لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۳۶

دیدگاه: نه، «اف ۳۵» رادارگریز اسرائیل (احتمالا) بر فراز ایران پرواز نکرده است


عکس از آرشیو
عکس از آرشیو

تحلیلی از مایکل پک در «نشنال اینترست»

یک روزنامه کویتی اخیرا با انتشار گزارشی از پرواز جت های جنگی رادار گریز «اف ۳۵» بر فراز ایران سر و صدایی به راه انداخت.

«الجریده» از یک «منبع آگاه» نقل کرده بود: «جت های جنگی از حریم هوایی سوریه وارد حریم هوایی عراق و از جمله ایران شده که در آن جا به ماموریت تجسس و شناسایی اهداف در اطراف بندرعباس، اصفهان و شیراز دست زده و بر فراز دیگر مراکز مشکوک به ارتباط با برنامه هسته ای ایران در ارتفاع بالا پرواز کردند.»

در گزارش ادعا شده که «اف ۳۵» ها نه از سوی ایران و نه رادارهای روسی در سوریه رد یابی نشدند.

آیا این اتفاق واقعا رخ داده است؟ نخست، اگر این عملیات حقیقت داشته باشد، به معنای این است که «اف ۳۵ آی» که نسخه اسرائیلی جت های جنگی «لاکهید مارتین» آمریکا است وارد ماموریت های عملیاتی شده است. اسرائیل در حال حاضر فقط ۹ نمونه از این جت ها را دارد و نخستین اسکادران آن سال پیش عملیاتی اعلام شد. نیروهای هوایی اسرائیل سابقه عملیات جسورانه را دارد اما، میان جسارت و بی پروایی تفاوت است. نیروهای هوایی اسرائیل برای هماهنگی با هواپیماهای جدید به زمان نیاز دارد. حتی ارتش آمریکا برای حل شماری از معضلات «اف ۳۵» هنوز مشکل دارد.

مسیر مستقیم از تل آویو به تهران که از فراز اردن و عراق می گذرد حدود ۱۶۰۰ کیلومتر است. «اف ۳۵» امکانات خوبی دارد و اسرائیلی ها هم تانکرهای سوخت مضاعفی به آن افزوده اند. با این وجود رسیدن به ایران نیاز به سوختگیری هوایی دارد.

ایران از سیستم دفاع هوایی «اس سیصد» روسی برخوردار است. دشمنان اسرائیل از سقوط یک «اف ۱۶» اسرائیل در حمله ماه فوریه به سوریه بسیار خوشحال شدند. تصور کنید اگر ایران یک «اف ۳۵» را سرنگون می کرد چه تبلیغاتی به راه می انداخت.

گذشته از خطرات تکنیکی، پرسش اساسی این است: چرا اصلا باید این ماموریت پروازی انجام بگیرد؟ تنش و پیش بینی جنگ بین اسرائیل و ایران و حزب الله زیاد است. اگر اسرائیل باور داشت جنگی حقیقتا در راه است و «اف ۳۵»، با وجود ماهواره های جاسوسی اسرائیل و پهبادها، تنها راه گردآوری اطلاعات است، این عملیات را شاید بتوان توجیه کرد، در غیر این صورت تنها دلیل آن فرستادن پیام به ایران است.

اما نه اسرائیل و نه ایران از چنین پروازی حرف نمی زنند. پس «منبع آگاه» این ادعا کیست؟ عربستان سعودی که درگیر یک جنگ سرد در حوزه خلیج فارس با ایران است و از درگیر شدن تل آویو با تهران لذت خواهد برد؟ دیگر کشورهای منطقه خلیج فارس؟ سی آی ای؟

وزارت دفاع روسیه هم امکان چنین پروازی را رد کرده است.

پس چه کسی را باید باور کرد؟ به نظر می آید ساده ترین توضیح این است که این اتفاق هرگز رخ نداده است.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG