لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۰

پارلمان اسرائیل تصویب کرد شرق اورشلیم به خارجی سپرده نشود؛ واكنش فلسطينی‌ها


اقدام پارلمان اسرائیل در تصویب یک لایحه دولتی پیرامون آینده سیاسی اورشلیم، در حالی که خاورمیانه با مسائل و موضوع های دشواری دست به گریبان است، روی هم رفته با واکنش های کمی روبرو شد و در داخل اسرائیل نیز احزاب مخالف، پس از آن که خود را با یک امر انجام شده روبرو دیدند، سکوت اختیار کردند. ولی واکنش فلسطینی‌ها خشمگینانه بود و آنها دولت اسرائیل را متهم كردند که گام دیگری در راه مسدود کردن راه صلح برداشته و مشکل جدیدی به وجود آورده است.

به موجب قانون جدید، دولت اسرائیل مجاز نخواهد بود در آینده هیچ بخشی از شرق اورشلیم را به طور موقت و یا دائم به خارجی بسپارد و اگر قصد چنین کاری را داشته باشد، آن امر باید با اکثریت دو سوم اعضا (٨٠ نماینده از میان ١٢٠ کرسی پارلمان) مورد تائید و تصویب قرار گیرد.

با توجه به آن که احزاب متعددی در پارلمان اسرائیل عضویت دارند، و دولت ائتلافی بوده، هدف از تصویب این قانون، ایجاد موانع بیشتر در راه انتقال بخشی از اختیارات مربوط به شرق اورشلیم و یا قسمتی از خاک آن به فلسطینی‌ها‌ست.

این لایحه دولتی، که احزاب ائتلاف برای تصویب آن بیشترین تلاش خود را به عمل آوردند، با اکثریت ٦٤ رای موافق در برابر ٥١ رای مخالف و یک رای ممتنع به تصویب رسید.

این شمار بالای حاضرین در جریان رای گیری نشان اهمیت موضوع می باشد. زیرا تنها چهار تن از نمایندگان، در این مباحثات حضور نداشتند و این در حالی که اکثریت جلسات عادی پارلمان با حضور چند ده نفر از نمایندگان برگزار می شود.

وبسایت خبری «یخدره خداریم» (در پشت درهای بسته) در گزارش مشروحی در این باره نوشت: تردیدی نیست که تصویب این قانون یک پیروزی مهم سیاسی برای حزب مذهبی «هَبَیت هَیهودی» (خانه یهود) محسوب می شود که با برپایی کشور مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل قاطعانه مخالفت می ورزد و آن را برای آینده اسرائیل خطرناک می داند

رئیس کمیسیون قوانین و امور حقوقی در پارلمان اسرائیل «نیسان سالومونیسکی» پس از تصویب قانون به خبرنگاران گفت که به موجب آن، هرگونه گذشت نسبت به عوامل خارجی در مذاکرات آینده باید نیاز به تائید دو سوم از اعضای پارلمان را داشته باشد – اکثریتی که به دست آوردن آن کار ساده ای نخواهد بود.

تصویب این قانون در پارلمان کار ساده ای نبود. احزاب اپوزیسیون به بیشترین تلاش دست زدند تا از آن جلوگیری کنند. آن ها حتی به شیوه «آبستراکسیون» متوسل شدند، و این در حالی است که از پیش می دانستند که موفق به جلوگیری از تصویب آن نخواهند شد.

برخی تحلیلگران در مباحثات رادیویی در اسرائیل گفتند که حزب «هبیت هیهودی» به این اقدام سیاسی دست زد که موقعیت خود را در برابر بنیامین نتانیاهو تقویت کند. بارها گفته شده که «نفتالی بِنِت» رهبر جوان این حزب خواهان رسیدن به مقام نخست وزیری در انتخابات آینده است.

در گزارش ها یادآوری شد که حزب کارگر اسرائیل، در یک دهه پیش، هنگامی که دولت را در دست داشت، حاضر به اعطای امتیازاتی به فلسطینی‌ها در شرق اورشلیم شد که جناح راست اسرائیل با آن به شدت مخالفت ورزید.

به موجب گزارش ها، «ایهود باراک» نخست وزیر اسبق اسراييل در آن هنگام در مذاکراتی که تحت نظر پرزیدنت کلینتون در حومه واشنگتن برگزار شد، حاضر شد محله های عرب نشین شرق اورشلیم را به فلسطینی‌ها بسپارد.

گفته می شود که «ایهود اولمرت» نیز که پیش از نتانیاهو نخست وزیری اسرائیل را به دست داشت در مذاکرات صلح با نمایندگان ارشد فلسطینی حاضر به دادن امتیازاتی به فلسطینی‌ها شده بود.

سرپرست این گفتگوها که حدود دو سال به درازا کشید، خانم تیسپی لیونی در مقام وزیر خارجه اسراييل بود که تا کنون حاضر به افشای جزئیاتی از این مذاکرات نشده است.

پروفسور «شلومو بن عمی» که او نیز در سال های نود ميلادىوزارت خارجه اسرائیل را به عهده داشت، پیشنهاد کرده بود که فلسطینیان پایتخت خود را در آبادی «ابودیس» قرار دهند که به شرق اورشلیم چسبیده است و می توان ادعا کرد که بخشی از آن شهر را تشکیل می دهد. ولی این پیشنهاد از جانب فلسطینیان مورد قبول قرار نگرفت و در اسرائیل نیز اشتیاق زیادی نسبت به این راه حل نشان داده نشد.

تصویب «قانون اورشلیم» چند هفته پس از اعلام سیاست تازه ایالات متحده در مورد اورشلیم انجام گرفت. پرزیدنت دونالد ترامپ اعلام کرد که اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت می شناسد.

در آن هنگام، رئیس جمهوری ایالات متحده تاکید کرد که این سیاست به معنی موضع گیری در مورد مذاکرات آینده اسرائیل و فلسطینی ها نیست. ولی چند هفته پس از آن در مراسم عید یهودی «حنوکا»، جشن آزادی و روشنایی که در کاخ سفید برگزار شد، پرزیدنت ترامپ به ارتباط تنگاتنگ و ناگسستنی یهودیان و اسرائیل با اورشلیم اشاره کرد.

روزنامه «ییسرائل هیوم» های راست گرای اسرائیل نوشتند این سخنان به مفهوم آن است که از دیدگاه رئیس جمهوری ایالات متحده، اورشلیم پایتخت جاودان اسرائیل است.

به گزارش روزنامه عرب زبان «القدس» فلسطینی‌ها به اقدام پارلمان اسرائیل واکنش خشمگینانه ای نشان دادند و آن را مانع جدیدی در راه روند صلح دانستند.

این روزنامه از قول ابورودینه مقام ارشد فلسطینی نوشت: دولت اسرائیل تمایلی به پیشبرد صلح ندارد و اقدام اخیر مانع تازه ای در این راه به وجودمی آورد.

ابورودینه گفت که فلسطینیان نسبت به این امر ساکت نخواهند نشست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG