لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۰۶

در اسرائیل چه واکنشی به اعتراض‌های گسترده ایران نشان دادند


تجمع دانشجویان روز ۹ دی، تهران
تجمع دانشجویان روز ۹ دی، تهران

در همان حال که مقامات امنیتی، نظامی و سیاسی اسرائیل رویدادهای ایران را از نزدیک دنبال می کنند، و رسانه های اسرائیلی بیشترین پوشش خبری را به تظاهرات و اعتراض های مردمی در ایران اختصاص می دهند، طرح اتهامات در مورد آنچه که در اسرائیل «فتنه گری های حکومت اسلامی ایران» می نامند، بالا می گیرد.

رادیو و تلویزیون ملی اسرائیل روز چهارشنبه سوم ژانویه از قول مقامات امنیتی کشور گزارش دادند که ماه گذشته یک فلسطینی در شهر حبرون بازداشت شده که اعتراف کرده است که از جانب ایران مامور شده بود به جاسوسی و گردآوری اطلاعات برای انجام عملیات تروریستی دست بزند.

در کیفرخواستی که چهارشنبه به دادگاه نظامی اسرائیل ارائه شد، این فرد متهم شده است که با دریافت چند هزار دلار پول از جمهوری اسلامی ایران، همچنین ماموریت داشته شماری از شهروندان عرب و اسرائیلی را برای گردآوری اطلاعات و انجام عملیات تروریستی احتمالی بسیج کند.

اتهام دیگری که چهارشنبه در رسانه های همگانی اسرائیل مطرح شد، این بود که راکت هایی که جمعه گذشته از نوار غزه به سوی خاک اسرائیل شلیک شد، توسط جمهوری اسلامی ایران در اختیار جهاد اسلامی آزادی فلسطین در غزه گذاشته شده بود.

هم زمانی این دو خبر موجب شد که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیراسرائیل یک کنفرانس مطبوعاتی دوباره ترتیب دهد و در آن اتهامات خود را دربارۀ آنچه که «فتنه گری های گسترده رژیم ایران» نامید باز گو کند.

نتانیاهو روز دوشنبه اول ژانویه در یک اقدام کم سابقه یک پیام ویدیویی به زبان انگلیسی در اختیار رسانه های همگانی قرار داد که در آن، اتهامات حسن روحانی رئیس جمهوری ایران را دایر بر این که اسرائیل پشت سر خیزش مردمی در ایران قرار داشته، قاطعانه رد کرد.

گرچه نتانیاهو چند روز پیش از آن به وزیران کابینه دستور داده بود که از اظهار نظر درباره رویدادهای ایران خودداری ورزند، ولی پس از مطرح شدن اتهامات از جانب مقامات ایرانی، لازم دید پیام خود را انتشار دهد.

پنجشنبۀ گذشته وزیر ارتباطات اسرائیل، ایوب قراء در توییتر خود از خیزش مردم ایران طرفداری کرده بود. قراء یکی از شخصیت های دروزی است که در کابینه عضویت دارد.

به گزارش کانال ده تلویزیون اسرائیل، بخش پژوهش های سیاسی وزارت خارجه اسرائیل نیز گزارشی تسلیم نخست وزیر کرده که در آن به ارزیابی در مورد رویدادهای ایران پرداخته است.

تا دو دهه پیش، رکن اطلاعات ستاد ارتش اسرائیل و موساد (سرویس امنیت خارجی اسرائیل) مامور تهیه این گونه ارزیابی های امنیتی – سیاسی بودند که با امور بین المللی اسرائیل مربوط می شد.

ولی پس از غافلگیر شدن در جنگ یوم کیپور در سال ۱۹۷۲ و ارائه ارزیابی های نادرست در مورد احتمال حمله مصر به اسرائیل، دولت اسرائیل تصمیم گرفت بخش پژوهش های سیاسی وزارت خارجه را برپا کند تا ارزیابی ها را از سه منبع جداگانه دریافت کند.

رادیوی ارتش اسرائیل نیز که خبر تهیه این گزارش را منتشر ساخت، از جمله اطلاع داد که از دیدگاه مقامات وزارت خارجه اسرائیل، سران جمهوری اسلامی ایران از وقوع تظاهرات مردمی، که این چنین گسترده شد و به سرعت به ده ها شهر ایران رسید، غافلگیر شده اند.

به گزارش روزنامه «یدیوت اهرونوت» (آخرین اخبار) در ارزیابی وزارت خارجه اسرائیل گفته شده که هنوز معلوم نیست تظاهرات مردمی به سوی چه مسیری می رود. ولی تاکید شده که اعتراض ها هنوز در ابعادی نیست که پایه های رژیم را لرزان کند و یک خطر جدی برای ادامه آن به وجود آورد.

درباره بخش های دیگر این گزارش محرمانه خبری منتشر نشده است.

رسانه های اسرائیلی به انتشار گزارش ها درباره ابعاد تظاهرات بسنده نمی کنند، بلکه مرتبا با کارشناسان امور ایران مصاحبه کرده و می کوشند پیش بینی کنند که عاقبت این تظاهرات چه خواهد بود.

دکتر یوسی منشراف پژوهشگر مرکز مطالعات خلیج فارس در دانشگاه حیفا ارزیابی کرد که تدوام عملیات اعتراضی ممکن است رژیم را با خطر موجودیتی روبرو سازد.

مناشه امیر تحلیلگر سیاسی در مصاحبه با بخش عربی تلویزیون اسرائیل گفت: سرنوشت تلاش اعتراضی مردم به این بستگی دارد که آیا اقشار بزرگتری از مردم ایران به آن خواهند پیوست؟ و آیا از افرادی از سپاه پاسداران و بسیج و لباس شخصی ها از نهادها خود جدا شده و به مردم خواهند پیوست؟ از دیدگاه او، میزان حمایت عملی ایالات متتحده و کشورهای اروپایی نیز می تواند بر مسیر تظاهرات تاثیر گذار باشد.

یوسی هَدار تحلیگر امور خاورمیانه در رادیو «ارتص» (سرزمین) گفت: باید دید که آیا فراخوانی به اعتصاب عمومی مورد استقبال کارگران قرار خواهد گرفت؟ او یادآور شد که در سی و هشت سال پیش، اعتصاب های عمومی که بدستور آیت الله خمینی در ایران روی داد، یکی از علل پیروزی او بود – و اکنون باید دید که آیا همین روند، منتها به صورت معکوس، به وقوع خواهد پیوست؟

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG