لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۲۹

تلاش بانک‌های اسلامی برای جذب مشتریان خارجی و غیرمسلمان


خانمی در سال ۲۰۱۰ از مقابل «بانک اسلامی نور»، در دبی، می گذرد. اين بانک در ژانويه ۲۰۱۴ نام خود را به «بانک نور» تغییر داد.
خانمی در سال ۲۰۱۰ از مقابل «بانک اسلامی نور»، در دبی، می گذرد. اين بانک در ژانويه ۲۰۱۴ نام خود را به «بانک نور» تغییر داد.

حذف پسوند «اسلامی» از نام برخی از بانک‌ها، دو مساله را نشان می‌دهد: پتانسيل رشد بالقوه سرمايه‌گذاری اسلامی و موانع سر راه پذيرفته شدن آن.

اساس بانکداری اسلامی بر اصول اساسی دین بنا شده است. بنابراين، اين که برخی از بانک‌ها پسوند «اسلامی» را از نام خود حذف می‌کنند بسيار قابل توجه است، و دو مساله را نشان می‌دهد: پتانسيل رشد بالقوه سرمايه‌گذاری اسلامی و موانع سر راه پذيرفته شدن آن.

در ماه ژانویه سال جاری، بانک اسلامی نور، که در دوبی قرار دارد، نام خود را به بانک نور تغییر داد. بانک اسلامی ابوظبی، بزرگترین وام دهنده پيرو شریعت در اين اميرنشين، اکنون در نظر دارد هنگام کار در خارج از کشور نام خود را به بانک بین‌المللی ابوظبی تغيير دهد.

در هر دو مورد، این تغییرات بخشی از برنامه این بانک‌ها برای گسترش است. هدف آنها عبور از گروه نسبتاً کوچکی از مشتریانی است که بر شناسنامه مذهبی بانک‌ تاکيد می‌کنند، و يافتن پایگاهی بسیار بزرگتر در ميان مشتريانی است که برای آنها قیمت‌گذاری و کیفیت خدمات کلیدی است.

این روش می‌تواند به بانک‌های اسلامی کمک کند تا جای پايی در سطح جهانی، و نه فقط در مناطق عمدتاً مسلمان‌نشين در خليج فارس و جنوب شرقی آسيا برای خود ایجاد کنند و خدمات خود را به تعداد بیشتری از غیرمسلمانان، همچون خدماتی که به مسلمانان عرضه می‌کنند، ارايه دهند.

اما بانک‌ها احساس می‌کنند که برای گسترش اعتبار و داشتن توانايی برای رقابت مستقیم با نهادهای متعارف برای مشتری، نیاز دارند ماهیت اسلامی خود را در میان مردم مسکوت بگذارند.

يکی از اعضای هيات مديره بانک توسعه اسلامی، که مقر آن در عربستان سعودی است، بنام یرلان بـِی دولت می‌گويد، «تغيير نام و علامت تجاری، چه آن را سرمايه‌گذاری اخلاقی بناميم يا جايگزينی يا با دوام، بخش مهمی از چهره آرايی و بازارگرمی است. طرز فکر ما بايد جهانی باشد. ما باید به فکر گسترده‌تر کردن مقبوليت خود باشيم. چرا تصوير کلی خود را انحصاری نگه داريم و خودمان را صرفا اسلامی بخوانيم؟»

XS
SM
MD
LG