لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۳

حماس مذاکرات آتش‌بس را ترک کرد؛ اسرائیل: حماس مانع‌تراشی می‌کند


تجمع بستگان گروگان‌هایی که هنوز در اسارت حماس هستند. اورشلیم. ۱۲ اسفند.
تجمع بستگان گروگان‌هایی که هنوز در اسارت حماس هستند. اورشلیم. ۱۲ اسفند.

هیئت حماس روز پنجشنبه، ۱۷ اسفند، در میانه مذاکرات جاری در قاهره در مورد توافق آتش‌بس در غزه را ترک کرد.

پس از چهار روز گفت‌و‌گو با میانجی‌گری قطر و مصر برای تضمین آتش‌بس ۴۰ روزه هنوز هیچ نشانه‌ای از پیشرفت در مسیر رفع اختلافات اصلی دیده نشده است و طرفین یکدیگر را برای آن مقصر می‌دانند. این در حالی است که میانجی‌ها همچنان تلاش می‌کنند قبل از آغاز ماه رمضان به این توافق دست یابند.

حماس علت ترک مذاکرات را مشورت با رهبری این گروه درباره ادامه مذاکرات، توقف جنگ، بازگشت آوارگان، و کمک‌رسانی به فلسطینی‌ها عنوان کرده است. یکی از مقامات ارشد حماس گفت اسرائیل تلاش‌ها برای حصول توافق آتش‌بس را «خنثی» کرده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز پنجشنبه بار دیگر بر قصد خود برای ادامه عملیات نظامی در غزه تاکید کرد. اسرائیل بارها گفته است هدفش نابودی حماس است و هرگونه توافق آتش‌بس باید موقتی باشد. اسرائیل همچنین خواستار فهرستی از گروگان‌هایی است که هنوز در اسارت حماس هستند.

سخنگوی دولت اسرائیل روز پنجشنبه گفت: «نیازی به توضیح نیست که اسرائیل هر کاری را که لازم باشد برای آزادی گروگان‌های ما انجام خواهد داد. ما بسیار واضح اعلام کرده‌ایم و این موضوع از سوی ایالات متحده نیز تاکید شده اما، متأسفانه این حماس است که در حال حاضر مانع ایجاد می‌کند و به ما نمی‌گوید کدام یک از گروگان‌ها هنوز زنده هستند.»

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، اوایل این هفته گفت که توافق برای آتش‌بس در دست حماس است.

او و انتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز چهارشنبه از گروه حماس خواستند تا در ماه رمضان توافق آتش‌بس را بپذیرد.

توافقی که به حماس ارائه شد آزادی شماری از گروگان‌ها در ازای آزادی زندانیان فلسطینی در اسرائیل است. شبه‌نظامیان حماس در حمله تروریستی ۱۵ مهر به جنوب اسرائیل دست کم ۱۲۰۰ نفر را کشتند و حدود ۲۵۰ نفر را به گروگان گرفتند. پس از این حمله تروریستی بود که اسرائیل تهاجم به غزه را با هدف نابودی این گروه شبه‌نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی آغاز کرد.

ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل، و شمار دیگری از کشورها در جهان، گروه فلسطینی حماس را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داده‌‌اند.

حماس تاکنون بر موضع خود پافشاری کرده است که گروگان‌ها تنها پس از برقراری آتش‌بس آزاد خواهند شد و اسرائیل باید از نوار غزه خارج شود. حماس همچنین از ارائه فهرست گروگان‌هایی که هنوز زنده هستند خودداری کرده و آن را منوط به آتش‌بس کرده است.

نتانیاهو نیز قاطعانه بر این موضع اصرار دارد که توقف جنگ از جمله عملیات در رفح مساوی با شکست در برابر حماس است. او می‌گوید: «هر کسی که بگوید به عملیات در رفح پایان دهیم یعنی به ما می‌گوید بازنده جنگ با حماس باشیم.»

در همین حال، جک لیو، سفیر آمریکا در اسرائیل، گفت که مذاکرات برای آتش‌بس در غزه هنوز «شکست» نخورده است.

او در کنفرانسی در تل آویو گفت: «اختلافات رو به کاهش است. هنوز توافقی حاصل نشده است. همه به ماه رمضان که چیزی به آغاز آن نمانده چشم دوخته‌اند. من نمی‌توانم بگویم که [مذاکرات] موفقیت‌آمیز خواهد بود، اما هنوز شکست نخورده است.»

منبع: رویترز

XS
SM
MD
LG