از این تهدید کرده بودند که اگر میزان فروش نفت ایران به صفر برسد، از برجام خارج خواهند شد. آنها همچنین تهدید کرده‌اند در صورت چنین اتفاقی مانع صادرات نفت دیگر کشورها از خلیج فارس خواهند شد و ممکن است تنگه هرمز را ببندند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG