سیلویو برلوسکونی نخست وزیر ایتالیا استعفا داد. او غروب شنبه به کاخ ریاست جمهوری در رم رفت و استعفای خود را به جورجیو ناپولیتانو رییس جمهوری تسلیم کرد.
با استعفای برلوسکونی راه برای تشکیل یک دولت انتقالی که مبارزه با یک بحران اقتصادی بالقوه وظیفه اصلی آن خواهد بود، باز می شود. انتظار می رود رییس جمهوری از ماریو مونتی بخواهد دولت جدید را تشکیل دهد.
برلوسکونی، که در ۱۷ سال گذشته ده سال در قدرت بوده است، روز سه شنبه گفت پس از آن که نمایندگان مجموعه اصلاحات اقتصادی را که اروپا از آن حمایت می کند تصویب کنند، استعفا خواهد داد. پارلمان ایتالیا مجموعه را روز شنبه تصویب کرد.
تحلیلگران امیدوار هستند مونتی بتواند کشور را در حالی که برای خنثی کردن بحران اقصادی ناشی از بدهی های عظیم تلاش می کند آرام سازد. هزینه های وام گیری ایتالیا از زمان پیوستن به منطقه یورو (واحد مشترک پول اروپا) به بالاترین سطح رسیده است و اینک تقریبا به همان هفت درصدی که ایرلند، پرتغال و یونان را وادار ساخت در صدد کسب کمک نجات مالی برآیند نزدیک است.
رهبران بین المللی، از جمله باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا، نیکولا سارکوزی رییس جمهوری فرانسه و کریستین لاگارد رییس صندوق بین المللی پول، ابراز امیدواری کرده اند دولت جدید ایتالیا بتواند به سرعت تشکیل شود. هرچند مونتی از حمایت حزب دمکرات و چندین گروه کوچکتر مخالف برخوردار است، اما متحدان برلوسکونی در این باره که چه کسی باید جایگزین او شود اختلاف نظر دارند.
برلوسکونی برای نحستین بار در سال ۱۹۹۴ به قدرت رسید و سه دوره به عنوان نخست وزیر خدمت کرد. هر دوره با رسوایی های فساد مالی و سو استفاده از قدرت برای کمک به منافع بازرگانی خود همراه بود. برلوسکونی، میلیاردر ۷۵ ساله، در دور جاری نخست وزیری همچنین با اتهام های رابطه با یک روسپی ۱۷ ساله روبرو شد. وی این اتهام را تکذیب می کند.